Intrebat cum comenteaza o declaratie a premierului conform careia datele finale ale recensamantului arata ca referendumul de demitere ar fi fost valabil, presedintele Traian Basescu a spus: "Nu stiu daca a facut aceasta declaratie. Daca a facut-o, arata ca a ramas acelasi om lipsit de responsabilitate".

"Recensamintul face situatia populatiei care locuieste in Romania, nu a milioanelor de cetateni majori care traiesc in afara Romaniei", a mai spus Traian Basescu, interpelat de ziaristi dupa ce a tinut un moment de reculegere la catafalcul fostului premier Radu Vasile.

Declaratia premierului, din sedinta de guvern de joi: "Legat de datele recensamantului - mai bine mai tarziu decat niciodata, din pacate am fost peste 50% in 20 iulie anul trecut, nu ne mai foloseste prea mult acum, insa o sa va rog domnule ministru de interne si de administratie (sa vedem) cum adaptam legislatia la o realitate care acum nu mai poate fi contestata de nimeni. Din pacate deciziile Curtii Constitutionale de anul trecut mai mult ne-au incurcat."

Reamintim ca populatia stabila a Romaniei era de 20.121.641 persoane la 20 octombrie 2011, potrivit rezultatelor finale ale recensamantului din 2011, prezentat public joi de INS. Numarul persoanelor plecate in strainatate pentru o perioada de cel putin un an, dar care nu fac parte din populatia stabila, este de 727,5 mii si nu cuprinde decat o parte a numarului de emigranti externi. Sub-inregistrarea semnificativa a fost cauzata de faptul ca, la momentul critic al recensamantului, mare parte dintre aceste persoane erau plecate cu intreaga familie in strainatate si nici nu au existat alte persoane (in tara) care sa declare informatiile solicitate despre acestia, a transmis INS.

Nota redactiei:

Indiferent de rezultatele finale ale recensamintului, rezultatele nu au nici o relevanta legala in privinta stabilirii cvorumului de la referendum ul din 2012 sau de la referendumuri viitoare. Numarul romanilor cu drept de vot este stabilit de Autoritatea Electorala Permanenta pe baza datelor de la Directia de evidenta a populatiei din Ministerul de Interne, si el cuprinde atit romanii cu drept de vot aflati in tara (adica ceea ce a comunicat INS, prin rezultatele de la referendum), cit si romanii cu drept de vot aflati in strainatate (din care INS a putut sa cuprinda in recensamint doar 727.500, fara a avea instrumente legale sa-i contorizeze pe toti cetatenii romani plecati in strainatate). Dan Gherghut, vicepresedinte INS, a declarat joi ca "datele de la recensamint nu pot fi folosite in nici un caz pentru organizarea unui referendum".