Comisia pentru revizuirea Constitutiei a discutat, miercuri, cu ministrul Justitiei, conducerea CSM si reprezentanti ai asociatiilor de procurori si magistrati din Romania. Printre propunerile facute de catre reprezentantii sistemului judiciar se numara reducerea mandatului CSM la 3 ani, propunerile de numire, promovare, transferare si sanctionare a judecatorilor sa fie prevazute special in sarcina Sectiei de judecatori a CSM si mentinerea denumirii de Minister Public. La finalul dezbaterilor s-a stabilit ca CSM sa vina saptamana viitoare cu amendamente la textul fundamental. Totodata, Comisia a adoptat un amendament care prevede trece numirea si revocarea consilieriilor Curtii de Conturi in subordinea Senatului.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT lucrarile Comisiei

ora 14:10 Comsia si-a suspendat lucrarile

ora 14:00.Amendament respins.Art.142.-(2) Curtea Constitutionala se compune din 27 de judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Parlamentarii in functie nu pot fi numiti ca judecatori ai Curtii.(senator M.R.Ungureanu)

ora 13:55 Comisia a adoptat un amendament care trece numirea si revocarea consilieriilor Curtii de Conturi in subordinea Senatului.

  • Art.140.- (4) Consilierii deconturi sunt numiti de Senat pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Membrii Curtii de Conturi sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe toata durata acestuia. Ei sunt supusi incompatibilitatilor prevazute de lege pentru judecatori.(PSD)
  • Art.140.- (5) Curtea de Conturi se innoieste cu o treime din consilierii de conturi numiti de Senat, din 3 in 3 ani, in conditiile prevazute de legea organica a Curtii.(PSD)
  • Art.140.- (6) Revocarea membrilor Curtii de Conturi se face de catre Senat, in cazurile si conditiile prevazute de lege.(PSD)

ora 13:21 Amendament adoptat. Art.138.- (1) Bugetul public national cuprinde bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele locale ale comunelor, ale oraselor, ale judetelor si ale regiunilor.

(Dep. Indep. Scheau Ion, Dumitru Ovidiu-Ioan, Blajut Viorel Ionel, Marian Cristinel Ion, Mihai Aurelian, Tararache Mihai, Puscas Iacob, Dep. PP-DD - Fonta Nutu

ora)

ora 12:59 Sedinta Comisiei a fost reluata.

ora 12:55 Dezbaterea cu presedintele CSM, ministrul Justitiei, reprezentanti ai ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Parchetului General si membri din conducerea asociatilor de magistrati s-a incheiat.

ora 12:38 Oana SchmidtHaineala

  • Exista o plaja mare de amendamente care, din pacate, au numitor comun, duc la slabirea puterii si functionalitatii Consiliului  Opinia noastra in ceea ce priveste articolele 133-134 este ca Consiliul Superior al Magistraturii este o institutie fundamentala a Puterii judecatoresti, autoritatii judecatoresti, si ca este foarte important pentru stabilitatea statului si pentru stabilitatea arhitecturii constitutionale si institutionale ca aceasta institutie sa ramana intacta. Atat din punct de vedere al formei, al continutului, al componentei, cat si din punct de vedere al atributiilor
  • Daca ne mai dati ceva in plus, respectiv daca dati sectiei de procurori posibilitatea de a face sau de a initia numirile de procurori in functii de conducere, noi vom fi foarte multumiti. In niciun caz nu credem ca este necesar ca prin revizuirea Constitutiei sa se submineze autoritatea Consiliului, pentru ca astfel se submineaza insasi independenta justitiei si, in opinia mea, se incalca limitele unei revizuiri astfel cum sunt ele statuate in Constitutie si in jurisprudenta Curtii Constitutionale
    Aici as vrea sa reamintesc toate deciziile CCR, cea din 2011, cred ca este si una putin mai veche. Deci, sincer, sa nu lasam mai binele sa fie dusmanul binelui si sa nu subminam o institutie fundamentala. Este garantul independentei justitiei. Gestioneaza ceea ce inseamna cariera si raspunderea disciplinara a magistratilor. Este extrem de riscant sa schimbam ceva numai de dragul de a face o schimbare

ora 12:32 Adrian Bordea, vicepresedinte CSM

  • In numele CSM propun un amendament ce ar putea fi insusit de Comisie  la articolul 125 paragraful 2 o modificare de text in sensul in care propunerile de numire, promovare, transferare si sanctionare a judecatorilor sa fie prevazute special in sarcina Sectiei de judecatori a CSM.  Am sa va dau si un argument al unui expert al Comisiei de la Venetia: inclusiv numirea judecatorilor sau propunerile de numire in functie a judecatorilor pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie ar trebui sa apartina Sectiei de judecatori

ora 12:15 Constantin Sima, Asociatia Procurorilor din Romania

  • Trebuie sa se consacre in textul Constitutiei, la articolul 132, care se refera la Statutul procurorului, faptul ca procurorii sunt independenti si inamovibili. Daca ar fi existat aceasta prevedere constitutionala, probabil ca multe dintre deficientele care au fost criticate in ultimii ani n-ar mai fi existat
  • Propunem amendarea articolului 132 astfel incat  solutiile procurorilor sa fie casate numai de instantele judecatoresti, pentru ca, printr-o astfel de prevedere, se realizeaza o egalizare de statut intre procuror si judecator.
  • Propunem ca mandatul membrilor CSM sa se duca la trei ani, este un mandat mai redus, dar responsabilizeaza membrii CSM intr-o masura mai mare decat in prezent si pastreaza o legatura mai stransa cu cei care ii aleg. In subsidiar am ruga Comsia sa reflecte asupa denumirii de Minister Public care creeaza confuzii

ora 12:05Presedintele CSM nu este de acord cu amendamentul care prevede ca denumirea Ministerului Public sa fie schimbata in Procuratura.

  • Oana Schmidt Haineala: Nu cred ca este o chestiune utila, nu vedem scopul. Si din punct de vedere logistic este incomod, nu se justifica. Trebuie sa ne gandim ca schimbarea numelui unei institutii atat de importante implica schimbarea stampilelor, si asa mai departe, nu se justifica sub nicio forma prin introducerea sintagmei 'in mod independent', care sa sublinieze independenta procurorilor, ar veni in conformitate cu pozitia constanta a Consiliului si s-ar putea lega totodata si de articolul 132 care prevede ca institutia functioneaza sub autoritatea Ministerului Justitiei. 
  • Referitor la procedura de numire a procurorilor in functie, pozitia constanta a fost ca aceasta numire sa se faca de catre Sectia de procurori a Consiliului. Am facut publica aceasta pozitie, precum si argumentele pe care as dori sa le sustin, acesta ar fi punctul nostru de vedere. In cel mai rau caz, cred ca daca nu s-ar primi o astfel de schimbare am putea adopta si noi, procurorii, modelul care se aplica numirii presedintilor, vicepresedintilor si presedintilor de sectii de la Inalta Curte - selectia persoanelor nominalizate sa vina de la sectia corespunzatoare Consiliului, respectiv de la sectia de procurori

ora 11:59Presedintele CSM a solicitat un termen pentru a depune amendamente, motivand ca materialele care constituie baza discutiei au primite doar cu o zi in urma. In acest moment se dezbat principiile urmand ca pana luni reprezentantii CSM sa depuna amendamente.

  • Oana Schmidt Haineala: Va solicit ca, pe langa sustinerile orale pe care am dorit sa le avem pe fiecare articol in parte in ceea ce priveste activitatea judiciara, sa ne acordati si un termen pentru a trimite si in scris toate aspectele expuse oral in cadrul sedintei de astazi

ora 11:52 Lucrarile Comsiei au inceput. La dezbateriparticipa presedintele CSM, ministrul Justitiei, reprezentanti ai ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Parchetului General si membri din conducerea asociatilor de magistrati.

Context:

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, statul roman este obligat sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate, iar mass media trebuie sa declare public structura actionariatului. Totodata, parlamentarii au clarificat definitia casatoriei si au stipulat ca aceasta are la baza uniunea libera consimtita intre un barbat si o femeie. La capitolul amendamente respinse se inscriu votul prin corespondenta, dreptul la vot de la 16 ani si dizolvarea Parlamentului daca nu aplica rezultatul unui referendum.

Parlamentarii au aprobat pe banda rulanta amendamente care - in cazul validarii - transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive.

Parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema. Totodata, o modificare ce a starnit dezbateri in Comisie prevede intrezicerea discriminarii bazate pe orientare sexuala.

Dezbaterile pe revizuirea Constitutiei au creat divergente intre PSD si PNL pe trei teme. Definirea familiei - care duce implicit la interzicerea casatoriilor gay, regimul interceptarilor si obligativitatea platirii creantelor de catre stat au creat tensiuni in interiorul USL. Surse din USL au declarat pentru Hotnews.ro ca, in urma intalnirii de joi a celor doi lideri, liberalii ar fi acceptat solicitarile lui Victor Ponta si vor relua votul pe articolele aflate in disputa.