Sambata s-a desfasurat la Miercurea Ciuc Congresul Uniunii Democrate Maghiare din Romania, la eveniment luand parte peste o mie de persoane, printre care si peste 770 de delegati ai filialelor teritoriale si liderii principalelor partide din Romania si Ungaria. La eveniment au luat parte, printre altii, presedintele PSD Victor Ponta, liderul PNL Crin Antonescu, presedintele PDL, Vasile Blaga si vicepremierul ungar Semjen Zsolt. In timp ce premierul Victor Ponta le-a transmis celor de la UDMR ca ii pare rau ca nu sunt impreuna la guvernare si ca la modificarea constitutionala se poate gasi o formula care sa garanteze minoritatii maghiare ca e parte a natiunii, vicepremierul Ungariei a afirmat ca daca alte comunitati din UE au autonomie teritoriala, si maghiarii din Romania o pot avea, pentru ca "nu sunt mai prejos".

UPDATE 20:40 Intrebat sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, daca pentru UDMR este negociabila propunerea de scoatere a sintagmei "national" din articolul 1 al Constitutiei, Kelemen Hunor a raspuns negativ, informeaza Mediafax.

"Nu vom negocia prin televiziuni, prin mass-media. Am receptionat toate mesajele. Nu este negociabila", a spus liderul UDMR.

Premierul Victor Ponta le-a spus, sambata, delegatilor UDMR la Congresul Uniunii, ca modificarea articolului 1 din Constitutie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentara, dar ca impreuna pot gasi formula care sa le garanteze maghiarilor ca sunt parte a natiunii.

UPDATE 19:04 Participantii la Congresul UDMR au adoptat un document cu propunerile Uniunii pentru revizuirea Constitutiei, in care se recomanda o clauza care sa ofere posibilitatea reglementarii legislative a autonomiei culturale si conditii constitutionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special, transmite Mediafax.

Potrivit documentului adoptat, sambata, la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, se recomanda ca, pe langa limba romana, in unele regiuni limbile minoritatilor nationale sa poata fi utilizate ca limba oficiala.

"Recomandam o clauza constitutionala care sa ofere posibilitatea reglementarii legislative a autonomiei culturale si conditii constitutionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special. Am recomandat ca, pe langa limba romana, in unele regiuni, limbile minoritatilor nationale sa poata fi utilizate ca limba oficiala. Recomandarile noastre se refera in primul rand la situatia constitutionala si de drept civil a comunitatii noastre etnice: recomandam din nou radierea conceptului statului national. Consemnarea caracterului national al statului in Constitutie este un anacronism care, cu toate ca nu poate fi interpretat in termeni juridici, poate servi drept baza unor masuri discriminatorii impotriva minoritatilor etnice sau respingerii unor creante indreptatite ale minoritatilor. Recomandam totodata ca legea sa recunoasca minoritatile nationale ca elemente constitutive ale statului, pentru ca acest principiu constitutional poate crea egalitatea reala in drepturi nu doar intre indivizi ci si intre comunitati, in primul rand intre majoritatea romana si nationalitatile istorice de pe teritoriul Romaniei, conform celor stipulate in Declaratia de la Alba Iulia din 1918", se arata in documentul citat.

De asemenea, UDMR recomanda folosirea libera a simbolurilor nationale si specifice comunitatilor, considerand ca orice limitare a acestora "reprezinta o incalcare a normelor si exercitiului international in domeniul drepturilor omului si a valorilor europene".

"Avem nevoie de o Constitutie care sa includa valorile comunitatii noastre maghiare. Suntem convinsi de faptul ca relatia interetnica bazata pe egalitate lingvistica, culturala, religioasa si nationala este interesul intregii societati din Romania, iar Constitutia trebuie sa garanteze acest fapt. Este important ca modificarea Constitutiei sa aiba un veritabil sens si ca procesul sa nu ramana doar o incercare de a ne adapta unor asteptari externe. Pe de alta parte, trebuie sa evitam orice intentie din partea coalitiei de guvernare, cu o majoritate de peste doua treimi, de a-si urma propriile interese in alcatuirea noii Constitutii", se mai arata in documentul adoptat.

In pachetul de recomandari al UDMR pentru modificarea Constitutiei mai figureaza Parlamentul bicameral, "cu o mai rationala distribuire a competentelor intre cele doua camere", dar si ca legea fundamentala "sa declare principiul proportionalitatii etnice in administratia locala si centrala, in institutii descentralizate si in unitati militarizate".

"Recomandam radierea posibilitatii ordonantelor guvernamentale de urgenta si a asumarii raspunderii de catre Guvern pentru proiecte legislative. Recomandam drepturi decizionale mult mai ample pentru autoritati locale, cu implementarea integrala a principiului subsidiaritatii. Recomandam includerea in Constitutie a faptului ca statul reactioneaza fata de orice discurs al urii, orice instanta a antisemitismului, a atacului impotriva etniei maghiare", se mentioneaza in document.

Reprezentantii UDMR au subliniat ca Uniunea nu solicita doar modificarea Constitutiei, ci pledeaza pentru o reforma a legii fundamentale, fiind nevoie de "regandirea intregii structuri, luand in considerare valori sociale, politice si juridice specifice secolului XXI si aplicand unele solutii noi in domeniul dreptului civil si al administratiei centrale".

UPDATE 18:20 Delegatii la Congresul UDMR au adoptat modificarea Statutului Uniunii, un element de noutate fiind infiintarea unei organizatii de femei, potrivit Agerpres.

Decizia modificarii Statutului a fost votata cu unanimitate de voturi.

Potrivit secretarului general al UDMR, Kovacs Peter, comisarul sef al Congresului, principalele modificari la Statut vizeaza infiintarea unei organizatii de femei, implicarea mai accentuata a primarilor in organismele nationale si infiintarea Presedintiei Nationale, cu noua membri.

"Miza Congresului este mare fiindca noi vom modifica Statutul. Aducem cateva modificari, spun eu, importante. Va creste numarul membrilor din Consiliul Permanent, for de conducere important, vor intra in acest for mai multi alesi locali. (...) Vom reduce numarul de membri in Prezidiul UDMR, fiindca trebuie sa facem in asa fel incat deciziile operative, deciziile care nu necesita dezbateri strategice sa le luam cat mai repede. Vom face o clarificare in ceea ce priveste platformele noastre interne, in asa fel incat sa accentuam rolul lor si sa dam o greutate mai mare platformelor ideologice", a declarat si presedintele UDMR, Hunor Kelemen.

UPDATE 17:00 Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, presedinte al Partidului Popular Crestin din Ungaria, a declarat sambata ca, daca alte comunitati din UE au autonomie teritoriala, si maghiarii din Romania o pot avea, pentru ca "nu sunt mai prejos", scrie Mediafax.

Potrivit vicepremierului, daca maghiarii vor accepta ideea ca exista lucruri pe care le pot avea unii in Europa, iar ei nu, atunci sunt considerati "cetateni de rangul doi" si isi merita soarta.

"Un alt element este dreptul la autonomie. In privinta Ardealului, maghiarii din Ardeal trebuie sa se gandeasca ce cred ei ca e mai important ca sa se poata pastra si acest concept va fi sustinut de statul ungar. Este important sa constientizam in noi si in majoritate ca maghiarii nu au revendicat ceva ce nu e in UE. Daca altii pot avea, sa se poata si pentru noi. Daca alte comunitati din UE pot avea autonomie teritoriala, putem avea si noi, pentru ca nu suntem mai prejos decat alta natiune. Daca vom accepta ideea ca exista lucruri pe care le pot avea unii in Europa si noi nu, atunci suntem considerati cetateni de rangul doi, atunci ne meritam soarta. Ceea ce e legitim pentru altii e legitim si pentru noi - folosirea limbii materne, simbolurile, dreptul la gradinite, la scoli. (...) Vocatia noastra este sa ne pastram valorile, natiunea maghiara este speciala", a afirmat Semjen.

Potrivit acestuia, interesul Ungariei este sa aiba relatii bune cu Romania, in conditiile in care cele doua state impartasesc "aceeasi soarta istorica".

"Daca Ungaria si Romania coopereaza, atunci ne merge bine si avem succes, daca avem conflicte, atunci nu ne merge bine niciunuia. Vreau sa transmit UDMR ca Ungaria conteaza pe dumneavoastra si, orice se intampla, dumneavoastra veti putea conta pe Ungaria", a spus Semjen.

UPDATE 16:57Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, considera ca cea mai mare provocare pentru Uniune este ca in urmatorii doi ani sa formuleze si sa elaboreze viziunea referitoare la formele de autonomie din Transilvania, pe care sa le prezinte comunitatii maghiare, potrivit Agerpres.

Borbely le-a spus colegilor sai prezenti la congresul UDMR ca trebuie urmat exemplul germanilor din Tirol, care au avut nevoie de 37 de ani pentru a-si fauri autonomia, pe langa conditia impusa de ONU.

"Sa le urmam exemplul, trebuie sa stipulam imaginea de viitor a comunitatii maghiare pentru urmatorii 20 ani. (...) Consideram ca in urmatorii doi ani cea mai mare provocare va fi sa formulam, in sfarsit, (...) sa elaboram viziunea noastra referitoare la formele de autonomiei din Transilvania si sa le prezentam comunitatii maghiare", a afirmat Borbely Laszlo, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a vorbit si despre realizarile Uniunii din ultimi 23 ani, facand referire la adoptarea legii invatamantului, care garanteaza educatia in limba materna la fiecare nivel al sistemului educational, sau la problema restituirii proprietatilor.

"A trebuit sa mergem pas cu pas in demolarea peretilor neincrederii si a trebuit sa-i convingem ca nu pot da deoparte o comunitate de 1,5 milioane de membri", a mai spus vicepresedintele politic al UDMR.

UPDATE 16:33Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a anuntat ca UDMR intentioneaza sa inainteze Parlamentului Romaniei un statut de autonomie. El a declarat de la tribuna congresului Uniunii ca Secuimea reprezinta o "sursa de energie" pentru comunitatea maghiara din Romania, iar de puterea acesteia depinde forta intregii comunitati, transmite Agerpres.

Antal a mai spus ca in Europa nu exista nicio alta comunitate asemanatoare Secuimii care nu are autonomie, de aceea UDMR va inainta Parlamentului Romaniei un statut de autonomie pentru Tinutul Secuiesc, respectiv pentru judetele Covasna, Harghita si Mures, locuite preponderent de maghiari.

"Nu ne facem iluzii ca incercarile noastre vor fi acceptate de legislativul roman, (...) dar nu putem astepta miracolul cu bratele in san", a spus Antal Arpad, aratand ca scopul Uniunii este de a aduce subiectul autonomiei in centrul discursului public. Liderul UDMR Sfantu Gheorghe a precizat ca printre obiectivele viitoare se numara organizarea de campanii de informare pentru ca ideea autonomiei sa devina "acceptabila" pentru populatia majoritara din tara, dar si pentru a demonta prejudecatile legate de acest subiect.

UPDATE 11:45 Antonescu, la Congresul UDMR: Sunt uimit ca premierul, care pana nu demult avea o mica alergie la portocoliu, astazi este rezervat fata de galben si albastru. Am o problema cu dorinta lui de mai mult rosu

Potrivit Agerpres, Presedintele PNL, Crin Antonescu, a pledat, sambata, de la tribuna congresului UDMR, pentru un dialog cu Uniunea si a punctat ca o Romanie puternica inseamna o comunitate maghiara puternica.

Declaratii Crin Antonescu:

  • Daca noi, majoritatea romaneasca, vrem o Romanie puternica, asta inseamna si o comunitate maghiara puternica, pentru ca au plecat germanii si Romania este mai slaba, au plecat evreii si Romania este mai slaba. Trebuie sa intelegem ca o Romanie mai puternica inseamna o comunitate maghiara puternica.
  • Regionalizarea nu va insemna feudalizarea Romaniei, nu va insemna enclave pe criterii etnice sau baroniale, trebuie sa insemne posibilitatea de descentralizare si energiile acestei comunitati, cu toate posibilitatile ei si energiile ei sa poata fi descatusate.

UPDATE 11:15 Premierul Victor Ponta le-a spus, sambata, delegatilor UDMR la Congresul Uniunii, ca modificarea articolului 1 din Constitutie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentara, dar ca impreuna pot gasi formula care sa le garanteze maghiarilor ca sunt parte a natiunii, transmite Mediafax.

Declaratii Victor Ponta:

  • Vreau sa fac apel la realismul dumneavoastra si al nostru, care suntem acum la conducerea tarii. Stiti foarte bine cat de greu va fi de acceptat pentru o majoritate parlamentara ideea schimbarii articolului 1 din Constitutie.
  • Cred ca la modificarea constitutionala putem gasi acea formula care sa va garanteze si dumneavoastra ca sunteti o parte a natiunii, o parte legitima a acestei tari si ca asta e tara dumneavoastra, cum e a tuturor romanilor.
  • Nu e o alegere a noastra de a discuta cu UDMR, e alegerea maghiarilor din Romania care au votat la alegeri si am respectat si vom respecta intotdeauna acest vot. UDMR este reprezentantul legitim si partenerul de dialog pentru autoritatile statului roman. In 2010, eram la congresul dumneavoastra incercand sa va conving sa iesiti de la guvernare si sa veniti cu noi. Nu am reusit sa va conving si imi pare rau, asa cum imi pare rau ca nu suntem acum la guvernare impreuna, asa cum ar fi trebuit, dar deciziile politice nu urmeaza intotdeauna calea cea mai inteleapta.
  • Responsabilitatea mea e egala fata de dumneavostra, responsabilitatea mea fata de Covasna si Harghita e aceeasi ca fata de Gorj sau Teleorman si din acest punct de vedere vreau sa pastram diaolgul si sa gasim solutiile impreuna si sa stabilim lucurile cu sinceritate si cu intentia de a evita conflictele si de a gasi solutiile cele mai bune.
  • (despre regionalizare - n.red.) O sa-mi fie mai greu sa-i conving pe colegii mei de la PSD si PNL, presedinti de Consilii Judetene, cat de importanta este regionalizarea, pana nu le spun unde este capitala si cine va fi seful regiunii.
  • Stiti si dvs. cat de greu va fi de acceptat pentru noi ideea unei regiuni care sa aiba ca principal criteriu componenta etnica. In acelasi timp, si eu stiu ca pentru dvs. ideea unei regiuni uriase in care sa mergeti sute de kilometri pana la capitala regiunii si in care minoritatea maghiara sa fie evident subreprezentata este foarte greu de acceptat. Asa incat impreuna cu dvs. vreau sa gasim, pornind de la ceea ce este greu de acceptat pentru ambele parti, in solutia regionalizarii acea idee care sa va permita sa va pastrati identitatea si in acelasi timp sa va permita sa va dezvoltati, pentru ca eu cred ca marele adversar al nostru, al dumneavoastra in acest moment este lipsa de perspectiva, de dezvoltare economica.
  • Oricata autonomie ati avea, daca tinerii de aici din Harghita si Covasna nu au unde sa lucreze, daca tinerii de aici, daca oamenii de aici nu se pot dezvolta in agricultura, in industrie, pana la urma restul ramane o discutie intre noi oamenii politici.
  • Nu cred ca limba romana trebuie sa fie o bariera, nu cred ca limba maghiara trebuie sa fie o bariera.
  • Vreau sa il interpretati ca un apel al unui om care se gandeste la sansa pe care o vor avea copiii mei si ai dumneavoastra de a-si gasi un loc de munca. Cred ca toti copiii din aceasta zona trebuie sa invete cat mai bine limba romana ca sa-si poata gasi un loc de munca oriunde in tara, nu doar in Harghita, Covasna si Mures.
  • (despre steagul secuiesc - n.red.) Problema steagurilor - am rezolvat toate problemele, mai ramane cea a steagurilor. (...) Eu cred ca impreuna cu dvs. putem adopta acea legislatie la cel mai inalt standard european care pe de o parte sa recunoasca importanta simbolurilor nationale, in acelasi timp sa recunoasca si sa respecte insemnele locale, indiferent cum sunt acestea, chiar daca este vorba de galben cu albastru. As fi preferat sa fie rosu, dar putem sa-l acceptam si in aceasta formula.
  • Eu nu cred ca relatia dintre romani si maghiari in Romania poate fi oprita de la un simbol. Cred ca acel simbol trebuie respectat de toata lumea, trebuie pus la locul sau.
  • Miercuri, la Consiliul European, presedintele Van Rompuy da cuvantul membrilor Consiliului, s-a intamplat sa spuna 'Victor' si au fost doi care ne-am uitat. Vreau doar sa spun ca UDMR este foarte norocos pentru ca aveti doi Victori care se lupta pentru prietenia dvs. Succes!

UPDATE 11:10 Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat, sambata, in deschiderea celui de-al XI-a Congres al UDMR, ca maghiarii doresc autonomie culturala si teritoriala si aceasta cauza este cea mai importanta pentru ei, informeaza Agerpres.

In calitate de gazda a evenimentului, Raduly a vorbit despre situatia financiara grea a comunitatilor locale si a punctat ca "Bucurestiul trebuie sa scape de mentalitatea de Dinu Paturica, iar functionarii sa fie platiti".

La fel ca si cu alte ocazii, Raduly Robert a insistat ca functionarii publici din zona trebuie sa vorbeasca limba maghiara si a subliniat ca a venit momentul ca Romania sa solutioneze situatia secuimii si sa acorde autonomie maghiarilor.

"A venit momentul ca Romania, in final, sa solutioneze situatia secuimii, asa incat sa ne linistim si noi. (...) Trebuie sa ne reintoarcem la declaratia de la Alba Iulia. Autonomia ramane in continuare singurul tel si singura solutie. In spiritul de la Alba Iulia, asigurarea autonomiei este o solutie de onoare. Noi vrem autonomie culturala si autonomie teritoriala. Nu sau autonomie teritoriala, ci si autonomie teritoriala. Autonomie culturala pentru toti maghiarii din Transilvania, autonomie teritoriala pentru secuime", a declarat, potrivit traducerii oficiale, Raduly Robert, in aplauzele delegatilor prezenti la congres.

Raduly Robert, cunoscut ca un lider cu opinii radicale, a adaugat ca aceasta cauza a autonomiei este importanta pentru orasul Miercurea Ciuc si pentru aceasta regiune. "In lupta pentru autonomie avem nevoie de toti oamenii de bine, trebuie sa facem pasii impreuna, trebuie sa lucram si sa luptam", a spus Raduly.

In calitate de primar al municipiului Miercurea Ciuc, Raduly a propus ca sala sporturilor din oras, unde se desfasoara congresul UDMR, sa poarte numele alpinistului Eross Zsolt, originar din Miercurea Ciuc, care a disparut, in urma cu cateva zile, intr-o expeditie in Himalaya.

UPDATE 10:59 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata, in deschiderea celui de-al XI-lea Congres al Uniunii de la Miercurea Ciuc, ca de 23 de ani maghiarii au cautat solutii la problemele specifice, ca a ales intotdeauna calea dialogului, iar unul dintre partenerii UDMR este Victor Ponta, potrivit Agerpres.

"Suntem o Uniune puternica si multicolora. (...) Cred ca suntem singura organizatie a maghiarilor de peste hotarele Ungariei care 23 de ani a reusit sa isi pastreze puterea, sa se mentina in Parlament. (...) De 23 de ani am cautat solutii la problemele noastre, unul dintre partenerii UDMR este Victor Ponta. (...) Avem teluri pe care le-am atins si pe care nu le-am atins. Am ales instrumentele politice si parlamentare, am ales dialogul, dar acesta nu este facil nici cand vorbeste maghiarul cu maghiarul, este si mai greu cand vorbesti cu majoritatea romana. Este greu, dar nu imposibil", a aratat Kelemen Hunor, care a precizat ca Victor Ponta a dovedit empatie si intelegere.

Liderul UDMR a subliniat ca traversam vremuri grele si ca niciodata viata maghiarilor nu a fost mai usoara sau simpla, "dar am cautat sa identificam problema si sa o solutionam".

UPDATE 10:45 Congresul UDMR a inceput, sambata dimineata, la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde au ajuns, intre altii, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, seful PDL, Vasile Blaga, si cel al Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu.

Potrivit Mediafax, in jurul orei 10:00, acolo au ajuns, impreuna, si liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu.

Sambata s-a desfasurat la Miercurea Ciuc Congresul Uniunii Democrate Maghiare din Romania, la eveniment luand parte peste o mie de persoane, printre care si peste 770 de delegati ai filialelor teritoriale si liderii principalelor partide din Romania si Ungaria, transmite Mediafax. Printre acestia s-au numarat presedintele PSD Victor Ponta, liderul PNL Crin Antonescu, presedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu.

La evenimentul care are loc sambata la Miercurea Ciuc vor fi adoptate un nou statut si un nou program ale Uniunii, dar si documente pe teme considerate prioritare, precum modificarea Constitutiei, Tinutul Secuiesc si alegerile pentru Parlamentul European.

"Vom asista la evenimentul de cea mai mare amploare din cei 24 de ani de existenta a UDMR, intrucat sunt invitate sa participe peste 1.000 de persoane, dintre care 777 de delegati, 100 de invitati si peste 100 de reprezentanti ai presei. In cadrul lucrarilor Congresului urmeaza a fi adoptate noul statut si program ale UDMR. Documentele au fost elaborate de specialistii Uniunii in baza propunerilor inregistrate cu ocazia consultarilor publice din ultimele luni cu organismele asociate, respectiv cu organizatiile judetene ale UDMR. Vor fi prezentate si documentele elaborate conform noilor scopuri si directive ale UDMR, in subiecte prioritare pentru UDMR in urmatorii sapte ani, precum modificarea Constitutiei, Tinutul Secuiesc, diaspora interna, alegerile pentru Parlamentul European, economie si Initiativa Civica Europeana", a aratat, in documentul citat, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, care este si comisarul-sef al Congresului.

Potrivit acestuia, la Congresul UDMR au confirmat participarea politicieni din Romania si Ungaria, printre ei aflandu-se si lideri ai partidelor de guvernamant din cele doua state: presedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, presedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, si precum reprezentantul partidului de guvernamant Rogan Antal, presedintele grupului parlamentar Fidesz, Ujhelyi Istvan din partea Partidului Socialist, vicepresedintele Parlamentului ungar, si vicepremierul Semjen Zsolt, care este si presedintele Partidului Popular Crestin Democrat din Ungaria. De asemenea, au acceptat invitatia si presedintele Partidului Comunitatii Maghiare din Slovacia, Berenyi Jozsef, respectiv Hans Heinrich Hansen, presedintele Uniunii Federative a Nationalitatilor Europene (FUEN). Presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, va transmite un mesaj video participantilor la congres.

Secretarul general al UDMR a mentionat ca, vizual, evenimentul de sambata va fi unul "marcat de modernismul si dinamismul specific secolului XXI".

"Pregatim o serie de detalii tehnice inovatoare, precum proiectii pentru scena, infografica, clipuri video si spoturi audio. Suntem o organizatie puternica, iar acest lucru va fi evidentiat cu ocazia acestui congres", a aratat Kovacs Peter.

Congresul UDMR se va desfasura intre orele 10.00 si 18.00, la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc.

Precedentul Congres al Uniunii a avut loc in perioada 26-27 februarie 2011, la Oradea, atunci fiind ales in functie presedintele UDMR, Kelemen Hunor.