Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la finalul sedintei Delegatiei Permanente in care s-a decis excluderea primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, ca daca ar fi existat un articol in Statutul PNL impotriva "penibilului", ar fi folosit aceasta prevedere pentru excluderea edilului, relateaza Mediafax.

Intrebat ce anume l-a deranjat cel mai mult la ceea ce a spus primarul Sectorului 1, Antonescu a raspuns: "Faptul ca citea. Deci, eu daca aveam articol in Statut il dadeam afara, in cazul domnului Chiliman, dom'le, pentru penibil. Si ar trebui poate la urmatorul Congres sa introducem asta: daca esti penibil, trebuie sa fii exclus, ca faci de ras un partid, nu se poate".

El a spus ca primarul Sectorului 1 nu poate sa memoreze nici doua fraze: "Dar nu poti sa inveti totusi doua propozitii? Ce e greu, care-s propozitiile alea? "Antonescu duce PNL la rusi si PNL a devenit sub conducerea lui Antonescu inamicul justitiei si al statului de drept". Dom'le, invata si un copil care e la gradinita, daramite un primar cu atatea voturi, de 23 de ani in PNL".

El i-a mai reprosat lui Chiliman "calomniile grosiere" spuse in ultima perioada.

Antonescu a relatat faptul ca primarul Sectorului 1 a citit inclusiv in Delegatia Permanenta a PNL un "foarte lung text".

"A fost citit partidului, nici in cadrul dezbaterilor care au urmat nu s-a putut produce liber domnul Chiliman", a mai spus Antonescu.

Antonescu: Tariceanu ramane in PNL, poate fi critic; Ideea era sa nu intre in cortegiul lui Chiliman

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca fostul premier Calin Popescu Tariceanu nu a fost pus sub indoiala in PNL, exprimandu-si convingerea ca va ramane in partid si precizand ca si-a dorit ca fostul lider al PNL sa nu intre in "cortegiul lui Chiliman".

"Domnul Tariceanu a avut pozitii critice si probabil va mai avea, niciun fel de problema. Tot ceea ce am spus public si mi-am dorit sa se intample a fost ca domnul Tariceanu sa nu participe in cortegiul domnului Chiliman, domnului Melescanu si a domnului Ungureanu, a domnului Pitigoi sau cine mai sunt la reconstruirea dreptei in alta parte. Domnul Tariceanu n-a facut-o, domnul Tariceanu ca atare, chiar daca are pozitii critice, este si nu a fost niciodata pus sub indoiala in interiorul PNL, unde sunt convins ca va si ramane", a afirmat liderul PNL.

Antonescu a declarat ca, spre deosebire de Chiliman, in perioada in care Calin Popescu Tariceanu era liderul PNL, el nu i-a adus acuzatii sau calomnii precum cele ce i-au fost aduse de primarul Sectorului 1.

"Niciodata nu am folosit impotriva domnului Tariceanu nici cel mai mic dintre pretinsele argumente ale adversarilor sai. Mai mult decat atat, atunci cand domnului Tariceanu i-a fost cu adevarat greu, atunci cand a dus batalia cu un Traian Basescu in culmea... in puterea varstei politice, atunci chiar noi cei care mai aveam si pozitii divergente - eu sau Ludovic Orban - am fost foarte aproape de premier. Eu niciodata nu am vorbit in public nenorocirile pe care le-au vorbit despre Calin Popescu Tariceanu, Andrei Chiliman sau Vlad Moisescu in anul 2009. Niciodata", a afirmat Antonescu.

Chiliman, lui Antonescu: Promiscuitate politica e sa negociezi pe sub masa cu Blaga, fiind in guvern

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a sugerat, luni, ca presedintele PNL, Crin Antonescu, ar fi negociat "pe sub masa" cu liderul PDL Vasile Blaga, in timp ce se afla la guvernare alaturi de PSD si ar fi construit strategii impotriva PSD, desi se afla in alianta, in USL.

El a aratat, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul IRL, ca la sedinta Delegatiei Permanente in care a fost exclus din PNL a fost acuzat de presedintele Crin Antonescu de "promiscuitate politica" si i-a intors acestuia acuzatia.

"Promiscuitate inseamna sa negociezi pe sub masa cu Blaga in timp ce esti la guvernare cu PSD. Promiscuitate e sa faci eforturi asupra constructiei unei strategii impotriva propriului aliat din USL, asa cum a reiesit din stenogramele care au iesit la iveala dupa precedenta sedinta a conducerii PNL in loc sa asigure tot sprijinul politic actului de guvernare", a spus Chiliman.

El a aratat ca promiscuitate politica inseamna sa-ti executi adversarii politici din partid, dar si sa primesti in partid si sa dai functii unor adversari politici.

"Am fost acuzat ca in activitatea pe care o facem noi am ajuns in stare de promiscuitate politica. Am tinut sa subliniez in Delegatia Permanenta ce consider eu ca e promiscuitate politica: inseamna sa-ti executi adversarii politici din partid incalcand statutul pe care chiar tu l-ai scris, lucru care s-a intamplat in ultima perioada foarte des in PNL. Promiscuitate inseamna sa primesti in partid si sa dai functii unor oameni pe care pana mai ieri ii injurai la televizor ca adversari politici, de exemplu Mehedinti, Caras, Sectorul 4", a spus Chiliman.

El a aratat ca promiscuitate politica inseamna sa deschizi portile politicienilor traseistilor, unor personaje dubioase sau puscariabile, inseamna sa aspiri la functia de presedinte al unei tari membra NATO, dar sa actionezi politic la indicatiile "Vocii Rusiei", precum inseamna si te angajezi ca te retragi daca nu castigi la referendum si pe urma "sa te faci ca ploua".

Solicitat sa dea mai multe amanunte despre existenta unor negocieri Antonescu-Blaga, Chiliman a precizat: "Eu nu pot decat sa spun ca fum fara foc nu iese".

Chiliman: Excluderea mea, posibila intrucat PNL e total subordonat obsesiei de putere a lui Antonescu

"Nu e usor sa vorbesc acum, dupa aproape 24 de ani in PNL, despre aceast lucru care s-a intamplat azi. Din pacate, acest lucru (excluderea sa din PNL, n.r.) a fost posibil pentru ca azi PNL este total subordonat vointei si obsesiei de putere a lui Crin Antonescu. Eu m-am prezentat azi la lucrarile Delegatiei Permanente ca sa apar principiile, valorile politice liberal-conservatoare de care, din pacate, sub conducerea lui Crin Antonescu, PNL s-a indepartat", a spus Chiliman.

El a precizat ca acuzatiile care i-au fost aduse de Crin Antonescu, potrivit carora ar fi aderat la un alt partid sau la o alta doctrina politica, sunt false.

"IRL este ONG, nu un partid politic. Prin tot ce am facut, fac sau voi face in IRL, voi apara valorile si principiile politice liberal-conservatoare de care Crin Antonescu s-a despartit. Personal, cred ca legat de aceasta chestiune eu mai am de spus doar un lucru: daca cineva are azi o alta doctrina, e tomai Crin Antonescu. Crin Antonescu are azi ca doctrina populismul si oportunismul politic", a spus Chiliman.

El a aratat ca IRL nu este un adversar al PNL, ci dimpotriva, poate fi sansa PNL prin faptul ca promoveaza acele politici de care azi Crin Antonescu ar fi indepartat PNL si, practic, electoratul liberal.

"Noi incercam prin aceste activitati ale IRL sa aducem inapoi acest electorat, pentru ca ce promovam sunt exact lucrurile care sunt asteptate de electoratul liberal azi", a sustinut Chiliman.

El a aratat ca in sedinta Delegatiei Permanente Crin Antonescu a avut castig de cauza, dar PNL a avut numai de pierdut, avand in vedere ca pierderea rezida in indeparaterea de principiile si valorile liberale.

Chiliman a spus ca, dupa 24 de ani petrecuti in PNL, vrea sa le multumeasca tuturor colegilor din PNL, atat celor care au fost la Delegatia Permanenta, indiferent ca au votat excluderea sa sau nu, cat si celor din PNL care nu au fost la sedinta Delegatiei Permanente, pentru modul in care au colaborat la bine sau la greu.

"Le transmit colegilor din PNL care au votat azi impotriva mea ca nu le port resentimente nici lor, nici lui Crin Antonescu, dar le atrag atentia ca si-au asumat responsabilitatea pentru viitorul - azi incert - al PNL", a spus Chiliman.

El a aratat ca, in ceea ce il priveste, va continua sa-si faca datoria fata de cetatenii Sectorului 1, ca primar independent, impreuna cu consilierii locali si va continua sa duca un act de buna guvernare la nivelul sectorului, indifrent de tulbuari politice sau de alta natura care pot sa apara.

Chiliman a mai spus ca in cadrul IRL va continua sa promoveze principiile, valorile, politicile liberal-conservatoare, in care a crezut si pentru care s-a inscris in PNL acum 24 de ani.

Delegatia Permanenta a PNL, reunita la sala I.I.C. Bratianu din Parlament, a decis luni excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, dupa ce actualul edil a activat timp de 24 de ani in PNL, motivul sanctiunii fiind savarsirea unor "abateri grave de la disciplina partidului".

Propunerea de excludere a primarului Andrei Chiliman si a deputatului Diana Tusa, inaintata de BPN Delegatiei Permanente a PNL, a fost aprobata cu majoritate de voturi.