Doi deputati liberali au depus un amendament pentru revizuirea Constitutiei care modifica art. 48 referitor la familie, astfel incat persoanele de acelasi sex nu se pot casatori, casatoria fiind numai "intre un barbat si o femeie". Amendamentul este prezentat ca fiind bazat pe "morala crestina" si va fi trimis si Bisericii Ortodoxe. Un alt amendament al celor doi ar interzice in Constitutie titulatura oficiala a termenilor "romi" si "aromani".

  • Puteti consulta amendamentele in documentele atasate

In deschiderea discutiei, deputatii PNL au prezentat amendamentul lor la articolul 48 din Constitutie referitor la intemeierea unei familii: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

In prezent, Art. 48 din Constitutia Romaniei, stipuleaza: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor."

"Amendamentul nostru, sustinut prin semnatura de inca 47 de colegi parlamentari, are la baza morala crestina, traditia ce caracterizeaza ca si structura poporul roman. Peste 92% dintre cetatenii tarii sunt crestini, pentru care casatoria intre un barbat si o femeie este fireasca", a afirmat Craciunescu.

Din dorinta de a avea un sprijin din partea Bisericii Ortodoxe Romane si a celorlalte culte reprezentate in Romania, Mircea Dolha si Grigore Craciunescu vor transmite acestora o scrisoare in care sa isi prezinte punctul de vedere si importanta introducerii acestei modificari in Constitutia Romaniei.

Cei doi deputati au depus la Comisia de revizuire a Constitutiei si un amendament prin care propun ca nici o minoritate, cu exceptia celor cu radacini comune si atestate stiintific cu romanii, sa nu poata folosi in titulatura ei oficiala termenul "roman".

"Cu exeptia minoritatilor care au radacini comune atestate stiintific cu romanii, nicio alta minoritate nu poate folosi in titulatura ei oficiala termenul de roman, derivate ale acestuia sau sonoritati asemanatoare, care pot crea confuzie, inducand o falsa origine romana", se arata in amendament.

  • Precizam ca dintre minoritatile prezente in Romania, doua au denumiri care se incadreaza in descrierea deputatilor: romi si aromani, desi in documentul din amendament este scris de mana doar "romi". 

O alta propunere prezentata a vizat posibilitatea schimbarii formei de guvernamant care, in opinia initiatorilor, se va putea face doar prin referendum la care sa participe 50% plus 1 dintre alegatorii inscrisi pe listele de vot.

"Cetatenii tarii au dreptul sa isi aleaga forma democratica de guvernamant pe care o doresc. Trecerea de la o forma de guvernare la alta se poate face prin referendum. cu prag de participare de 50% +1", au motivat initiatorii, Dolha sustinand, in pledoaria de argumentare, si ca "un demers de o asemenea complexitate nu poate fi realizat decat prin sustinerea unei largi majoritati a cetatenilor cu drept de vot".

In incheiere, un alt aspect vizat de amendamentele depuse l-a reprezentat obligativitatea votului exprimat de catre toti cetatenii care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv. In opinia celor doi deputati, o astfel de prevedere ar plasa Romania in randul altor state cu o experienta democratica consistenta, precum Grecia, Italia sau Belgia. "Faptul ca am depus aceste amendamente repreprezinta parte a activitatii noastre parlamentare si, cu siguranta, ele isi vor gasi locul sub o forma sau alta, in viitoarea Constitutie a Romaniei", au concluzionat deputatii PNL.