Comisia parlamentara speciala pentru modificarea Constitutiei a revenit marti, asupra articolelor care au creatdiscutii intre PSD si PNL. Astfel, parlamentarii au eliminat articolul care definea casatoria consimtita intre un barbat si o femeie, procurorii pot dispune in situatii exceptionale interceptarea convorbirilor prin ordonanta pe o perioada de 48 de ore, iar platirea creantelor de catre stat se face in conditiile legii. Totodata, Comisia a introdus in proiectul viitoarei Constitutii amendamente noi care stipuleaza infiintarea si alegerea Consiliului Regional, reducerea termenului de dezbatere a proiectelor de lege de la 45 la 30 de zile si interzic aplicarea de rele tratamente animalelor.

  • Vezi mai jos cum s-au desfasurat lucrarile comisiei pentru modificarea Constitutiei

ora 17:35 Comisia a suspendat lucrarile pana miercuri la ora 11:00

ora 17:32Amendament adoptat. Art.nou.Sunt interzise relele tratamente aplicate animalelor, definite conform legii". (Forumul Constitutional)

ora 17:18 Amendament respins Art.48.- (1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.

ora 17:14 Amendament adoptat Art.44.- (1) Dreptul de proprietate, precum și creanțele impotriva statului, sunt garantate. Creantele impotriva statului au acelasi regim juridic ca şi contributiile fiscale,in conditiile legii

ora 16:45. Amendament adoptat Art 28, alin.3 In cazul in care exista urgenta deosebita in luarea uneia din masurile prevazute la alin.(2), procurorul poate sa dispuna prin ordonanta, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, luarea masurii pe o perioada de maxim 48 de ore. Indata dupa luarea masurii, procurorul se adreseaza instantei de judecata competente care decide asupra masurii dispuse de procuror si, daca s-a cerut, asupra luarii masurii in continuare.

ora 16:25 Amendamentul care prevedea introducerea stemei pe drapelul Romaniei ramane in continuare in proiectul Constitutiei.

ora 16:10 Parlamentarii au revenit asupra amendamentului lui Tudor Chiuariu care fusese votat intr-o sedinta anteriroara, amendament care prevedea interzicearea discriminarii bazata pe orientarea sexuala, culoare, origine etnica etc., si l-au respins.

  • Amendament respins Art.4.- (2) "Orice discriminare bazata pe sex, culoare, origine etnica sau sociala, trasatura genetica, limba, credinta sau religie, opinii politice sau de alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, proprietate, nastere, dizabilitati, varsta sau orientare sexuala este interzisa (Tudor Chiuariu)

ora 15:38 Amendament adoptat

  • Art.122.- (2) Presedintele Consiliului Judetean si Consiliul judetean sunt alesi si functioneaza in conditiile legii. 
  • Articolul 12 ind 1 (1) Consiliul regional este autoritatea administratiei publice pentru coordonarea activitatii consiliilor judetene, in vederea realizarii serviciilor publice de interes regional.
  • (2)Presedintele Consiliului regional este ales si functioneaza in conditiile legii.

ora 14:54Amendament adoptat.

  • Art 119 (1) Consiliul National de Securitate organizeaza si coordoneaza unitar activitatile care privesc apararea si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva in sistemele de alianta militara, precum si la actiuni de mentinere sau de restabilire a pacii.
  • (2) Consiliul National de Securitate emite hotarari care sunt obligatorii pentru autoritatile administratiei publice si institutiile publice la care se refera.
  • (3) Consiliul National de Securitate prezinta anual sau oricand este solicitat rapoarte de activitate Parlamentului. 

ora 14:35 Comisia si-a reluat lucrarile

ora 12:20 Sedinta s-a suspendat. Lucrarile se reiau la ora 14:30.

ora 12:17 Amendament adoptat Art.117. - (2) Organele de specialitate ale administratiei publice centrale autonome, aflate sub control parlamentar, in subordinea Guvernului sau in subordinea Parlamentului, pot fi infiintate numai prin lege. (Tudor Chiariu)

ora 11:45 Amendament adoptat. Art.115. - (6) Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale ori privind regimul infractiunilor, regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica. (Tudor Chiuariu)

ora 11:20 Amendament adoptat. Art 75. alin 2. Senatul numeste sau alege, dupa caz, in conditiile stabilite prin lege sau prin regulamentul propriu de organizare si functionare: a) trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale; b) presedintele si vicepresedintii Consiliului Legislativ; c) consilierii Curtii de Conturi; d) presedintele Consiliului Economic si Social; e) presedintele Autoritatii Electorale Permanente; f) reprezentantii oricarei alte autoritati sau institutii publice aflate sub control parlamentar sau care, potrivit legii, prezinta Parlamentului rapoarte sau alte dari de seama privind propria activitate(PSD)

ora 11:37Amendament adoptat.Art 95. - (4) Daca referendumul de demitere este valid, dar propunerea de demitere nu intruneste majoritatea 50+1din voturile valabil exprimate la referendum, Parlamentul va fi dizolvat, urmand ca in termen de 45 de zile calendaristice sa se organizeze alegeri parlamentare anticipate (Forumul Constitutional)

ora 11:15 Termenele pentru dezbaterea proiectelor de legi in Parlament au fost reduse de la 45 la 30 de zile, iar pentru Coduri sau legi cu prioritate s-a redus de la 60-45 de zile.

  • Amendament adoptat  Art.75. - (2) Camera sesizata se pronunta in termen maxim de 30 de zile. Pentru coduri si alte legi de complexitate deosebita termenul maximal este de 45 de zile (PSD-PNL)

ora 10:35 Amendament respins. Art 65, alin 2. (b) aprobarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat; aprobarea rectificarilor bugetare; ( PNL - Dep. Dan Motreanu, dep. Gigel Stirbu si dep. Horia Cristian)

ora 10:27 A inceput sedinta

Context:

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, statul roman este obligat sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate, iar mass media trebuie sa declare public structura actionariatului. Totodata, parlamentarii au clarificat definitia casatoriei si au stipulat ca aceasta are la baza uniunea libera consimtita intre un barbat si o femeie. La capitolul amendamente respinse se inscriu votul prin corespondenta, dreptul la vot de la 16 ani si dizolvarea Parlamentului daca nu aplica rezultatul unui referendum.

Parlamentarii au aprobat pe banda rulanta amendamente care - in cazul validarii - transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive.

Parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema. Totodata, o modificare ce a starnit dezbateri in Comisie prevede intrezicerea discriminarii bazate pe orientare sexuala.

Dezbaterile pe revizuirea Constitutiei au creat divergente intre PSD si PNL pe trei teme. Definirea familiei - care duce implicit la interzicerea casatoriilor gay, regimul interceptarilor si obligativitatea platirii creantelor de catre stat au creat tensiuni in interiorul USL. Surse din USL au declarat pentru Hotnews.ro ca, in urma intalnirii de joi a celor doi lideri, liberalii ar fi acceptat solicitarile lui Victor Ponta si vor relua votul pe articolele aflate in disputa.