Televiziunea publica a difuzat, sambata, 29 iunie, in cadrul emisiunii Ora Regelui, imagini in premiera cu momentul intoarcerii Regelui Mihai si Reginei Ana de pe aeroportul Henri Coanda in octombrie 1994, in a doua tentativa a familiei regale de a reveni in tara. In imagini se vad Dinu Patriciu si mai multi parlamentari liberali care se cearta pe pista aeroportului cu reprezentanti ai politiei de frontiera care au verificat pasapoartele familiei regale, chiar la scara aeroportului, si il intorc din drum. TVR a prezentat si imaginile din decembrie 1990, prima data cand, sub regimul Iliescu, Regele Mihai este intors din drum de un echipaj de politie si oprit sa revina in tara.

Marilena Rotaru, unul din realizatorii emisiunii, a precizat ca imaginile in premiera au fost puse la dispozitie de Olimpliu Gheorghiu, seful biroului Associated Press Tv News. Fragmente din comentariul TVR care a insotit cele doua momente din istoria recenta a Romaniei:

  • "Se spune ca la 22 dec 89 ne-am castigat libertatea. Ce libertate este aceea care ne face sa taram dupa noi insemnele bolsevice, urmele tancurilor sovietice? Va amintiti? In seara zilei de 22 decembrie 1989, cu voia dumneavoastra ultimul pe lista, domnul Ion Iliescu, declara ca ne vom numi Republica Romania. <>, a replicat atunci domnul Petre Roman. S-a acceptat Romania, dar 23 de ani au fost exact cum a spus Petre Roman. Am ramas in iadul care a ingropat coroana si ne-a decapitat cu secera si ciocanul. Stema Romaniei de azi, fara coroana simbol al suveranitatii nationale castigate de regele Carol I, este expresia aceluiasi infern. Ziua de 10 mai, adevarata zi nationala a Romaniei, imnul regal, ca multe alte simboluri ale regalitatii si monarhiei, chiar daca au fost sterse din cartile de istorie si din mintile unor oameni, au continuat sa existe in constiinta acestui popor (...)"
  • "La 23 de ani suntem eternizati printr-o Constitutie pur si simplu criminala, in republica ilegitima si ilegala. In decembrie 2006, dupa mari presiuni din partea societatii civile, actualul presedinte al Republicii a condamnat regimul comunist declarandu-l ilegitim si criminal, deci si republica, produs al aceluiasi regim (...)"
  • "Sapte ani, din decembrie 1989 pana in februarie 1997, Regele Mihai a fost singurul roman caruia nu i se permitea intrarea in tara. Grosolana pata pe obrazul puterii postdecembriste. O adevarata arhiva a rusinii. In decembrie 1990, Regele Mihai a venit la bordul unui avion particular sa se reculeaga la mormintele stramosilor sai de la Curtea de Arges. Cum a fost primit? Imaginile semnate de Olimpiu Gheorghiu nu au nevoie de nici un comentariu"  
  • "De 19 ani, de cate ori ma aflu la aeroportul Henri Coanda de la Otopeni sunt coplesita de amintirea acelei zile din octombrie 1994 cand Regelui Mihai si Reginei Ana nu li s-a permis sa paraseasca pista de aterizare. Au fost tinuti cateva ore bune in aeroport si imbarcati inapoi, in acelasi avion cu care au venit in Romania de la Paris. Ii multumesc lui Olimpiu Gheorghiu pentru ca mi-a incredintat aceste imagini document"
  • In imagini, datate, 7 octombrie 1994, se vede cum Regele Mihai si Regina Ana se imbarca intr-un avion spre Bucuresti si apoi o multime stransa pe pista aeroportului Otopeni, vamesi si un grup de parlamentari. Textul TVR: "Fortele represiunnii in exercitiu. Romanilor nu li s-a aratat atunci acest film. O intreaga armata a Raului credea ca poate sa-i desparta la Aeroportul Otopeni pe romani de Regele lor. Nu-i incapea intelegerea, Sire, ca tronul Regelui si Coroana romana se afla in spatiul altei puteri, unde politia de frontiere sau de oricare alt fel, nu are nici o putere.
  • Dinu Patriciu, pe pista de pe Otopeni, catre politistii de frontiera: "Este cetatean roman, ati primit un ordin abuziv. De la cine stiti ca nu-i cetatean roman? Deci noi am luat aprobare pentru a lua salonul de primire VIP unde il asteptam pe Majestatea Sa si dorim ca acolo sa se discute aceasta promblema. Dumneavoastra comiteti un abuz, un mare abuz. In momentul de fata va puneti in afara legii, pentru ca impiedicati un cetatean roman sa coboare pe pamantul tarii lui. Politist de frontiera: Nu acordam viza in acest moment. In situatia data nu acordam viza. Nu acordam viza. Politia de frontiera nu acorda viza. Politia de frontiera incepe din acest loc."