Presedintele Senatului, Crin Antonescu, le-a spus joi ziaristilor, raspunzand unor intrebari, ca stiau din vara anului trecut ca a fost cvorum la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, transmite Mediafax.

Aflat, joi, in holul Senatului pentru a se reculege la catafalcul fostului premier Radu Vasile, Crin Antonescu a spus ca discuta in alta parte despre recensamant.

"Discutam in alta parte despre recensamant, daca mai e ceva de discutat", le-a spus Crin Antonescu ziaristilor.

Intrebat daca, in opinia sa, a fost cvorum la referendumul din vara anului trecut, liderul PNL a raspuns: "Stiati de atunci ca a fost cvorum".

Datele recensamantului releva ca la referendumul din iulie anul trecut, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a fost atins cvorumul de participare de peste 50%, a declarat joi premierul Ponta, cerand ministrilor de Interne si Administratie sa adapteze intreaga legislatie la aceasta realitate.

"Am vazut si eu datele finale ale recensamantului, mai bine mai tarziu decat niciodata. Am fost peste 50% in 29 iulie care am dat "lovitura de stat", cum ar spune unii ramasi in urma, dar nu ne mai foloseste prea mult acum, insa o sa va rog sa vedem cum adaptam totusi toata legislatia noastra la o realitate care acum nu mai e contestata de nimeni. Cati suntem, cum se fac cvorumurile locale, nationale, liste permanente, pentru ca, din pacate, deciziile de anul trecut ale Curtii Constitutionale au reusit mai mult sa ne incurce decat sa ne lamureasca", a spus Ponta in sedinta de guvern.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, i-a raspuns ca, odata cu intrarea in vigoare a Registrului Electoral, problema numararii si stabilirii numarului de alegatori in listele permanente nu mai tine de competenta Guvernului, ci a Autoritatii Electorale Permanente. El a adaugat ca eventuala modificare a legislatiei in domeniu reprezinta o problema diferita.

"Deci, voi nu va mai bagati, gata, am inteles, v-ati spalat pe maini, dati la altii! Deci, tu te-ai scos, nu mai ai tu treaba cu...", i-a replicat Ponta lui Stroe.

Un numar de 16.269.839 de persoane din populatia stabila a Romaniei au 18 ani si peste, aceasta cifra nefiind insa si cea a populatiei cu drept de vot, care nu a fost data joi, la anuntarea rezultatelor definitive privind populatia ale Recensamantului din 2011.

Populatia stabila a Romaniei la 20 octombrie 2011 era de 20.121.641 de persoane, in scadere cu 1.559.300 de persoane, fata de recensamantul anterior, din 2002, conform rezultatelor definitive privind populatia ale Recensamantului 2011.

Populatia stabila evaluata in cadrul Recensamantului Populatiei si Locuintelor 2011 cuprinde persoanele care au resedinta pe teritoriul tarii pe o perioada de minim 12 luni, indiferent de cetatenie.

Din aceasta populatie, 16.269.839 de persoane au varste de cel putin 18 ani, au spus reprezentantii INS, la intrebarile jurnalistilor, precizand ca aceasta nu este populatia cu drept de vot din Romania.