Premierul Victor Ponta a avut, in cadrul turneului asiatic pe care il efectueaza, o intrevedere cu seful Guvernului de la Hong Kong, Leung Chun-ying, si a vizitat turnul de televiziune din Macao, transmite Agerpres.

Victor Ponta la MacaoFoto: Facebook/ Victor Ponta

Potrivit unor fotografii postate duminica pe pagina de Facebook a premierului, Victor Ponta a vizitat turnul de televiziune din Macao, unde a avut o intrevedere cu directorul televiziunii. De asemenea, el s-a intalnit si cu seful Guvernului de la Hong Kong.

'Premierul Victor Ponta s-a intalnit, in cadrul turneului sau asiatic, cu Leung Chun-ying, seful Guvernului de la Hong Kong. Cei doi oficiali au discutat despre bunele relatii bilaterale comerciale dintre Romania si Hong Kong, transmitand un mesaj de continuare a cooperarii. Prim-ministrul a avut pe agenda si intalniri cu reprezentantii companiilor Huawei, China Nuclear Electric si ZTE', se mentioneaza pe pagina de Facebook a sefului Executivului.

Premierul Victor Ponta a ajuns duminica in China, unde efectueaza o vizita oficiala la invitatia omologului sau Li Keqiang.

Victor Ponta a aterizat la Shenzhen (sud), de unde s-a deplasat la Hong-Kong. Luni, premierul va merge la Beijing, pentru a se intalni cu presedintele si cu seful guvernului chinez.

UPDATE Premierul a declarat, in cadrul unui interviu la TVR, ca se afla in China pentru a da "impulsul politic" necesar in vederea investitiilor in Romania.

"Ne vedem chiar maine cu doi dintre gigantii mondiali ai telecomunicatiilor care vor sa dezvolte investitii in romania, si o companie de energie nucleara. Ministrul Nita a fost deja aici dar acum ca prim ministru dau mai multa forta acestui proiect. (…) Sunt alte proiecte de infrastructura care privesc autostrazi, canalul Siret Baragan, portul Constanta, investitii in telecomunicatii si energie. Companiile chineze au fost deja informate si acum la nivel de prim ministru dau impulsul politic," a spus Ponta in cadrul interviului difuzat duminica seara.

Vizita in China se inscrie in turneul asiatic inceput pe 26 iunie, care a mai inclus Azerbaidjan, Kazahstan si Uzbekistan.

Victor Ponta a afirmat recent ca vizitele in cele patru state asiatice au un caracter preponderent economic. El mai spunea ca Executivul cauta un investitor pentru constructia hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti (jud. Cluj, centru-vest), un proiect de peste un miliard de euro de care ar fi interesata o companie chineza.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, sustinea la sfarsitul lui mai ca Romania a propus investitorilor chinezi colaborarea in cadrul a sapte proiecte derulate in domeniul energetic, cu prilejul delegatiei oficiale in Republica Populara Chineza. De altfel, oficialul face parte din delegatia care il insoteste pe Victor Ponta in China.

Potrivit presedintelui Camerei de Comert Bilaterale Romania-China, Gabriel Ghelmegeanu, colaborarea romano-chineza ar trebui sa nu se limiteze la traditionalele relatii comerciale si sa acceseze capitalul chinez pentru marile proiecte de investitii in domeniul energiei nucleare si al retehnologizarii termocentralelor.