Fostul lider al minerilor, Miron Cozma a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca fostul premier Radu Vasile a fost un om foarte curajos venind la Cozia, in 1999, iar prin pactul incheiat atunci a fost evitat un razboi civil. Miron Cozma a transmis in primul rand condoleante familiei fostului premier, din partea sa a si a familiei sale: "Poate ca eu ar trebui sa fiu unul din cei mai vehementi acuzatori fata de activitatea dumnealui, insa nu pot (...). Eu am o mare admiratie fata de oamenii care au curaj in aceasta tara, chiar in situatii de criza. Pentru mine Radu Vasile a fost un om foarte curajos venind la Cozia", a spus Cozma, amintind de "Pacea de la Cozia", pactul incheiat de el cu fostul premier, pentru a pune capat Mineradei din 1999.

Fostul lider al minerilor a mai spus ca pactul semnat cu Radu Vasile a fost "pentru stabilitatea Romaniei" si evitarea unui "razboi civil". "Chiar daca Constantinescu a scos Armata, tancurile si armele impotriva minerilor, n-avea nicio sansa", a spus Cozma, mentionand ca Radu Vasile spune acest lucru in cartea sa, "Cursa pe contrasens".

Radu Vasile a murit in noaptea de marti spre miercuri, la varsta de 70 de ani. El suferea de cativa ani de cancer la colon.

Radu Vasile a fost prim-ministru in perioada aprilie 1998 - decembrie 1999, propus de PNTCD.

Mandatul sau s-a suprapus unei perioade dificile din punct de vedere politic si economic. Unul dintre evenimentele definitorii ale mandatului sau este Mineriada din ianuarie 1999, cind minerii au instituit haosul in Romania, iar Radu Vasile, parasit practic de structurile de forta, a fost nevoit sa incheie Pacea de la Cozia cu liderii minerilor.

Citeste aici mai mult despre Radu Vasile si Mineriada din 1999.