HotNews.ro va prezinta forma intermediara a noii Constitutii a Romaniei, asa cum arata ea dupa 9 zile de dezbateri in Comisia parlamentara speciala condusa de Crin Antonescu. Documentul prezentat a rezultat dupa dezbaterile desfasurate pina in seara de luni, 17 iunie. Precizam ca aceasta comisie de revizuire va mai avea cel putin o zi de dezbateri, asa incit forma finala va suferi modificari fata de versiunea prezenta a textului.

Crin Antonescu, liderul Comisiei pentru revizuirea ConstitutieiFoto: Agerpres

Evenimente majore legate de revizuirea Constitutiei:

  • Liderii USL au decis aminarea calendarului convenit la inceputul anului pentru revizuirea Constitutiei. In locul unei sedinte speciale a Parlamentului in vara pentru votarea noii legi supreme, au decis aminarea votului pina in luna septembrie
  • Principalele partide de Opozitie, PDL si PPDD, s-au retras din Comisia speciala pentru revizuirea Constitutiei, acuzind USL ca refuza sa ia in calcul propunerile lor

Amendamente Constitutie Varianta intermediara 17 iunie by Raluca Pantazi

Cele mai importante amendamente adoptate:

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat o serie de amendamente care transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Totodata, parlamentarii au introdus in Constitutie validarea referendumului cu participarea a 30% din cetatenii cu drept de vot.

Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive

  • Amendament adoptat. Art.1.- (4) Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei, echilibrului si cooperarii loiale a puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti.(Tudor Chiuariu)
  • Amendament adoptat. Art.83.- (1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.(PSD)
  • Amendament adoptat .103.- (1) Presedintele desemneza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul partidului sau aliantei care a obtinut cel mai mare numar de mandate la alegeri. Daca nu se reuseste investirea unui guvern dupa aceasta procedura, premierul trebuie desemnat din partea  partidului clasat pe al doilea loc ca numar de mandate. Daca acest lucru nu e posibil, desemnarea premierului se face din partea unei coalitii care are majoritatea absoluta in parlament. Daca nu se investeste nici asa un guvern, parlamentul poate fi dizolvat. (Tudor Chiuariu)
  • Amendament adoptat. Presedintele Romaniei reprezinta statul roman la reuniuniile UE avand ca teme relatiile externe al UE, politica de securitate comuna si modificari ale tratatelor constitutive al UE (PNL)
  • Amendament adoptat Art.90 (3) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.(PSD)

De asemenea, rolul Casei Regale si al Bisericii e recunoscut in Constitutie, sanctionarea traseismului politic prin pierderea mandatului de parlamentar si dreptul minoritatilor de a-si folosi in spatii publice simbolurile nationale au fost introduse in viitoare Constitutie. Totodata, un amendament depus de UDMR si adoptat stipuleaza dreptul minoritatilor nationale "de a infiinta organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor".

  • Amendament adoptat cu 20 de voturi pentru Articolul 1 al Constitutiei: Romania recunoaste rolul istoric in constituirea statului roman al Casei Regale, Bisericii Orotodoxe si a celorlate culte religioase
  • Amendament adoptat. Art. 70. (2) Calitatea de senator sau deputat inceteaza la data demisiei din partidul sau formatiunea politica din partea caruia a fost ales la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau formatiune politica. (PNL)
  • Amendament adoptat Art.32.- (6) Autonomia universitara este garantata. Ea implica capacitatea recunoscuta prin lege institutiilor de invatamant superior  de a-si gestiona direct si nemijlocit patrimoniul, de a-si alege ori,  dupa caz, desemna in mod liber mandatele, structurile si functiile de  conducere, de a-si executa in mod neingradit un buget de venituri si de  cheltuieli, de a hotari in mod liber cu privire la politica de personal insusita si de a decide fara nicio constrangere exterioara cu privire la  misiunile educationale si de cercetare asumate (Ioan Chelaru, senator PSD)

La capitolul Justitie, printre cele mai importante modificari se numara scoaterea parlamentarilor de sub jurisdictia Inaltei Curti (care s-a remarcat in ultimii ani drept cea mai dura instanta de judecata), precum si reducerea mandatului membrilor CSM de la 6 la 4 ani. Parlamentarii au prevazut ca presedintele CSM sa fie ales din randul judecatorilor, iar mandatul sau nu poate fi reinnoit.

  • Amendament adoptat art.133.- (2) Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 21 membri, din care:b) 4 reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat; acestia participa numai la lucrarile in plen;
  • Amendament adoptat Art.133.- (3) Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit, dintre judecatorii prevazuti la alineatul (2) litera a).
  • Amendament adoptat Art.133.- (4) Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 4 ani.
  • Amendament adoptat. Art.72, alineatul (2): Deputatii si senatorii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor (Grup UDMR).
  • Amendamentul, in forma in care a fost aprobat, elimina prevederea existenta potrivit careia "Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".
  • Amendamentul adoptat scoate din actuala Constitutie cercetarea penala si judecarea parlamentarilor la Inalta Curte de Casatie. Practic, prin eliminarea competentei Inaltei Curti de Casatie, urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face la instantele de judecata potrivit Codului Penal in functie de infractiunea comisa.

De asemenea, parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema.

  • Art.12.- (1) Drapelul Romaniei este tricolor, avand pe fondul galben stema tarii; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu. (Deputat PSD Gheorghe Emacu)