Presedintele Traian Basescu l-a primit vineri, la Cotroceni, pe premierul Serbiei, Ivica Dacic, exprimand disponibilitatea Romaniei de a pune la dispozitia autoritatilor sarbe cadre didactice care pot preda in limba romana in scoli din Serbia, pentru etnici romani, precum si un fond de carte in romana, transmite Mediafax.

In cadrul intrevederii, Traian Basescu a evocat relatia speciala dezvoltata de tara noastra cu Republica Serbia si a reiterat sustinerea ferma din partea Romaniei pentru perspectiva europeana a acestei tari.

"Totodata, domnul presedinte Traian Basescu a tinut sa sublinieze ca viitorul Republicii Serbia se afla in familia europeana, integrare care, odata realizata, va contribui in mod semnificativ la stabilitatea, siguranta si prosperitatea intregii regiunii. Seful statului a salutat progresele realizate de Republica Serbia in domeniile prioritare pentru aderarea la UE si consemnate in raportul prezentat de Comisia Europeana in luna aprilie a acestui an", precizeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Conform comunicatului, o atentie deosebita in cadrul dialogului a fost acordata problematicii comunitatii romanesti din Republica Serbia.

Seful statului a afirmat ca Romania doreste aplicarea in mod egal a standardelor in domeniul protectiei minoritatilor nationale pentru toti etnicii romani care traiesc in Republica Serbia si care se identifica in mod liber drept etnici romani, respectiv dreptul la educatie, informare si religie in limba materna.

"In acest context, seful statului a exprimat disponibilitatea Romaniei de a pune la dispozitia autoritatilor sarbe cadre didactice care pot preda in limba romana in scolile din regiune, precum si un fond de carte in limba romana", se arata in comunicat.