Maghiarii din Harghita, Covasna si Mures "se tem de o asimilare foarte perversa", prin proiectul regionalizarii. O spune intr-un interviu la RFI presedintele UDMR, Kelemen Hunor. El avertizeaza ca oamenii ar putea iesi in strada, daca Tinutul Secuiesc va fi "asimilat spre Brasov, Buzau sau Neamt".

Kelemen HunorFoto: HotNews.ro

Kelemen Hunor declara ca "in Harghita, in Covasna si in Mures mai putin, vrei-nu vrei, traiesc maghiarii. Este o zona, asa cum este si Tara Motilor si Moldova si Dobrogea, cu anumite traditii istorice, culturale, legaturi sociale, economice si din acest punct de vedere, eu cred ca orice abordare, indiferent cum faci acolo are si o conotatie etnica".

Liderul UDMR precizeaza ca "nici Ceausescu nu a indraznit in '68 sa faca o organizare teritoriala in asa fel incat cele doua judete, trei judete sa fie impartite in patru-cinci-sase alte zone sau populatia sa fie asimilata spre Brasov, spre Buzau, spre Neamt si asa mai departe. Oamenii au iesit in strada si in '68. Daca cineva crede ca nu vor iesi in 2013, eu cred ca se inseala!".

"O asimilare perversa"

Maghiarii din Harghita, Covasna si Mures se tem de o asimilare perversa, sustine Kelemen Hunor: "Acolo care este frica? Va spun, cand noi am citit acel studiu, la care se face referire, inclusiv vicepremierul Liviu Dragnea, care spune ca problemele Romaniei vor fi rezolvate daca diferentele regionale, culturale vor fi sterse, atunci sigur ca cei care traiesc in Harghita, Covasna si Mures si nu numai se tem de o asimilare foarte perversa. Printr-o reorganizare administrativa faci in asa fel incat in nici o structura la nivel regional, acea comunitate sa nu aiba nici un cuvant de spus. Nu putem accepta acest lucru!".

Continuarea pe www.rfi.ro