UDMR vrea ca limba maghiara sa fie recunoscuta ca limba regionala, iar minoritatile nationale sa fie recunoscute ca factor constitutiv al statului roman, a declarat la RFI Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Gyorgy Frunda in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Gyorgy Frunda spune ca "UDMR-ul are doua propuneri pe care va insista la modificarea Constitutiei, pe langa faptul ca nu va fi de acord cu regionalizarea. UDMR-ul nu este de acord cu regionalizarea, pentru ca prin proiectul discutat public vor disparea judetele cu populatie majoritar maghiara, ca decizie, ca posibile decizii in propriile lor probleme".

Consilierul premierului declara ca "UDMR propune recunoasterea statutului minoritatilor nationale ca factor constitutiv al statului roman. Minoritatea maghiara atunci cand a devenit parte a Romaniei a fost un factor de stabilizare a statului, de formare a Romaniei moderne. Si doi: dreptul folosirii limbii materne, potrivit Conventiei europene a limbilor regionale si minoritare. Sper sa se inteleaga cu USL-ul. Ar fi o posibilitate de a mai rezolva o plaja de probleme intre majoritatea romana si comunitatile minoritare din Romania".

Citeste continuarea pe RFI.ro.