Romania s-a raportat in ultimii ani la Rusia intr-un mod "copilaresc", a declarat marti premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat Agerpres, pronuntandu-se pentru relatii pragmatice si constructive cu aceasta tara.

"Nu vad Rusia un inamic al Romaniei. E un vecin, un partener important pentru noi si cred ca modul in care Romania s-a raportat la Rusia in ultimii ani a fost "copilaresc", ca sa citez tot tocmai din presedinte. Putem sa fim fermi, sa ne aparam interesele, dar, in acelasi timp, putem sa fim pragmatici si constructivi in relatia cu Rusia", a afirmat Victor Ponta.

Traian Basescu spunea saptamana trecuta ca ideea "am pierdut Nabucco, ne ducem la South Stream" este "o copilarie". El a facut aceasta afirmatia dupa ce autoritatile de la Astana au avansat propunerea de a ne livra gaz printr-o extensie a South Stream intre Bulgaria si Romania.

In interviu, Victor Ponta a subliniat necesitatea tarii noastre de a-si apara cu fermitate interesele, cum ar fi diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze.

"Nu ascund faptul ca imi doresc sa avem investitii din Rusia, sa avem o relatie normala, insa, cand ai un monopol practic al furnizarii de gaze, cum are Gazpromul, inevitabil pozitia de negociere e slaba. Cand incepi sa ai si alte variante, fie ca e vorba de Kazahstan, fie ca e vorba de Azerbaidjan, fie ca e vorba de resurse interne, poti sa negociezi mai bine. Pana la urma e rational aici si nu cred ca se supara nimeni cand spun lucrul acesta", a mai spus seful Guvernului.

El a mentionat ca ministrul de Externe, Titus Corlatean, care va merge in cursul acestei luni la Moscova, "are un mandat politic de deschidere si de consolidare a colaborarii economice intre guverne".

Ponta si-a exprimat convingerea ca vizita sefului diplomatiei romane va fi urmata si de vizitele altor demnitari, ministri.