Camera Deputatilor a adoptat luni proiectul de lege privind aplicarea Codului de procedura penala. Convocati in sedinta extraordinara, deputatii au respins amendamentul lui Tudor Chiuariu care taia din atributiile procurorilor si prevedeau ca judecatorul de camera sa dispuna daca trimite sau nu pe cineva in judecata. Amendamentul a creat tensiuni intre PSD si PNL dupa ce liberalii - alaturi de UDMR si PPDD - l-au adoptat saptamana trecuta in plen. Pentru a evita adoptarea acestuia, social democratii l-au retrimis la comisia de specialitate, iar presedintele Camerei Deputatilor a convocat sesiune extraordinara pentru dezbaterea proiectului de lege

In urma cu o saptamana, proiectul de lege pentru aplicarea Codului de Procedura Penal a creat dezbateri aprinse in Comisia Juridica intre deputati si reprezentantii CSM, SRI si cei ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La presiunile reprezentantilor Justitiei si Guvernului in Comisia Juridica s-a renuntat la amendamentele controversate ale parlamentarilor Tudor Chiuariu si Florin Iordache, care prevedeau ca judecatorul de camera sa dispuna daca trimite sau nu pe cineva in judecata (si nu procurorul, cum este in prezent) si eliminarea interceptarilor din dosarele de coruptie, obtinute prin mandate de siguranta nationala.

In plen, la dezbaterea pe articole, amendamentul lui Chiuariu a fost repus in discutie si a fost adoptat cu 105 de voturi pentru, 75 voturi impotriva, si 2 abtineri. PSD a solicitat pauza de consultari de 15 minute. La negocieri nu s-a ajuns la niciun consens si s-a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului de act normativ.

Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca Tudor Chiuariu a discutat cu parlamentarii PSD, PNL, UDMR si cei a Minoritatilor si ar fi obtinut adoptarea amendamentului sau.

Citeste si: