Fostul candidat la Presedintie Constantin Ninel Potarca, cercetat in mai multe dosare penale pentru evaziune fiscala si condamnat la inchisoare intr-unul dintre ele, a fost retinut, joi, intr-un nou caz de evaziune fiscala prin tranzactii cu fier vechi, scrie Mediafax.

Potrivit unor surse judiciare, Potarca a fost retinut, joi, intr-un dosar de evaziune fiscala cu un prejudiciu de aproximativ trei milioane de lei.

Potarca ar urma sa fie dus la instanta vineri, cu propunerea de arestare preventiva.

Miercuri, au avut loc perchezitii la palatul detinut de Ninel Potarca in cartierul Meteor din Targu Jiu, intr-un dosar de evaziune fiscala cu un prejudiciu de aproximativ doua milioane de euro, in care era vizat fratele acestuia, Toma Potarca.

Curtea de Apel Craiova a majorat, in urma cu o saptamana, la sase ani de inchisoare cu executare pedeapsa pentru fostul candidat la Presedintia Romaniei Constantin Ninel Potarca intr-un dosar de evaziune fiscala instrumentat de DNA, decizia nefiind insa definitiva.

In acelasi dosar este judecat si fratele acestuia, Toma Potarca, pentru acesta magistratii stabilind pedeapsa de cinci ani, fata de doi ani si jumatate, cat decisese initial Tribunalul Gorj.

De asemenea, Curtea de Apel Craiova a stabilit ca inculpatii sa suporte impreuna cu firmele lor prejudiciul creat la bugetul de stat prin neplata taxelor si impozitelor.

Magistratii au dispus, de asemenea, mentinerea sechestrului asigurator pe proprietatile din Targu Jiu ale fratilor Constantin Ninel si Toma Potarca, respectiv un teren de peste 1.600 de metri patrati si un palat cu o suprafata de 918 metri patrati, cu o valoare impozabila de peste trei milioane de lei.

Fratii Potarca si alte doua persoane au fost trimisi in judecata in mai 2011 de catre DNA, procurorii mentionand la acel moment ca fostul candidat la Presedintie a folosit in contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fictive pentru a nu plati statului impozite si taxe in valoare de peste 18,6 milioane de lei. Conform anchetatorilor, din suma respectiva opt milioane de lei ar fi fost TVA, iar restul reprezenta impozit pe profit, firma Siatra Prod SRL, aflata in faliment in prezent, ocupandu-se cu colectarea de fier vechi. Procurorii DNA sustin ca actele false provin de la firmele celorlalti inculpati, acestia antedatand documente contabile pentru a acoperi operatiuni nelegale efectuate de firma lui Potarca.

Firma sa, Siatra Prod SRL, a achizitionat in anul 2000 fostul combinat chimic din Arad, pe care ulterior l-a demolat si l-a vandut la fier vechi. Firma este in prezent in lichidare judiciara, aceasta mai avand in proprietate la Arad terenurile fostului combinat, suprafata totala fiind de peste 40 de hectare.

Constantin Ninel Potarca a mai fost condamnat anul trecut intr-un alt dosar, la doi ani de inchisoare cu suspendare, tot de Tribunalul Gorj si tot pentru evaziune fiscala. Sentinta nu a fost definitiva, dosarul fiind acum pe rolul Curtii de Apel Craiova.

Fratele sau, Toma Potarca, este implicat si el intr-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, procurorii DNA trimitandu-l aici in judecata alaturi de alte opt persoane, printre care fostul manager Razvan Adrian Mocanu si Monica Radut, fost director administrativ al Institutului National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitala. Aceasta a fost acuzata de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, spalare de bani in forma continuata, asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Toma Potarca si patronii altor firme din cartierul Meteor din Targu Jiu au incheiat cu institutul din Bucuresti contracte de prestare a unor servicii, inclusiv de transport a cadavrelor, pentru care unitatea sanitara a platit operatiuni fictive sau mult mai scumpe decat pretul pietii, fosta conducere a institutului primind, in schimb, sume de bani sau bunuri, conform anchetatorilor.