Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) vrea sa organizeze, in data de 20 iulie, in peste o suta de localitati din Transilvania, manifestatii de protest impotriva proiectului de regionalizare propus de Guvern, a anuntat, miercuri seara, la Miercurea Ciuc, presedintele formatiunii, Toro T. Tibor, potrivit Agepres.

'In data de 20 iulie, la ora 20, intentionam sa organizam o serie de manifestari care doresc sa fie o presiune asupra Guvernului si asupra coalitiei majoritare care are planuri marete cu reorganizarea administrativ teritoriala a Romaniei si in cadrul acestor planuri marete nu figureaza din pacate o solutie care sa convinsa si comunitatii maghiare. (...)Cerem 20 de minute din viata fiecarui cetatean care doreste sa fie parte la aceasta manifestare si a atentiona Guvernul, respectiv majoritatea de la Bucuresti ca nu acceptam solutii care nu sunt agreate si discutate in cadrul comunitatii maghiare si agreate de comunitatea maghiara, mai ales in acele zone si regiuni din Transilvania unde maghiarii traiesc intr-un numar semnificativ', a declarat Toro T. Tibor.

Liderul PPMT a explicat ca prin aceasta manifestare se atrage atentia si asupra dorintei de autonomie a maghiarilor, in special pentru secuime si zona de Nord Vest a tarii.

'In mod concret, exista doua regiuni care, dupa parerea noastra, ar trebui sa fie in primul rand regiuni administrativ teritoriale de sine statatoare si cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineinteles, tinutul secuiesc, a doua este zona de Vest a tarii, numita de noi Partium, unde credem ca ar fi corespunzator si benefic pentru pacea interetnica si pentru normalizarea relatiilor romano-maghiare o regiune bilingva, cu statut special. In data de 20 iulie am dori sa atentionam asupra acestui fapt, printr-o manifestare scurta, dar coordonata, armonizata intre o serie de localitati', a precizat Toro T. Tibor.

Potrivit presedintelui PPMT se asteapta ca aceste manifestari de protest sa fie organizate in localitatile in care formatiunea are organizatii, ceea ce inseamna intre 100 si 200 de localitati, dar se mizeaza si pe forta organizatorica a altor parteneri, cum ar fi Consiliul National Maghiar din Transilvania (CNMT) sau Consiliul National Secuiesc.

In context, Toro T. Tibor a spus ca un posibil partener ar putea fi chiar UDMR, ai caror lideri sunt nemultumiti de planul de regionalizare, motiv pentru care i-a adresat o invitatie la colaborare presedintelui Uniunii, Kelemen Hunor.

'Am incercat sa sensibilizez, sa atrag atentia domnului presedinte al UDMR ca nu putem reusi decat impreuna in a impiedica aceste planuri care sunt foarte periculoase din punct de vedere al comunitatii maghiare', a spus Toro T. Tibor. De asemenea, liderul PPMT a mai adaugat ca doreste sa aiba o intalnire cu Kelemen Hunor, 'daca se poate saptamana viitoare', pentru a se pune de acord in cateva chestiuni actuale pentru comunitatea maghiara, respectiv modificarea Constitutiei, planul de regionalizare, initiativele cetatenesti europene si pregatirea comuna a alegerilor europarlamentare.

'Sunt probleme acute, pe rol, actuale si necesita actiuni comune . Astept cu optimism un raspuns de la UDMR, dar ceea ce este in fata noastra este 20 iulie si este vorba de o problematica in care chiar si UDMR doreste sa iasa pe strada ', a afirmat Toro T. Tibor.