Modificarea Constitutiei, ziua 9. Parlamentarii scapa de judecata Curtii Supreme - sperietoarea coruptilor / Mandatul membrilor CSM redus de la 6 la 4 ani

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Luni, 17 iunie 2013, 10:32 Actualitate | Politic


Comisia speciala pentru revizuirea Constitutiei, condusa de liderul liberal Crin Antonescu, a avut luni, 17 iunie, cea de-a 9-a sedinta. Printre cele mai importante modificari aduse luni se numara scoaterea parlamentarilor de sub jurisdictia Inaltei Curti (care s-a remarcat in ultimii ani drept cea mai dura instanta de judecata), precum si reducerea mandatului membrilor CSM de la 6 la 4 ani. Parlamentarii au prevazut ca presedintele CSM sa fie ales din randul judecatorilor, iar mandatul sau nu poate fi reinnoit.
 • Vezi mai jos cele mai importante modificari ale zilei

0ra 16:17 Sedinta a fost suspendata. 

ora 16:01 Amendament adoptat art 134 (1) Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii propun Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor respectiv a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii. Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii gestioneaza in mod exclusiv cariera profesionala a judecatorilor, iar Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii gestioneaza in mod exclusiv cariera profesionala a procurorilor. Hotararile sectiilor se ataca direct la Inalta Curte de Casatie si Justitie.(Tudor Chiuariu)

ora 15:32 Amendament adoptat art.133.- (2) Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 21 membri, din care:b) 4 reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat; acestia participa numai la lucrarile in plen;

Amendament adoptat Art.133.- (3) Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit, dintre judecatorii prevazuti la alineatul (2) litera a).

Amendament adoptat Art.133.- (4) Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 4 ani.

ora 15:28 Amendament adoptat Art. 132 (3) Magistratii alesi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocati din functie de adunarile generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, potrivit legii proprii de organizare si functionare.

ora 15:17 Numarul de semnaturi necesare pentru initierea unui referendum, a fost redus de la 20.000 la 10.000. 

Amendament adoptat. Art. 90, alin.(2) Cetatenii care initiaza organizarea referendumului trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 10.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

ora15.07 Membrii Comisiei au revenit asupra articolului 64 care prevede ca cetatentii au obligatia de a se prezenta in fata unei comisii de specialitate a Parlamentului, daca sunt chemati. 

Amendament adoptat. Art.64.- Orice persoana de drept public, orice persoana juridica privata si orice persoana fizica are obligatia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, dupa caz, in fata unei comisii parlamentare, in urma invitatiei scrise primite din partea acesteia, cu respectarea principiului separatiei puterilor in stat. Activitatea comisiei parlamentare nu se poate substitui organelor judiciare.

ora 15:05 Amendament adoptat. Art.72, alineatul (2): Deputatii si senatorii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor (Grup UDMR).

Amendamentul, in forma in care a fost aprobat, elimina prevederea existenta potrivit careia "Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

Amendamentul adoptat scoate din actuala Constitutie cercetarea penala si judecarea parlamentarilor la Inalta Curte de Casatie. Practic, prin eliminarea competentei Inaltei Curti de Casatie, urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face la instantele de judecata potrivit Codului Penal in functie de infractiunea comisa. 

ora 12:49  Parlamentarii au revenit pe articolul 4 alin 2 care face referire  la discriminare si au completat cu sintagma "sau orice alta situatie"

Amendament adoptat Art.4.- (2) Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai. Orice discriminare bazata pe sex, culoare, origine etnica sau sociala, trasatura genetica, limba, credinta sau religie, opinii politice sau de alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere, dizabilitati, varsta sau orice alta situatie este interzisa

ora 14:42 Sedinta a inceput. 
 • Ioan Chelaru: Azi vom continua dezbaterile pe articolele care nu au fost discutate. Vom intra si pe Autoritatea Judecatoreasca. Maine vom avea o sedinta din nou, daca astazi reusim sa trecem peste un titlu, pentru a trece in revista toate articolele si eventual a da un vot final. Daca vom ajunge la aceasta situatie, iar miercuri, dupa ce vom face o analiza finala a textului, sa speram si in prezenta presedintelui Comisiei, care va semna sesizarea catre Birouri, ca putem sesiza si Birourile cu aceasta observatie
  Totul depinde cat de repede primim observatiile de la Curtea Constitutionala. Vom incerca in aceasta saptamana sa finalizam proiectul, urmeaza sa-l depunem la Birourile reunite, insusit de grupurile parlamentare asa cum prevede legea. Modificarile vor merge la Consiliul Legislativ pentru o perioada de cinci zile si dupa aceea la CCR pentru primul aviz dat. Respectiva Curte va fixa un termen mai scurt de 10 zile. Termenul prevazut de lege este de maxim 10 zile. Este posibil ca sa putem face sesizarea unei Camere in aceasta sesiune. Daca nu va fi acest lucru posibil, probabil ca sesizarea o vom face pentru sesiunea din toamna, in prima saptamana. Sigur ca aceasta eventuala mutare are si avantaje. In principal doua luni de zile proiectul aprobat in prima forma de catre Comisia de revizuire va putea in continuare fi pus pentru discutii opiniei publice, tuturor, lumii academice, tuturor celor care sunt interesati si doresc sa faca observatii
Ora 12.35 Liderii USL au convenit sa amane votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constitutie pentru inceputul lunii septembrie, in conditiile in care avizul Curtii Constitutionale ar putea veni dupa incheierea actualei sesiuni parlamentare

Ora 10.40: Lucrarile Comisiei au fost amanate pentru ora 14.30. Conducerea USL a programat o sedinta de urgenta privind modificarea Constitutiei, dar si alte probleme interne, potrivit unor surse politice

Context 

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, statul roman este obligat sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate, iar mass media trebuie sa declare public structura actionariatului. Totodata, parlamentarii au clarificat definitia casatoriei si au stipulat ca aceasta are la baza uniunea libera consimtita intre un barbat si o femeie. La capitolul amendamente respinse se inscriu votul prin corespondenta, dreptul la vot de la 16 ani si dizolvarea Parlamentului daca nu aplica rezultatul unui referendum.

Parlamentarii au aprobat pe banda rulanta amendamente care - in cazul validarii - transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive.

Parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema. Totodata, o modificare ce a starnit dezbateri in Comisie prevede intrezicerea discriminarii bazate pe orientare sexuala.

Dezbaterile pe revizuirea Constitutiei au creat divergente intre PSD si PNL pe trei teme. Definirea familiei - care duce implicit la interzicerea casatoriilor gay, regimul interceptarilor si obligativitatea platirii creantelor de catre stat au creat tensiuni in interiorul USL. Surse din USL au declarat pentru Hotnews.ro ca, in urma intalnirii de joi a celor doi lideri, liberalii ar fi acceptat solicitarile lui Victor Ponta si vor relua votul pe articolele aflate in disputa.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5707 vizualizari

 • +12 (16 voturi)    
  Iara? (Luni, 17 iunie 2013, 10:45)

  mos ion roata [utilizator]

  Nu s-a trezit kk-Rau?
  • 0 (2 voturi)    
   Veti aproba noua Constitutie a Romaniei? (Luni, 17 iunie 2013, 11:13)

   Grigore [anonim] i-a raspuns lui mos ion roata

   Veti aproba la referendum noua Constitutie a Romaniei?

   Raspundeti aici:

   http://tinyurl.com/constitutie-rom
  • +10 (12 voturi)    
   A avut o noapte grea! (Luni, 17 iunie 2013, 12:55)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Sa/l vezi ce fata de... drojdier afiseaza!
  • 0 (2 voturi)    
   stai calm (Luni, 17 iunie 2013, 17:00)

   pijama [anonim] i-a raspuns lui mos ion roata

   nu e in tara. ;)
 • +16 (20 voturi)    
  Comisia de Revizuire NU mai e reprezentativa (Luni, 17 iunie 2013, 14:16)

  Gryphus [utilizator]

  Opozitia a parasit Comsisia de Revizuire a Constitutiei pt ca majoritatea PNL-PSD NU a acceptat amendamentele opozitiei.

  Fara participarea reprezentantilor tuturor partidelor politice parlamentare, proiectul Constitutiei NU este reprezentativ deci nu mai e o Constitutie pt toti romanii ci doar pt cei 4.5 milioane care au votat cu USL in decembrie 2012
 • +15 (19 voturi)    
  Un bun motiv ... (Luni, 17 iunie 2013, 16:20)

  Radu [anonim]

  pentru a iesi in Piata Universitatii si a protesta impotriva acestei viitoare Constitutii care se vrea pe zi ce trece aparatoarea unei clase politice ce se vrea deasupra oricaror organe competente si a cetatenilor in fata careia tre sa raspunda.
  In alte tari oamenii ies si protesteaza pentru mult mai putin , vezi Turcia cu Parcul Gezi, vezi Bulgaria , etc
  Ar fi un bun motiv ca mamaliga sa explodeze pt ca politicienii sa tina seama si de oameni nu doar de interesele lor.
  • -3 (3 voturi)    
   pentru? (Luni, 17 iunie 2013, 20:48)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Pentru că titlul de pe Hotnews e fără legătură cu subiectul? Nu se elimină deloc competența ICCJ ci doar se elimină prevederea că doar ea poate judeca parlamentari. Dar e greu să citim și să pricepem ce scrie.
 • +16 (18 voturi)    
  fulgerica fara frica (Luni, 17 iunie 2013, 16:53)

  gigi [anonim]

  Parlamentul mafiot da asa o lovitura fulger, intr-o zi, la constitutie impotriva justitiei. Magarie fara margini, mizerabil
 • +10 (12 voturi)    
  caz concret (Luni, 17 iunie 2013, 17:03)

  un dac [utilizator]

  ca nu prea inteleg, poate-mi traduce cineva pe intelesul meu.
  Un senator sparge capul unui om pe strada. E nervos, la cate griji are, e de inteles, practic trebuie sa salveze tara, are circumstante atenuante. Dar in mod normal el trebuie arestat cat mai rapid, macar pana ii trec nervii.
  Sa inteleg ca in noua Constitutie colegii lui din Camera trebuie sa-si dea acordul, timp in care el sparge capete, violeaza, fura etc? Si nu inteleg asta cu "dipa ascultarea lui"?...daca refuza domnul senator sa fie ascultat de Camera? ce ne facem?
 • +10 (12 voturi)    
  Idioti (Luni, 17 iunie 2013, 17:06)

  Sani [utilizator]

  Variante:
  1. Iesim din UE dar avem constitutia USL-istica.
  2. Ramanem in UE dar, vai doamne, nu vom avea fericirea de a avea aceasta noua constitutie.

  Hai, romani, ce preferati?
  Sau credeti in prostia voastra (aia demonstrata de 70% USL) ca UE ne va accepta cu idioteniile astea de modificari?
  • +13 (15 voturi)    
   sincer, da! (Luni, 17 iunie 2013, 17:43)

   un dac [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   ne vor accepta cu orice prostie, nu e treaba lor prostia noastra. Orice prostie care trece la referendum devine legala. mai ales dupa ce a trecut de CCR.
   Eu zic sa nu ne mai uitam la UE ca la garantul moral al tarilor bananiere. Pana la urma ei reprezinta interesul propriilor cetateni.
   Cred ca fiecare ar trebui la el in ograda sa faca putin curat. Nu e mare diferenat intre a astepta totul de la un tatuc sau a astepta totul de la UE.
   Ar trebui sa ne vina mintea cea de pe urma la cap.
   Noua, nu altora in locul nostru.
   • +11 (11 voturi)    
    Precizare (Luni, 17 iunie 2013, 18:37)

    Sani [utilizator] i-a raspuns lui un dac

    Absolut de acord cu tine. Fiecare idiot isi poarta crucea. Si asat se refera si la turme, nu doar la indivizi.

    Totusi, cred ca exista o "linie rosie" de acceptabilitate.
    Aceasta linie este pentru ei (tarile evoluate), nu pentru noi (idiotii care nu l-am pedepsit nici macar pe Iliescu pentru mineriade) evident.
    • +1 (1 vot)    
     Dragul meu (Luni, 17 iunie 2013, 22:45)

     un dac [utilizator] i-a raspuns lui Sani

     de data asta USL-ul isi da masteratul in smecherie.
     Europa are evident o linie rosie. Dar USL-ul nu prezinta o lovitura de stat la "aprobat", ca in 2012. De data asta indeamna poporul sa faca "o lovitura de stat". Iar UE, chiar daca o sa-si muste degetele de oftica, nu are cum sa se bage.
     Este lovitura de maestru. Poporul este suveran si nimeni nu are cum din afara sa se opuna vointei acestui popor, cata vreme suntem independenti macar cu numele.
     D-asta zic, de data asta suntem pe cont propriu.
     Horror.
 • +8 (8 voturi)    
  parlamentarii mereu au fost deasupra legii (Luni, 17 iunie 2013, 19:04)

  visio [utilizator]

  să zicem că au ”siluit-o”....
 • +4 (4 voturi)    
  da (Luni, 17 iunie 2013, 20:14)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  ongurile, ongurile, unde sint? Sau le intereseaza doar casatorille lbgt? Altfel n-au nimic de zis, expertii in ''antidiscriminare'', pirvulestii, activevatci-urile, ca doar sint sponsorizate de cacarau...
 • +6 (6 voturi)    
  inca un motiv ca sa votez NU constitutiei lui kkr (Luni, 17 iunie 2013, 21:39)

  b74cbd [anonim]

  "Amendament adoptat. Art.72, alineatul (2): Deputatii si senatorii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor (Grup UDMR)."
  Nimeni nu ar trebui sa fie mai presus de lege, adica nici parlamentarii.
  Pe de alta parte, puterea judecatoreasca trebuie sa apartina exclusiv justitiei si nu colegilor de breasla ai celui suspectat / invinuit.
  Asta-i inca o mizerie, pe langa multe altele, din cauza cartora voi vota NU la referendumul legat de constitutia lui kakarau, daca se va mai face.
  In plus, nu ma pot abtine sa spun ca ma dezgusta din ce in ce mai rau Cristian Parvulescu pe care, acum multi ani, il stimam.
  • +1 (1 vot)    
   Au muncit astia degeaba pt ca nu va fi aprobata (Marţi, 18 iunie 2013, 7:55)

   mnicku [utilizator] i-a raspuns lui b74cbd

   asa zis noua constitutie. Eu unul NU VOTZ constitutia in forma actuala.

   Nu inteleg de ce se mai chinuie smecherii cind ar trebui sa fie doar un art.

   Art 1 : Parlamentul face ce vrea cind vrea si cum vrea .
   semnat kkarau
 • -4 (4 voturi)    
  Curtea... (Luni, 17 iunie 2013, 23:51)

  Gigi Kent [utilizator]

  Curtea Suprema e aia unde ii stie dl Basescu pe nume pe toti judecatorii si cand le expira exact mandatele? Judecatorii aia cu care merge la o cafea inainte de a le da decret de numire?

  Adica e rau ca "Parlamentarii scapa de judecata Curtii Supreme - sperietoarea coruptilor" sau e bine ca nu se vor mai instrumenta dosare politice de catre cei care il au pe nasul in suflet?

  http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-06-13/basescu-record-la-decrete.html

  http://www.magistrati.ro/s181-cine-sunt-judecatorii-cu-care-basescu-s-a-intalnit-la-cafea-.html

  http://www.dcnews.ro/2013/03/basescu-s-ar-fi-intalnit-cu-sefa-iccj-inainte-de-condamnarea-lui-nastase/

  http://www.luju.ro/magistrati/instante/rasplata-presedintele-traian-basescu-i-a-facut-judecatori-de-inalta-curte-pe-procurorii-horia-selaru-si-dan-foitos-cei-doi-sunt-cunoscuti-ca-magistrati-obedienti-politic-selaru-i-a-dat-nup-lui-basescu-intr-un-dosar-care-privea-tranzactii-intre-presedinte-

  http://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/fiecare-cu-ce-l-doare-presedintele-traian-basescu-pretinde-ca-soarta-justitiei-depinde-de-numirile-de-la-piccj-dna-si-iccj-este-decisiv-ce-se-va-intampla-cu-numirile-de-anul-acesta-trebuie-numiti-procurorul-general-procurorul-sef-al-dna-toti-adjunctii-lor?print=1

  Incearca cineva sa-mi spuna ca justitia e independent? Cu un presedinte care stie tot ce misca la ICCJ?
  • 0 (2 voturi)    
   O saracuţii parlamentari (Marţi, 18 iunie 2013, 7:50)

   Mao2 [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   ce asupriti sunt ei de justitia lui Basescu....niste floricele care nici cu gandul....hai sictir ca suntem vaccinati de 23 de ani de parlamentar-ism
   • 0 (0 voturi)    
    Pe langa... (Marţi, 18 iunie 2013, 13:09)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Mao2

    ...am scris eu undeva ca parlamentarii sunt floricele? Nici gand. Am pretentia insa ca justitia sa fie independenta. Pe cat se poate. Ce vad e doar o lupta, vorba fostului sef de la CNAS, intre clanuri si structuri mafiote.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu deturna atentia, pe 500 de lei (Marţi, 18 iunie 2013, 2:44)

  Dalinar [utilizator]

  Lasa Curtea Suprema, mai bine vezi ce-o sa te faci cu golanii actuali care-s la putere...ca o sa ii ai vesnic si s-ar putea sa-ti ia si tie din aia 500 de lei si n-o sa le poti face nimic, in afara de-ati plange pumni.
 • +1 (1 vot)    
  Rele tratamente aplicate poporului (Marţi, 18 iunie 2013, 6:52)

  feisbuk [utilizator]

  Sincer, nu stiu ce sa cred: sunt alesii nostri cei mai tupeisti dintre romani sau romanii care ii voteaza cei mai prosti vertebrati (sic!) cu drept de vot din Galaxie?
 • +1 (1 vot)    
  ca in ferma animalelor... (Marţi, 18 iunie 2013, 8:06)

  yellowdog [utilizator]

  unii sunt mai egali ca altii, se anunta domnia porcilor cu acte in regula, pana acum mai aveau o frica de acum incolo...dinastia kkrailor
 • +1 (1 vot)    
  Comment sters de user (Marţi, 18 iunie 2013, 9:14)

  Lok [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  aprobare pentru perchezitie ? (Miercuri, 19 iunie 2013, 9:17)

  Lapusneanu [anonim]

  Deci, ca sa perchezitionezi un parlamentar, trebuie sa ceri aprobarea camerei, care mai intai il va "asculta" : "Domnule parlamentar, uite asta vrea sa te perchezitioneze, ce ai de spus " ?

  Bun asa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by