Comisia pentru modificarea Constitutiei a finalizat marti proiectul Constitutiei, urmand ca miercuri - in prezenta presedintelui Comisiei, Crin Antonescu, sa dea votul final pe texul fundamental. In cea de-a zecea zi de dezbateri, parlamentarii au eliminat din atributiile Curtii Constitutionale posibilitatea de a verifica hotararile Parlamentului. De asemenea, Comisia a reformulat articolul 1, aliniatul 1 si a nominalizat Biserica Ortodoxa pe primul loc in modernizarea statului roman, inaintea Casei Regale, cum modificase initial Constitutia.

Noua Constitutiei - Varianta Dinaintea Votului Final by Raluca Pantazi

Ora 16:45 Comisia si-a incheiat lucrarile. Vicepresedintele Comisiei, Ioan Chelaru a anuntat ca votul final pe proiectul noii Constitutii va avea loc miercuri.

 • Ioan Chelaru: Maine, de la ora 10,30 va avea loc ultima sedinta a Comisiei parlamentare speciale, in prezenta presedintelui Comisiei, in care vom supune votului final proiectul de revizuire a Legii fundamentale, asa cum a fost adoptat el in Comisie si cum sper ca va fi adoptat. (...) Cred ca e corect sa fie prezent si presedintele, vom avea si o conferinta de presa dupa aceea. Deci, sper ca noaptea sa fie un sfetnic bun pentru toti membri comisiei, sper ca o sa aiba rabdare sa treaca peste toate amendamentele, peste toate textele, maine vom avea discutia finala.

ora 16.40 Amendament adoptat Articolul 135. Statul garanteaza si promoveaza cresterea competitivitatii economiei romanesti prin : a) Libertatea activitatilor economice, protectia concurentei loiale, protectia consumatorilor, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie; d) Exploatarea resurselor de productie in conditiiile de maxima eficienta economica si cu acordarera accesului nediscriminatoriu tuturor celor interesati; e) Dezvoltarea economica, in conditiile ocrotirii mediului inconjurator si mentinerii echilibrului ecologic.

ora 16.35 Articol 155 se abroga alineatele 4., 5. si 6.

(4) Dispozitiile cu privire la Inalta Curte de Casatie si Justitie vor fi aduse la indeplinire in cel mult 2 ani de la data intrarii in vigoare a legii de revizuire.

(5) Judecatorii in functie ai Curtii Supreme de Justitie si consilierii de conturi numiti de Parlament isi continua activitatea pana la data expirarii mandatului pentru care au fost numiti. Pentru asigurarea innoirii Curtii de Conturi din 3 in 3 ani, la expirarea mandatului actualilor consilieri de conturi acestia vor putea fi numiti pentru inca un mandat de 3 ani sau de 6 ani.

(6) Pana la constituirea instantelor judecatoresti specializate, litigiile rezultate din activitatea Curtii de Conturi vor fi solutionate de catre instantele judecatoresti ordinare

ora 16.36 Amendament adoptat. Art 154. alin. 2 "Consiliul Legislativ, in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a legii sale de organizare, va examina conformitatea legislatiei cu prezenta Constitutie si va face Parlamentului sau, dupa caz, Guvernului, propuneri corespunzatoare",

ora 16.29 Articolul abrogat Art.149.- Aderarea la Tratatul Atlanticului de Nord

Aderarea Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord se face prin lege adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor.

ora 16.15Parlamentarii au eliminat din atributiile Curtii Constitutionale posibilitatea de a decide pe hotararile Parlamentului. Mai exact au eliminat un aliniat care facea trimitere la legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale unde este stipulat ca avea atributia sa verifice hotararile Parlamentului.

Articolul 146 se abroga litera l) - indeplineste si alte atributii prevazute de legea organica a Curtii

ora 16.10 Articol reformulat Art.137 (1) Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a statului roman, institutie publica autonoma, ale carei prerogative, administrare si functionare se reglementeaza prin lege, in conformitate cu normele de drept international care decurg din tratatele la care Romania este parte.

(2) Banca centrala are dreptul sa emita insemne monetare pe teritoriul Romaniei.

(3) In conformitate cu tratatele constitutive si actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organica se pot reglementa:

a). transferul de prerogative ale Bancii Nationale a Romaniei la Banca Centrala Europeana

b) recunoasterea circulatiei si inlocuirea monedei nationale cu moneda euro.

ora 15.55 Articol reformulat Art. 113. alin 1 Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Prin motiunea de cenzura, semnatarii propun o persoana drept candidat pentru functia de prim-ministru, iar aceasta va fi va fi insarcinata de catre Presedinte cu formarea noului Guvern in cazul in care motiunea de cenzura este adoptata

ora 15.47 Amendament adoptatArt.112.- (3) Ministrul a carui revocare a fost solicitata prin intermediul unei motiuni simple, adoptate de catre cele doua Camere ale Parlamentului, este revocat din functie la propunerea primului-ministru.

ora 15:34 Amendament adoptatArt.73.- (3) Prin lege organica se reglementeaza: .....i) 3 organizarea si functionarea Curtii Constitutionle

ora 15:24 Amendament respinsArt.49.- (1) Copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor, in conformitate cu principiul interesului superior al copilului. FC

ora 15:21 Articol reformulat Art.41.- (4) La munca egala, femeile primesc remuneratie egala cu barbatii.

ora 15:18 Sedinta s-a reluat.

ora 13:55 Sedinta a fost suspendata pentru 30 minute. Membrii comisiei trebuie sa mearga in plen, la votul final.

ora 13:45 Parlamentarii au rectificat articolul 1 aliniatul 1, ind.1. care prevede ca Romania recunoaste rolul istoric al Bisericii Ortodoxe si al celorlalte culte religioase, al Casei Regale. Astfel Comisia a decis sa nominalizeze Biserica Ordodoxa inaintea Casei Regale.

Amendament adoptat .Art.1.- (1) Romania recunoaste rolul istoric, in constituirea si modernizarea statului roman, al Bisericii Ortodoxe si al celorlalte culte religioase, al Casei Regale si al minoritatilor nationale.

ora 13:40 Sedinta a inceput

Context:

Cele mai importante amendamente adoptate pana acum:

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat o serie de amendamente care transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Totodata, parlamentarii au introdus in Constitutie validarea referendumului cu participarea a 30% din cetatenii cu drept de vot.

Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive

 • Amendament adoptat. Art.1.- (4) Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei, echilibrului si cooperarii loiale a puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti.(Tudor Chiuariu)
 • Amendament adoptat. Art.83.- (1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.(PSD)
 • Amendament adoptat .103.- (1) Presedintele desemneza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul partidului sau aliantei care a obtinut cel mai mare numar de mandate la alegeri. Daca nu se reuseste investirea unui guvern dupa aceasta procedura, premierul trebuie desemnat din partea  partidului clasat pe al doilea loc ca numar de mandate. Daca acest lucru nu e posibil, desemnarea premierului se face din partea unei coalitii care are majoritatea absoluta in parlament. Daca nu se investeste nici asa un guvern, parlamentul poate fi dizolvat. (Tudor Chiuariu)
 • Amendament adoptat. Presedintele Romaniei reprezinta statul roman la reuniuniile UE avand ca teme relatiile externe al UE, politica de securitate comuna si modificari ale tratatelor constitutive al UE (PNL)
 • Amendament adoptat Art.90 (3) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.(PSD)

De asemenea, rolul Casei Regale si al Bisericii e recunoscut in Constitutie, sanctionarea traseismului politic prin pierderea mandatului de parlamentar si dreptul minoritatilor de a-si folosi in spatii publice simbolurile nationale au fost introduse in viitoare Constitutie. Totodata, un amendament depus de UDMR si adoptat stipuleaza dreptul minoritatilor nationale "de a infiinta organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor".

 • Amendament adoptat cu 20 de voturi pentru Articolul 1 al Constitutiei: Romania recunoaste rolul istoric in constituirea statului roman al Casei Regale, Bisericii Orotodoxe si a celorlate culte religioase
 • Amendament adoptat. Art. 70. (2) Calitatea de senator sau deputat inceteaza la data demisiei din partidul sau formatiunea politica din partea caruia a fost ales la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau formatiune politica. (PNL)
 • Amendament adoptat Art.32.- (6) Autonomia universitara este garantata. Ea implica capacitatea recunoscuta prin lege institutiilor de invatamant superior  de a-si gestiona direct si nemijlocit patrimoniul, de a-si alege ori,  dupa caz, desemna in mod liber mandatele, structurile si functiile de  conducere, de a-si executa in mod neingradit un buget de venituri si de  cheltuieli, de a hotari in mod liber cu privire la politica de personal insusita si de a decide fara nicio constrangere exterioara cu privire la  misiunile educationale si de cercetare asumate (Ioan Chelaru, senator PSD)

La capitolul Justitie, printre cele mai importante modificari se numara scoaterea parlamentarilor de sub jurisdictia Inaltei Curti (care s-a remarcat in ultimii ani drept cea mai dura instanta de judecata), precum si reducerea mandatului membrilor CSM de la 6 la 4 ani. Parlamentarii au prevazut ca presedintele CSM sa fie ales din randul judecatorilor, iar mandatul sau nu poate fi reinnoit.

 • Amendament adoptat art.133.- (2) Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 21 membri, din care:b) 4 reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat; acestia participa numai la lucrarile in plen;
 • Amendament adoptat Art.133.- (3) Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit, dintre judecatorii prevazuti la alineatul (2) litera a).
 • Amendament adoptat Art.133.- (4) Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 4 ani.
 • Amendament adoptat. Art.72, alineatul (2): Deputatii si senatorii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor (Grup UDMR).
 • Amendamentul, in forma in care a fost aprobat, elimina prevederea existenta potrivit careia "Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".
 • Amendamentul adoptat scoate din actuala Constitutie cercetarea penala si judecarea parlamentarilor la Inalta Curte de Casatie. Practic, prin eliminarea competentei Inaltei Curti de Casatie, urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face la instantele de judecata potrivit Codului Penal in functie de infractiunea comisa.

De asemenea, parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema.

Art.12.- (1) Drapelul Romaniei este tricolor, avand pe fondul galben stema tarii; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu. (Deputat PSD Gheorghe Emacu)