Liderii USL par divizati in ceea ce priveste data la care va fi organizat referendumul pentru revizuirea Constitutiei. Victor Ponta s-a pronuntat pentru referendum simultan cu turul I al alegerilor prezindentiale din 2014, Crin Antonescu nu exclude aceasta varianta, dar ar prefera octombrie 2013, in timp ce Liviu Dragnea pledeaza tot pentru luna octombrie, dar cu un vot intins pe trei zile.

Joia trecuta, presedintele PNL, Crin Antonescu, afirma, intrebat de ziaristi, ca organizarea referendumului o data cu alegerile prezidentiale din 2014 nu este exclusa, fiind o varianta luata in calcul de USL.

"Nu este exclus, este o varianta, pentru ca alegerile prezidentiale sunt un moment in care exista, in primul rand un interes electoral mai mare si, doi, este primul moment electoral de dupa acest termen de un an. Eu, in principiu, cred ca un referendum ar trebui sa fie facut separat de alte alegeri pentru ca dezbaterea sa se concentreze pe subiectul acelui refendum", a afirmat Antonescu

"Noi am spus foarte clar, de la bun inceput, ca dorim sa finalizam pentru a face un referendum distinct, pe aceasta tema, in luna octombrie. Daca nu ne lasa Curtea Constitutionala, noi ce sa facem? Daca nu ne da voie Curtea, n-avem ce sa facem, nici nu putem chema oamenii din trei in trei luni la vot", a declarat Antonescu.

Duminica seara, la Antena 3, vicepremierul si ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, a declarat ca nu renunta la organizarea unui referendum in octombrie, dar pe o durata de trei zile.

Dragnea a afirmat la Antena 3, preluata de Mediafax, ca revizuirea Constitutiei si regionalizarea sunt doua proiecte majore pentru viitorul Romaniei, si de aceea nu este adeptul amanarii acestor proceduri.

Intrebat daca ia in calcul, asa cum a mai spus, organizarea unui referendum care sa se intinda pe doua zile, Dragnea a raspuns: "Poate sa dureze si trei zile".

El a adaugat ca in contextul in care pragul electoral ramane la 50%, exista o decizie a CC de anul trecut "care ne spune ca referendumul se poate organizat in mai multe zile".

Tot duminica seara, dar la postul public de televiziune, Victor Ponta spunea ca organizarea referendumului simultan cu primul tur al alegerilor prezidentiale, in 2014, constituie in prezent cel mai rational lucru care poate fi luat in calcul, dupa cum relateaza agentia Agerpres.

"Dupa ce trece acest an - ca jurist imi este foarte greu sa inteleg de unde a venit anul ala, dar politic pot sa inteleg - deci, dupa ce trece acest an de carantina, putem sa organizam foarte bine referendumul. Ca se va organiza odata cu primul tur al prezidentialelor, nu-i nimic rau, cred ca si presedintele Basescu a facut un referendum odata cu primul tur. Daca ma intrebati astazi, mi se pare cel mai rational acest lucru (suprapunerea referendumului cu alegerile prezidentiale-n.r.), dar e o decizie pe care nu pot sa o iau eu, o sa discutam si o sa decidem", a spus Ponta la postul public de televiziune.

La remarca moderatorului ca, la momentul la care presedintele Traian Basescu a organizat un referendum simultan cu primul tur al alegerilor prezidentiale, a criticat acest lucru, Ponta a raspuns: "Da, dar uite ca acum poate va critica presedintele ce a facut el insusi atunci".

Luni, in discutie a intervenit si Mircea Geoana, care a afirmat si el ca ar fi mai prudent sa se organizeze referendumul constitutional cu un prag de validare de 30%

"Cred ca politic si practic ar fi mai prudent sa avem un referendum atunci cand pragul va fi de 30 la suta, pentru ca si la un prag de 30 la suta ar trebui sa vina 5,5 milioane de romani sa voteze referendumul. Chiar si asa nu este o cifra usor de atins", a afirmat senatorul PSD Mircea Geoana, citat de Mediafax.

In opinia sa, participarea a noua milioane de romani la vot pentru modificarea Constitutiei este "un obiectiv extrem de greu de atins, daca nu imposibil".

"De aceea, evident, conducerea USL va trebui sa ia o decizie dupa anuntul acestui an sabatic pe care Curtea Constitutionala ni l-a introdus in dezbaterea cu privire la referendum. Tineti minte ca la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut pentru USL au votat 4,3 milioane de romani. Deci, pe langa votantii USL, daca ar veni toti la vot la referendum, ar trebui sa mai gasim inca un milion si ceva de cetateni care sa vina sa isi exprime opinia la referendum", a argumentat Mircea Geoana.