STIRE ACTUALIZATA

VIDEO Congres UDMR la Miercurea Ciuc. Propunerile UDMR pentru revizuirea Constitutiei: Clauza de reglementare a autonomiei culturale si regiuni cu statut special

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 25 mai 2013, 10:37 Actualitate | Politic


Sambata s-a desfasurat la Miercurea Ciuc Congresul Uniunii Democrate Maghiare din Romania, la eveniment luand parte peste o mie de persoane, printre care si peste 770 de delegati ai filialelor teritoriale si liderii principalelor partide din Romania si Ungaria. La eveniment au luat parte, printre altii, presedintele PSD Victor Ponta, liderul PNL Crin Antonescu, presedintele PDL, Vasile Blaga si vicepremierul ungar Semjen Zsolt. In timp ce premierul Victor Ponta le-a transmis celor de la UDMR ca ii pare rau ca nu sunt impreuna la guvernare si ca la modificarea constitutionala se poate gasi o formula care sa garanteze minoritatii maghiare ca e parte a natiunii, vicepremierul Ungariei a afirmat ca daca alte comunitati din UE au autonomie teritoriala, si maghiarii din Romania o pot avea, pentru ca "nu sunt mai prejos".

UPDATE 20:40
Intrebat sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, daca pentru UDMR este negociabila propunerea de scoatere a sintagmei "national" din articolul 1 al Constitutiei, Kelemen Hunor a raspuns negativ, informeaza Mediafax.

"Nu vom negocia prin televiziuni, prin mass-media. Am receptionat toate mesajele. Nu este negociabila", a spus liderul UDMR.

Premierul Victor Ponta le-a spus, sambata, delegatilor UDMR la Congresul Uniunii, ca modificarea articolului 1 din Constitutie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentara, dar ca impreuna pot gasi formula care sa le garanteze maghiarilor ca sunt parte a natiunii.

UPDATE 19:04
Participantii la Congresul UDMR au adoptat un document cu propunerile Uniunii pentru revizuirea Constitutiei, in care se recomanda o clauza care sa ofere posibilitatea reglementarii legislative a autonomiei culturale si conditii constitutionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special, transmite Mediafax.

Potrivit documentului adoptat, sambata, la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, se recomanda ca, pe langa limba romana, in unele regiuni limbile minoritatilor nationale sa poata fi utilizate ca limba oficiala.

"Recomandam o clauza constitutionala care sa ofere posibilitatea reglementarii legislative a autonomiei culturale si conditii constitutionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special. Am recomandat ca, pe langa limba romana, in unele regiuni, limbile minoritatilor nationale sa poata fi utilizate ca limba oficiala. Recomandarile noastre se refera in primul rand la situatia constitutionala si de drept civil a comunitatii noastre etnice: recomandam din nou radierea conceptului statului national. Consemnarea caracterului national al statului in Constitutie este un anacronism care, cu toate ca nu poate fi interpretat in termeni juridici, poate servi drept baza unor masuri discriminatorii impotriva minoritatilor etnice sau respingerii unor creante indreptatite ale minoritatilor. Recomandam totodata ca legea sa recunoasca minoritatile nationale ca elemente constitutive ale statului, pentru ca acest principiu constitutional poate crea egalitatea reala in drepturi nu doar intre indivizi ci si intre comunitati, in primul rand intre majoritatea romana si nationalitatile istorice de pe teritoriul Romaniei, conform celor stipulate in Declaratia de la Alba Iulia din 1918", se arata in documentul citat.

De asemenea, UDMR recomanda folosirea libera a simbolurilor nationale si specifice comunitatilor, considerand ca orice limitare a acestora "reprezinta o incalcare a normelor si exercitiului international in domeniul drepturilor omului si a valorilor europene".

"Avem nevoie de o Constitutie care sa includa valorile comunitatii noastre maghiare. Suntem convinsi de faptul ca relatia interetnica bazata pe egalitate lingvistica, culturala, religioasa si nationala este interesul intregii societati din Romania, iar Constitutia trebuie sa garanteze acest fapt. Este important ca modificarea Constitutiei sa aiba un veritabil sens si ca procesul sa nu ramana doar o incercare de a ne adapta unor asteptari externe. Pe de alta parte, trebuie sa evitam orice intentie din partea coalitiei de guvernare, cu o majoritate de peste doua treimi, de a-si urma propriile interese in alcatuirea noii Constitutii", se mai arata in documentul adoptat.

In pachetul de recomandari al UDMR pentru modificarea Constitutiei mai figureaza Parlamentul bicameral, "cu o mai rationala distribuire a competentelor intre cele doua camere", dar si ca legea fundamentala "sa declare principiul proportionalitatii etnice in administratia locala si centrala, in institutii descentralizate si in unitati militarizate".

"Recomandam radierea posibilitatii ordonantelor guvernamentale de urgenta si a asumarii raspunderii de catre Guvern pentru proiecte legislative. Recomandam drepturi decizionale mult mai ample pentru autoritati locale, cu implementarea integrala a principiului subsidiaritatii. Recomandam includerea in Constitutie a faptului ca statul reactioneaza fata de orice discurs al urii, orice instanta a antisemitismului, a atacului impotriva etniei maghiare", se mentioneaza in document.

Reprezentantii UDMR au subliniat ca Uniunea nu solicita doar modificarea Constitutiei, ci pledeaza pentru o reforma a legii fundamentale, fiind nevoie de "regandirea intregii structuri, luand in considerare valori sociale, politice si juridice specifice secolului XXI si aplicand unele solutii noi in domeniul dreptului civil si al administratiei centrale".UPDATE 18:20 Delegatii la Congresul UDMR au adoptat modificarea Statutului Uniunii, un element de noutate fiind infiintarea unei organizatii de femei, potrivit Agerpres.

Decizia modificarii Statutului a fost votata cu unanimitate de voturi.

Potrivit secretarului general al UDMR, Kovacs Peter, comisarul sef al Congresului, principalele modificari la Statut vizeaza infiintarea unei organizatii de femei, implicarea mai accentuata a primarilor in organismele nationale si infiintarea Presedintiei Nationale, cu noua membri.

"Miza Congresului este mare fiindca noi vom modifica Statutul. Aducem cateva modificari, spun eu, importante. Va creste numarul membrilor din Consiliul Permanent, for de conducere important, vor intra in acest for mai multi alesi locali. (...) Vom reduce numarul de membri in Prezidiul UDMR, fiindca trebuie sa facem in asa fel incat deciziile operative, deciziile care nu necesita dezbateri strategice sa le luam cat mai repede. Vom face o clarificare in ceea ce priveste platformele noastre interne, in asa fel incat sa accentuam rolul lor si sa dam o greutate mai mare platformelor ideologice", a declarat si presedintele UDMR, Hunor Kelemen.

UPDATE 17:00 Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, presedinte al Partidului Popular Crestin din Ungaria, a declarat sambata ca, daca alte comunitati din UE au autonomie teritoriala, si maghiarii din Romania o pot avea, pentru ca "nu sunt mai prejos", scrie Mediafax
.

Potrivit vicepremierului, daca maghiarii vor accepta ideea ca exista lucruri pe care le pot avea unii in Europa, iar ei nu, atunci sunt considerati "cetateni de rangul doi" si isi merita soarta.

"Un alt element este dreptul la autonomie. In privinta Ardealului, maghiarii din Ardeal trebuie sa se gandeasca ce cred ei ca e mai important ca sa se poata pastra si acest concept va fi sustinut de statul ungar. Este important sa constientizam in noi si in majoritate ca maghiarii nu au revendicat ceva ce nu e in UE. Daca altii pot avea, sa se poata si pentru noi. Daca alte comunitati din UE pot avea autonomie teritoriala, putem avea si noi, pentru ca nu suntem mai prejos decat alta natiune. Daca vom accepta ideea ca exista lucruri pe care le pot avea unii in Europa si noi nu, atunci suntem considerati cetateni de rangul doi, atunci ne meritam soarta. Ceea ce e legitim pentru altii e legitim si pentru noi - folosirea limbii materne, simbolurile, dreptul la gradinite, la scoli. (...) Vocatia noastra este sa ne pastram valorile, natiunea maghiara este speciala", a afirmat Semjen.

Potrivit acestuia, interesul Ungariei este sa aiba relatii bune cu Romania, in conditiile in care cele doua state impartasesc "aceeasi soarta istorica".

"Daca Ungaria si Romania coopereaza, atunci ne merge bine si avem succes, daca avem conflicte, atunci nu ne merge bine niciunuia. Vreau sa transmit UDMR ca Ungaria conteaza pe dumneavoastra si, orice se intampla, dumneavoastra veti putea conta pe Ungaria", a spus Semjen.

UPDATE 16:57
Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, considera ca cea mai mare provocare pentru Uniune este ca in urmatorii doi ani sa formuleze si sa elaboreze viziunea referitoare la formele de autonomie din Transilvania, pe care sa le prezinte comunitatii maghiare, potrivit Agerpres.

Borbely le-a spus colegilor sai prezenti la congresul UDMR ca trebuie urmat exemplul germanilor din Tirol, care au avut nevoie de 37 de ani pentru a-si fauri autonomia, pe langa conditia impusa de ONU.

"Sa le urmam exemplul, trebuie sa stipulam imaginea de viitor a comunitatii maghiare pentru urmatorii 20 ani. (...) Consideram ca in urmatorii doi ani cea mai mare provocare va fi sa formulam, in sfarsit, (...) sa elaboram viziunea noastra referitoare la formele de autonomiei din Transilvania si sa le prezentam comunitatii maghiare", a afirmat Borbely Laszlo, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a vorbit si despre realizarile Uniunii din ultimi 23 ani, facand referire la adoptarea legii invatamantului, care garanteaza educatia in limba materna la fiecare nivel al sistemului educational, sau la problema restituirii proprietatilor.

"A trebuit sa mergem pas cu pas in demolarea peretilor neincrederii si a trebuit sa-i convingem ca nu pot da deoparte o comunitate de 1,5 milioane de membri", a mai spus vicepresedintele politic al UDMR.

UPDATE 16:33 Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a anuntat ca UDMR intentioneaza sa inainteze Parlamentului Romaniei un statut de autonomie. El a declarat de la tribuna congresului Uniunii ca Secuimea reprezinta o "sursa de energie" pentru comunitatea maghiara din Romania, iar de puterea acesteia depinde forta intregii comunitati, transmite Agerpres.

Antal a mai spus ca in Europa nu exista nicio alta comunitate asemanatoare Secuimii care nu are autonomie, de aceea UDMR va inainta Parlamentului Romaniei un statut de autonomie pentru Tinutul Secuiesc, respectiv pentru judetele Covasna, Harghita si Mures, locuite preponderent de maghiari.

"Nu ne facem iluzii ca incercarile noastre vor fi acceptate de legislativul roman, (...) dar nu putem astepta miracolul cu bratele in san", a spus Antal Arpad, aratand ca scopul Uniunii este de a aduce subiectul autonomiei in centrul discursului public. Liderul UDMR Sfantu Gheorghe a precizat ca printre obiectivele viitoare se numara organizarea de campanii de informare pentru ca ideea autonomiei sa devina "acceptabila" pentru populatia majoritara din tara, dar si pentru a demonta prejudecatile legate de acest subiect.

UPDATE 11:45 Antonescu, la Congresul UDMR: Sunt uimit ca premierul, care pana nu demult avea o mica alergie la portocoliu, astazi este rezervat fata de galben si albastru. Am o problema cu dorinta lui de mai mult rosu

Potrivit Agerpres, Presedintele PNL, Crin Antonescu, a pledat, sambata, de la tribuna congresului UDMR, pentru un dialog cu Uniunea si a punctat ca o Romanie puternica inseamna o comunitate maghiara puternica.

Declaratii Crin Antonescu:
 • Daca noi, majoritatea romaneasca, vrem o Romanie puternica, asta inseamna si o comunitate maghiara puternica, pentru ca au plecat germanii si Romania este mai slaba, au plecat evreii si Romania este mai slaba. Trebuie sa intelegem ca o Romanie mai puternica inseamna o comunitate maghiara puternica.
 • Regionalizarea nu va insemna feudalizarea Romaniei, nu va insemna enclave pe criterii etnice sau baroniale, trebuie sa insemne posibilitatea de descentralizare si energiile acestei comunitati, cu toate posibilitatile ei si energiile ei sa poata fi descatusate.
UPDATE 11:15 Premierul Victor Ponta le-a spus, sambata, delegatilor UDMR la Congresul Uniunii, ca modificarea articolului 1 din Constitutie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentara, dar ca impreuna pot gasi formula care sa le garanteze maghiarilor ca sunt parte a natiunii, transmite Mediafax.

Declaratii Victor Ponta:

 • Vreau sa fac apel la realismul dumneavoastra si al nostru, care suntem acum la conducerea tarii. Stiti foarte bine cat de greu va fi de acceptat pentru o majoritate parlamentara ideea schimbarii articolului 1 din Constitutie.
 • Cred ca la modificarea constitutionala putem gasi acea formula care sa va garanteze si dumneavoastra ca sunteti o parte a natiunii, o parte legitima a acestei tari si ca asta e tara dumneavoastra, cum e a tuturor romanilor.
 • Nu e o alegere a noastra de a discuta cu UDMR, e alegerea maghiarilor din Romania care au votat la alegeri si am respectat si vom respecta intotdeauna acest vot. UDMR este reprezentantul legitim si partenerul de dialog pentru autoritatile statului roman. In 2010, eram la congresul dumneavoastra incercand sa va conving sa iesiti de la guvernare si sa veniti cu noi. Nu am reusit sa va conving si imi pare rau, asa cum imi pare rau ca nu suntem acum la guvernare impreuna, asa cum ar fi trebuit, dar deciziile politice nu urmeaza intotdeauna calea cea mai inteleapta.
 • Responsabilitatea mea e egala fata de dumneavostra, responsabilitatea mea fata de Covasna si Harghita e aceeasi ca fata de Gorj sau Teleorman si din acest punct de vedere vreau sa pastram diaolgul si sa gasim solutiile impreuna si sa stabilim lucurile cu sinceritate si cu intentia de a evita conflictele si de a gasi solutiile cele mai bune.
 • (despre regionalizare - n.red.) O sa-mi fie mai greu sa-i conving pe colegii mei de la PSD si PNL, presedinti de Consilii Judetene, cat de importanta este regionalizarea, pana nu le spun unde este capitala si cine va fi seful regiunii.
 • Stiti si dvs. cat de greu va fi de acceptat pentru noi ideea unei regiuni care sa aiba ca principal criteriu componenta etnica. In acelasi timp, si eu stiu ca pentru dvs. ideea unei regiuni uriase in care sa mergeti sute de kilometri pana la capitala regiunii si in care minoritatea maghiara sa fie evident subreprezentata este foarte greu de acceptat. Asa incat impreuna cu dvs. vreau sa gasim, pornind de la ceea ce este greu de acceptat pentru ambele parti, in solutia regionalizarii acea idee care sa va permita sa va pastrati identitatea si in acelasi timp sa va permita sa va dezvoltati, pentru ca eu cred ca marele adversar al nostru, al dumneavoastra in acest moment este lipsa de perspectiva, de dezvoltare economica.
 • Oricata autonomie ati avea, daca tinerii de aici din Harghita si Covasna nu au unde sa lucreze, daca tinerii de aici, daca oamenii de aici nu se pot dezvolta in agricultura, in industrie, pana la urma restul ramane o discutie intre noi oamenii politici.
 • Nu cred ca limba romana trebuie sa fie o bariera, nu cred ca limba maghiara trebuie sa fie o bariera.
 • Vreau sa il interpretati ca un apel al unui om care se gandeste la sansa pe care o vor avea copiii mei si ai dumneavoastra de a-si gasi un loc de munca. Cred ca toti copiii din aceasta zona trebuie sa invete cat mai bine limba romana ca sa-si poata gasi un loc de munca oriunde in tara, nu doar in Harghita, Covasna si Mures.
 • (despre steagul secuiesc - n.red.) Problema steagurilor - am rezolvat toate problemele, mai ramane cea a steagurilor. (...) Eu cred ca impreuna cu dvs. putem adopta acea legislatie la cel mai inalt standard european care pe de o parte sa recunoasca importanta simbolurilor nationale, in acelasi timp sa recunoasca si sa respecte insemnele locale, indiferent cum sunt acestea, chiar daca este vorba de galben cu albastru. As fi preferat sa fie rosu, dar putem sa-l acceptam si in aceasta formula.
 • Eu nu cred ca relatia dintre romani si maghiari in Romania poate fi oprita de la un simbol. Cred ca acel simbol trebuie respectat de toata lumea, trebuie pus la locul sau.
 • Miercuri, la Consiliul European, presedintele Van Rompuy da cuvantul membrilor Consiliului, s-a intamplat sa spuna 'Victor' si au fost doi care ne-am uitat. Vreau doar sa spun ca UDMR este foarte norocos pentru ca aveti doi Victori care se lupta pentru prietenia dvs. Succes!

UPDATE 11:10 Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat, sambata, in deschiderea celui de-al XI-a Congres al UDMR, ca maghiarii doresc autonomie culturala si teritoriala si aceasta cauza este cea mai importanta pentru ei, informeaza Agerpres.

In calitate de gazda a evenimentului, Raduly a vorbit despre situatia financiara grea a comunitatilor locale si a punctat ca "Bucurestiul trebuie sa scape de mentalitatea de Dinu Paturica, iar functionarii sa fie platiti".

La fel ca si cu alte ocazii, Raduly Robert a insistat ca functionarii publici din zona trebuie sa vorbeasca limba maghiara si a subliniat ca a venit momentul ca Romania sa solutioneze situatia secuimii si sa acorde autonomie maghiarilor.

"A venit momentul ca Romania, in final, sa solutioneze situatia secuimii, asa incat sa ne linistim si noi. (...) Trebuie sa ne reintoarcem la declaratia de la Alba Iulia. Autonomia ramane in continuare singurul tel si singura solutie. In spiritul de la Alba Iulia, asigurarea autonomiei este o solutie de onoare. Noi vrem autonomie culturala si autonomie teritoriala. Nu sau autonomie teritoriala, ci si autonomie teritoriala. Autonomie culturala pentru toti maghiarii din Transilvania, autonomie teritoriala pentru secuime", a declarat, potrivit traducerii oficiale, Raduly Robert, in aplauzele delegatilor prezenti la congres.

Raduly Robert, cunoscut ca un lider cu opinii radicale, a adaugat ca aceasta cauza a autonomiei este importanta pentru orasul Miercurea Ciuc si pentru aceasta regiune. "In lupta pentru autonomie avem nevoie de toti oamenii de bine, trebuie sa facem pasii impreuna, trebuie sa lucram si sa luptam", a spus Raduly.

In calitate de primar al municipiului Miercurea Ciuc, Raduly a propus ca sala sporturilor din oras, unde se desfasoara congresul UDMR, sa poarte numele alpinistului Eross Zsolt, originar din Miercurea Ciuc, care a disparut, in urma cu cateva zile, intr-o expeditie in Himalaya.

UPDATE 10:59 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata, in deschiderea celui de-al XI-lea Congres al Uniunii de la Miercurea Ciuc, ca de 23 de ani maghiarii au cautat solutii la problemele specifice, ca a ales intotdeauna calea dialogului, iar unul dintre partenerii UDMR este Victor Ponta, potrivit Agerpres.

"Suntem o Uniune puternica si multicolora. (...) Cred ca suntem singura organizatie a maghiarilor de peste hotarele Ungariei care 23 de ani a reusit sa isi pastreze puterea, sa se mentina in Parlament. (...) De 23 de ani am cautat solutii la problemele noastre, unul dintre partenerii UDMR este Victor Ponta. (...) Avem teluri pe care le-am atins si pe care nu le-am atins. Am ales instrumentele politice si parlamentare, am ales dialogul, dar acesta nu este facil nici cand vorbeste maghiarul cu maghiarul, este si mai greu cand vorbesti cu majoritatea romana. Este greu, dar nu imposibil", a aratat Kelemen Hunor, care a precizat ca Victor Ponta a dovedit empatie si intelegere.

Liderul UDMR a subliniat ca traversam vremuri grele si ca niciodata viata maghiarilor nu a fost mai usoara sau simpla, "dar am cautat sa identificam problema si sa o solutionam".

UPDATE 10:45 Congresul UDMR a inceput, sambata dimineata, la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde au ajuns, intre altii, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, seful PDL, Vasile Blaga, si cel al Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu.

Potrivit Mediafax, in jurul orei 10:00, acolo au ajuns, impreuna, si liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu.

Sambata s-a desfasurat la Miercurea Ciuc Congresul Uniunii Democrate Maghiare din Romania, la eveniment luand parte peste o mie de persoane, printre care si peste 770 de delegati ai filialelor teritoriale si liderii principalelor partide din Romania si Ungaria, transmite Mediafax. Printre acestia s-au numarat presedintele PSD Victor Ponta, liderul PNL Crin Antonescu, presedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu.

La evenimentul care are loc sambata la Miercurea Ciuc vor fi adoptate un nou statut si un nou program ale Uniunii, dar si documente pe teme considerate prioritare, precum modificarea Constitutiei, Tinutul Secuiesc si alegerile pentru Parlamentul European."Vom asista la evenimentul de cea mai mare amploare din cei 24 de ani de existenta a UDMR, intrucat sunt invitate sa participe peste 1.000 de persoane, dintre care 777 de delegati, 100 de invitati si peste 100 de reprezentanti ai presei. In cadrul lucrarilor Congresului urmeaza a fi adoptate noul statut si program ale UDMR. Documentele au fost elaborate de specialistii Uniunii in baza propunerilor inregistrate cu ocazia consultarilor publice din ultimele luni cu organismele asociate, respectiv cu organizatiile judetene ale UDMR. Vor fi prezentate si documentele elaborate conform noilor scopuri si directive ale UDMR, in subiecte prioritare pentru UDMR in urmatorii sapte ani, precum modificarea Constitutiei, Tinutul Secuiesc, diaspora interna, alegerile pentru Parlamentul European, economie si Initiativa Civica Europeana", a aratat, in documentul citat, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, care este si comisarul-sef al Congresului.

Potrivit acestuia, la Congresul UDMR au confirmat participarea politicieni din Romania si Ungaria, printre ei aflandu-se si lideri ai partidelor de guvernamant din cele doua state: presedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, presedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, si precum reprezentantul partidului de guvernamant Rogan Antal, presedintele grupului parlamentar Fidesz, Ujhelyi Istvan din partea Partidului Socialist, vicepresedintele Parlamentului ungar, si vicepremierul Semjen Zsolt, care este si presedintele Partidului Popular Crestin Democrat din Ungaria. De asemenea, au acceptat invitatia si presedintele Partidului Comunitatii Maghiare din Slovacia, Berenyi Jozsef, respectiv Hans Heinrich Hansen, presedintele Uniunii Federative a Nationalitatilor Europene (FUEN). Presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, va transmite un mesaj video participantilor la congres.

Secretarul general al UDMR a mentionat ca, vizual, evenimentul de sambata va fi unul "marcat de modernismul si dinamismul specific secolului XXI".

"Pregatim o serie de detalii tehnice inovatoare, precum proiectii pentru scena, infografica, clipuri video si spoturi audio. Suntem o organizatie puternica, iar acest lucru va fi evidentiat cu ocazia acestui congres", a aratat Kovacs Peter.

Congresul UDMR se va desfasura intre orele 10.00 si 18.00, la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc.

Precedentul Congres al Uniunii a avut loc in perioada 26-27 februarie 2011, la Oradea, atunci fiind ales in functie presedintele UDMR, Kelemen Hunor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4430 vizualizari

 • +32 (38 voturi)    
  Acea formula (Sâmbătă, 25 mai 2013, 11:48)

  xcristi [utilizator]

  exista deja si e scrisa la art 1 in Constitutie! Romania stat "national", deci ungurii au deja garantia ca sunt parte a natiunii!
  • +7 (9 voturi)    
   Corect (Sâmbătă, 25 mai 2013, 14:17)

   Tom2 [utilizator] i-a raspuns lui xcristi

   Chestia asta parcă se învaţă la drept constituţional.
  • -7 (11 voturi)    
   Constituția României Art. 1. (Sâmbătă, 25 mai 2013, 15:15)

   Gilberto [utilizator] i-a raspuns lui xcristi

   Dacă este așa cum zici tu următorul titlu este greșit formalut "Un grup de tigani si-a instalat tabara intr-o zona exclusivista a Londrei". Adică cum vine asta Ungur din România = Român
   Țigan din România = Țigan

   http://www.hotnews.ro/stiri-international-14871542-grup-tigani-instalat-tabara-intr-zona-exclusivista-londrei-regina-are-grija-poporul-venit-din-romania-ajute-noi.htm
   • 0 (0 voturi)    
    ...da'tu... (Duminică, 26 mai 2013, 18:42)

    ALTAN [utilizator] i-a raspuns lui Gilberto

    ...ce esti?...ungur sau secui???...
  • +3 (3 voturi)    
   Probabil ca (Sâmbătă, 25 mai 2013, 17:26)

   Kappa [utilizator] i-a raspuns lui xcristi

   ar trebui sa li se traduca Constitutia Roamaniei in lb.maghiara ca sa se prinda si dlor.
 • +2 (2 voturi)    
  asa, minte-i si pe ei (Sâmbătă, 25 mai 2013, 12:07)

  Aramis [utilizator]

  Ponta, tu minti un intreg popor zi de zi, ce mai conteaza un mic congres de unguri?
 • +5 (5 voturi)    
  tovarășu procuror, am o idee (Sâmbătă, 25 mai 2013, 12:07)

  visio [utilizator]

  1. aici e România liberă; cine nu se simte bine, nu e obligat să rămână;
  2. cine are cetățenie română, are și obligații;
  3. cine nu are cetățenie română este impozitat funcție de aportul cultural și financiar adus societății românești;
  exemplu: dacă ești un neicanimeni de secui care aștepți să îți iei un ban dela istvan pentru a clama cât ești tu de oprimat în România, avem un impozit minim de 10k eur; asta așa, pt obrazul tău.
  4. so, tovarășu procuror: dacă nu cunoști istoria României....ești obligat să o înveți; nu poți? te ajutăm; nu vrei? te obligăm; chiar nu vrei??!!! hmmmm....
 • +3 (3 voturi)    
  Vechea poveste (Sâmbătă, 25 mai 2013, 12:15)

  tigan2012 [utilizator]

  Sa nu ne amagim cu vechea poveste.Ar trebui sa le prezinte ungurilor Discursul lui Putin despre minoritatile din Rusia si-i va lamuri cat se poate de bine!
 • +4 (6 voturi)    
  spre folosinta (Sâmbătă, 25 mai 2013, 12:23)

  tigan2012 [utilizator]

  LECTIE DE ISTORIE pentru TOTI ROMANII si, mai ales pentru acele minoritati nationale din ROMANIA, care au pretentii mai mari decat le sunt, de fapt, drepturile!

  "Un profesor de istorie sârb din Voivodina, aflat zilele trecute la Satu Mare, a transmis redacţiei o reacţie pe marginea articolului “Afront adus românilor pe bani europeni”, apărut în numărul din 4.12.2012 al Gazetei de Nord Vest.Reproducem integral textul transmis de profesorul sârb Miodrag Stanojevic:

  > “Mă numesc Miodrag Stanojevic, sunt sârb din Vojvodina şi profesor de istorie în Novi Sad. Aflându-mă într-o călătorie către Ucraina, am zăbovit trei zile în urbea dvs., bucurându-mă de ospitalitatea unui vechi prieten şi a familiei sale. Menţionez că vorbesc fluent limba română deoarece am copilărit într-un sat mixt vlaho-sârbesc.
  Ştiind că sunt profesor de istorie şi bun cunoscător al revizionismului unguresc, amfitrionul meu mi-a arătat articolul “Afront adus românilor pe bani europeni” apărut în ziarul Dvs. Totodată mi-a relatat câteva evenimente recente de acest gen:
  - fenomenul Csibi Barna, un degenerat care îşi permite să dea foc în centrul României unei păpuşi reprezentând un erou naţional al românilor (n.r. Avram Iancu), autorităţile române ignorând acest gest.
  Vă propun un exerciţiu de imaginaţie: Ce s-ar fi întâmplat dacă:
  - un român ar fi dat foc la Budapesta unei păpuşi reprezentându-l pe Kosuth Lajos
  - un turist german ar fi incendiat la Tel Aviv o păpuşă reprezentându-l pe David Ben Gurion (n.r. primul premier al Israelului) sau pe Golda Meir (n.r. de asemenea premier al Israelului)
  - un ungur din Vojvodina ar fi incendiat la Novi Sad o păpuşă reprezentându-l pe Milos Obilic, eroul naţional al sârbilor de la Kosovopolje.
  Meciul Steaua – Ujpest de acum 3 ani: la intrarea în România, suporterii unguri aflaţi în tren au afişat “Transilvania aparţine Ungariei”, iar pe stadionul Steaua din Bucureşti au afişat românii = ţigani. Acelaşi scenariu:
  - ce s-ar fi întâmplat dacă Ujpest ar fi jucat la
 • +7 (7 voturi)    
  floarea asta iar isi da in petec (Sâmbătă, 25 mai 2013, 12:45)

  linarel [utilizator]

  o tara este puternica atunci cind oamenii din aceea tara sint bogati si implicit puternici , insa cind doar o minoritate este puternica acea tara se va rupe sau asta se urmareste incet , incet ....

  Sincer m-am cam saturat de cerintele minoritatii maghiare din RO, de 23 de ani au nemultumiri , noi si noi drepturi. Mai e putin si vor ca limba maghiara sa devina obligatorie in RO , deja manualele de istorie din HR +CV sint total diferite de manualele smilare din restul tarii ,denaturind istoria .

  Ei de fapt vor favoruri si nu drepturi . Liderii comunitatii maghiare sint alesi de comunitate si deci pot vorbi si actiona in numele comunitatii .

  N-am auzit atitea nemultumiri din partea comunitatii germane sau turce spre ex .
  Cui nu-i convine sa plece => free Willy
 • +6 (6 voturi)    
  discursuri ... (Sâmbătă, 25 mai 2013, 12:53)

  codrean [utilizator]

  Gretoase de-a dreptul discursurile sefilor de partide, care s-au "gudurat" rusinos. Ponta isi cere scuze ca nu poate schimba articolul 1, nu scapa "ocazia" s-o injure pe monica Macovei, absurd si fara legatura cu ce se intampla acolo. Presimte ca Monica ii va sapa groapa ?
  Ungureanu multumeste UDMR ca nu a votat Motiunea prin care i-a cazut guvernul, motiune pornita dela problema Medicina Tg_M, motiune provocata de pretentiile ministrilor UDMR. Culmea e - ce stie toata lumea - ca Motiunea a fost votata de o parte a deputatilor maghiari, exact destui ca sa cada guvernul din care ungurii faceau parte. Nu mai spun ca la afirmatia lui Ungureanu : Suntem condamnati sa traim impreuna, de fapt o reluare a sloganului pasoptistilor romani ardeleni, nimeni din sala nu a aprobat !
 • 0 (16 voturi)    
  marele zero (Sâmbătă, 25 mai 2013, 12:56)

  Mazeta [utilizator]

  Dar unde este Băsescu? La câte sfori a tras ca UDMR să intre în parlament, președintelui României ar trebui să i se ridice o statuie călare pe Kelemen.
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Duminică, 26 mai 2013, 14:22)

   invalidprotocol [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_parlamentare_2012-13780982-video-traian-basescu-cetateni-romani-etnie-maghiara-mergeti-vot.htm

   Dar video-ul cred ca a disparut, insa e pe Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=k46PM6VrHFc

   E interesant si asta: http://www.youtube.com/watch?v=UE_isscYKVo
 • +5 (5 voturi)    
  Formula magica (Sâmbătă, 25 mai 2013, 13:34)

  cmariusalin [utilizator]

  E complicata... ..|.
 • +8 (8 voturi)    
  se prajeste (Sâmbătă, 25 mai 2013, 15:16)

  ia cucu [utilizator]

  Se prajeste Ponta rau de tot daca face vreo greseala.
 • +4 (4 voturi)    
  Ardealul!!! (Sâmbătă, 25 mai 2013, 15:40)

  cipoc [utilizator]

  Asa este! Articolul 1 din constitutie ii integreaza si recunoaste si maghiarii din Romania asa cum recunoaste si celalalte minoritati prezente in aceasta tara a ROMANILOR!!!!!
  Pentru afirmatia lui victor ponta cu privire la gasirea unei formularii la articolul 1 al constitutiei... ii doresc aceasi soarta pe care au avut-o HORIA CLOSCA SI CRISAN! Nu iti poti dori altceva auzind un asemenea nenorocit dispus sa calce peste istorie, peste moralitate, peste durere, peste tot numai pentru plutii in continuare pe norii guvernarii acestei tari!
  Este absolut inacceptabil ca dupa ce primarul din m ciuc a spus ce a spus si anume faptul ca el doreste autonomie teritoriala, premierul acestei tari sa mai ramana in acea incapere! De labilul ala de antonescu nu poti spune nimic intrucat el si-ar vinde si mama la donat de organe numai sa ajunga presedinte!
  Va urasc din toata fiinta mea stimati nenorociti si urasc toti inaptii care v-au ales!
  De ce nu mergeti putin si la o plimbare prin codrii Ardealului de pe langa m ciuc? Nu mergeti pentru ca nu mai sunt! I-au taiat maghiarii! Din acest motiv "sunt un partid puternic"
  Scuze pentru violenta din acest comentariu insa chiar va doresc moartea tuturor acelora care nu intelegeti ca pentru Ardeal au murit Romani. Pentru ca tara asta sa fie unita au murit Romani. Iar inainte de a ajunge maghiarii in Ardeal, ERAU ROMANI AICI!!!
 • +1 (1 vot)    
  Felicitari, domnule Ponta! (Sâmbătă, 25 mai 2013, 17:33)

  un dac [utilizator]

  E prima data cand consider ca PM roman merita felicitari! Incapatanarea maghiarilor de a invata romana este o forma pura de prostie alimentata de hotii din UDMR care stiu ca necunoasterea limbii romane este cel mai scurt drum spre autonomie.
 • +2 (2 voturi)    
  Un mic detaliu... (Sâmbătă, 25 mai 2013, 18:11)

  cmariusalin [utilizator]

  Trebuie sa vrem si noi.
 • -1 (1 vot)    
  Dece nu ? (Sâmbătă, 25 mai 2013, 18:27)

  SRA [utilizator]

  Ce parere aveti va reusi Premierul ?

  Intors de la Bruxelles Victor PONTA merge mai departe incrcand a recolta de rezultate, Carismul se obtine cu rezultate si credibilitate.

  Iata ce nu a putut realiza guvernele BOC si MRU, actualul premier incearca lovitura de gratie inaintea regionalizari, guvernarea a 7 ministere din care unul va apartine Premierului.

  Dece nu propunerea sa :

  1. Ministerul Justitie si POLITIEI
  2. Ministerul Economiei
  3. Ministerul Mediului, Transporturilor, Energiei si Comunicatie
  4. Ministerul de INTERNE
  5. Ministerul Aparari Nationale, Protectia Populatiei si a Sportului
  6. Ministerul Afacerilor Externe
  7. Ministerul de Finante

  Prin comentariile dvs va rog sa indicati cei care vor ocupa aceste posturi si ministerul care revine Premierului !!!

  Premierul mai are o idee, interesanta de a lungul mandatuli rotirea ministrilor in cele 7 ministere.
 • +4 (4 voturi)    
  Un exemplu (Sâmbătă, 25 mai 2013, 18:32)

  sentenced [utilizator]

  Dati-mi va rog UN exemplu de popor nomad care are autonomie in cadrul unui stat european. Faptul ca aveti deja o tara a voastra (mica ce-i drept) ar trebui sa va multumeasca.
  Inca ceva, turcii au intrat in Europa prin forta, au avut un imperiu intins pe 3 continente, ii auziti sa aiba vreo pretentie teritoriala asupra unui teritoriu care a fost in posesia lor? (cum ar fi sa aiba pretentii teritoriale asupra Macaristanului :))
 • +3 (3 voturi)    
  Inca ceva (Sâmbătă, 25 mai 2013, 18:38)

  sentenced [utilizator]

  O asemenea prostie din partea politicienilor poti vedea doar in Romania. Pai cum sa te duci tu, politician ales de romani, sa le explici "cu frumosul" ungurilor de ce autonomia nu se va intampla?
  Atitudinea slovacilor fata de unguri este cea corecta. Ca sa citez un politician slovac: "minoritatea maghiara este o tumora in cadrul natiunii slovace". La fel sunt si in Romania si Serbia.
 • +10 (12 voturi)    
  Instigatorul (Sâmbătă, 25 mai 2013, 18:40)

  ioil [utilizator]

  de vicepresedinte al Ungariei ar trebui sa aiba restrictie de a mai calca in Romania.Se pare ca parlamentul Romaniei nu vrea sa raspunda acestor instigatori la dezmembrarea tarii.S-ar putea ca peste ceva vreme sa fie prea tarziu.De ce nu se raspunde macar cu aceeasi moneda.Sa ceara autonomie pentru romanii din Ungaria!Chiar asa?Rau am ajuns daca nu ne pazim integritatea tarii.De ce tace Bruxelesul?De ce atata grija in declaratiile primului ministru?Cand au murdarit simbolul lui Avram Iancu,simbol al romanilor,faptuitorul nu afost bagat in puscarie! De ce?De ce? De ce?Pai daca ne temem; de cine????Pentru ce?Daca tara noastra e a noastra de ce nu o aparam?
  • -2 (4 voturi)    
   Autonomie (Duminică, 26 mai 2013, 10:41)

   Gilberto [utilizator] i-a raspuns lui ioil

   Românii din Ungaria au deja o autonomie administrativă locală PE CRITERII ETNICE.
   • +4 (4 voturi)    
    zauuuuuuuu................... (Duminică, 26 mai 2013, 17:08)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Gilberto

    dupa ce i-au decimat prin diverse metode stalinisto-fasciste, dela cateva milioane la cuteva sute de persoane.....i-a apucat mila pe unguri si le da autonomie la romani.................ha,ha, e de rasu' , plansu' ......................cand veti si voi o suta de pers, in toata tara,va dam si noi autonomie pe criterii etnice.
    • -1 (3 voturi)    
     visezi (Duminică, 26 mai 2013, 19:22)

     Gilberto [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

     Milione de Români în Ungaria? Visezi amice....
 • +14 (14 voturi)    
  Ce sa fie? (Sâmbătă, 25 mai 2013, 18:54)

  PeterDacian [utilizator]

  Inceputul dezintegrarii? Au reusit unii in fosta Iugoslavie, La noi o sa fie floare la ureche dat fiind faptul că românii sunt “un popor paşnic, binevoitor şi primitiv” chiar “imbecil de tolerant”.
  • 0 (0 voturi)    
   mai bine golan, decat comunist (Sâmbătă, 25 mai 2013, 20:31)

   fosta zoezoe [utilizator] i-a raspuns lui PeterDacian

   Dle Peter, poate daca ne uitam la conducatorii de azi , la faptul ca iliescu si qintus sunt inca asezati ca niste momai langa ei ma gandesc poate ati vrut sa scrieti in loc de "imbecil de tolerant" ,doar :imbecil.Zic asta fara sa ma exclud din masa amorfa a cetatenilor romani si sunt motivata de lipsa de reactie la ceea se petrece anul asta cand am ramas orfani nu numai de opozitie dar si de ong-uri.Dezintegrarea ce va sa fie, de care vorbiti dvs e ultima din ingrijorarile mele pentru ca cred ca ne va gasi deja dezintegrati moral ...........
  • +2 (2 voturi)    
   Romani patrioti de pretutindeni, uniti-va ugent! (Sâmbătă, 25 mai 2013, 23:29)

   Lare [utilizator] i-a raspuns lui PeterDacian

   Daca nu se vor gasi urgent oameni competenti si patrioti RO in cel mai scurt timp, se va destrama. Germania abia asteapta momentul sa ajute iar Ungaria!
   Deci cele mai luminate minti romanesti de pretuindeni sa fie impreuna la inceputul acestui secol XXI !!!. Trebuie de rezolvat problema maghiara si romana echitabil!
  • -1 (3 voturi)    
   Iugoslavia? (Duminică, 26 mai 2013, 10:26)

   Gilberto [utilizator] i-a raspuns lui PeterDacian

   Nu minoritățile sunt responsabile pentru dezmembrarea Iugoslaviei. Problemele au început când Belgradul a șters autonomiile minorităților. Albanezii din Kosovo au avut o largă autonomie, care a fost desfințată de guvernul de la Belgrad, practic asta a fost una principalele mișcări care au declanșat iadul. Tu poți fi în continuare arogant dacă vrei, dar în secolul XXI nu poți face o reorganizare administrativă peste capul cetățenilor (idiferent de etnia lor).
   • +3 (3 voturi)    
    atilooooooooo............ (Duminică, 26 mai 2013, 17:14)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Gilberto

    ai toate drepturile umane sa traiesti, sa muncesti, sa te distrezi............nu-ti convine romania, granitele sunt libere......pa si pusi., du-te invartindu-te, sa mai vii cand te-oi chema eu.
    • -1 (3 voturi)    
     Ce bine ar fi (Duminică, 26 mai 2013, 22:02)

     Gilberto [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

     Asta-ți dorești nu? Să plec eu ca să te muți în casa mea și să zici că ai fost aici din moș-strămoș ce bine ar fi nu. Lasă că nu mor caii când vor câinii
     • +1 (3 voturi)    
      ia-ti si casa..... (Duminică, 26 mai 2013, 23:54)

      oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Gilberto

      ........n-am nevoie de barlogul tau vremelnic , eu mi-am facut 2 case,am unde locui si la oras si la tara...........mosii si stramosii mei s-au nascut in aceste locuri, ai tai........... in stepa de langa muntii urali, .............paaaa..
  • 0 (0 voturi)    
   Cât stres (Duminică, 26 mai 2013, 12:08)

   alecxs [utilizator] i-a raspuns lui PeterDacian

   Stați mă copii liniștiți că nu se dezintegrează nimeni. Amatori de conspirații ce sunteți. Mai bine haida la treabă că e de muncă în țara asta... nu de comentat pe forumuri.
 • +2 (2 voturi)    
  vi tu din Ungaria sa dictezi in Romania (Sâmbătă, 25 mai 2013, 19:04)

  burebista [utilizator]

  Dute mai si vezi de tara ta ,aci easte ROMANIA si asta se intinde si dincolo de prut ,voiiiiiii sunteti aci venetici si invatati limba tari in care traiti. Ce este rau ca Romania nu are libera circulatie in Canada si SUA si de aceia multi au cerut cetatenie ungureasca (pt ca ei au ) FFFFFF SLAB LOBIUL ROMANESC ACI IN SUA ,DIPLOMATIE EXTERNA SLABAAAAAAAA iar tigani ne fac de ris si se inched toate portile .Ar trebui sa se ia masuri contra acestor derbedei si sa inceteze cu furtul si cersitul .Se poate lucre in agricultura si nu trebuie calificare speciala ci doar sa vrei sa muncesti .
 • +4 (4 voturi)    
  udmr = moara stricata,daca...... (Sâmbătă, 25 mai 2013, 19:14)

  oxxxxxyyyyya [utilizator]

  votarea era corecta , azi nici nu erau in parlament.
 • +4 (4 voturi)    
  Radicalismul nu este o soluţie (Sâmbătă, 25 mai 2013, 19:40)

  senator [utilizator]

  Punctele mele de vedere:
  1. România este stat naţional şi asta nu este negociabil.
  2. Nu sunt de acord cu autonomia teritorială, dar sunt de acord cu autonomia culturală.
  3. În calitate de cetăţean român (pentru că de aici plecăm) toţi sunt obligaţi să cunoască limba română (aviz radicalilor maghiari). Faptul că un cetăţean cunoaşte şi o altă limbă este un avantaj, dar necunoaşterea limbii române este o condiţie eliminatorie în ocuparea unei funcţii publice.
  4. Pe instituţiile publice trebuie să fluture obligatoriu steagul României şi steagul judeţului respectiv. Pe cădirile private poate flutura orice drapel. Steagul secuiesc nu are ce căuta pe o instituţie publică, dar poate flutura în curtea oricăruia se consideră secui.
  5. Un cetăţean care cântă imnul secuiesc la un meci România-Ungaria este condamnabil (şi moral, şi penal). Un cetăţean care ameninţă cu moartea că vine pe 15 martie cu bentiţa tricoloră este condamnabil (şi moral, şi penal).
  6. Este dreptul ungurilor din Ungaria să-şi sărbătorească ziua de 15 martie, dar nu uitaţi că atunci Lajos Kossuth a refuzat românilor ceea ce voi aveţi deja: egalitatea în drepturi. Noi am iertat, dar să nu uitaţi asta niciodată.
  7. Fraţilor (maghiari), dacă istoria ne-a aşezat împreună hai să tragem în aceeaşi direcţie. Nu vi se pare că este ipocrizie din partea unora să spună că trag în aceeaşi direcţie, dar în realitate trag invers?
  8. Vă dau un sfat: dacă vreţi să demonstraţi bună credinţă terminaţi cu partidele astea organizate pe criterii etnice. Eşti social democrat? Fugi în curte la Ponta. Eşti liberal? Fugi la Crin. Dar ce ideologie are UDMR? Hmmm? Ideologia lemnului, pardon, a banului. Nu-i aşa Borbely Laszlo?
 • +4 (4 voturi)    
  Sint multe comunitati (Sâmbătă, 25 mai 2013, 20:22)

  Kepler [utilizator]

  in Statele Unite, dar nici una nu are autonomie!
  Romanii au faurit in urma cu aproape o suta de ani un stat national si toate minoritatile trebuie sa inteleaga acest lucru. Cred ca ar trebui sa existe legi prin care sa se ia masuri impotriva celor care in mod clar sint impotriva statului national roman.
 • +3 (3 voturi)    
  Pai sa le dam autonomie, oameni buni... (Sâmbătă, 25 mai 2013, 20:33)

  iosiP [utilizator]

  Dupa care le taiem conexiunea la reteaua nationala de electricitate, la cea de transport gaze naturale, inchidem granitele cu "tinutul secuiesc" si limitam accesul pe teritoriul Romaniei pana la infiintarea unei reprezentante diplomatice abilitate sa elibereze vize.

  E simplu!
 • 0 (2 voturi)    
  DESTEAPTA-TE ROMANE! (Sâmbătă, 25 mai 2013, 22:45)

  tigan2012 [utilizator]

  LECTIE DE ISTORIE pentru TOTI ROMANII si, mai ales pentru acele minoritati nationale din ROMANIA, care au pretentii mai mari decat le sunt, de fapt, drepturile!

  "Un profesor de istorie sârb din Voivodina, aflat zilele trecute la Satu Mare, a transmis redacţiei o reacţie pe marginea articolului “Afront adus românilor pe bani europeni”, apărut în numărul din 4.12.2012 al Gazetei de Nord Vest.Reproducem integral textul transmis de profesorul sârb Miodrag Stanojevic:

  > “Mă numesc Miodrag Stanojevic, sunt sârb din Vojvodina şi profesor de istorie în Novi Sad. Aflându-mă într-o călătorie către Ucraina, am zăbovit trei zile în urbea dvs., bucurându-mă de ospitalitatea unui vechi prieten şi a familiei sale. Menţionez că vorbesc fluent limba română deoarece am copilărit într-un sat mixt vlaho-sârbesc.
  Ştiind că sunt profesor de istorie şi bun cunoscător al revizionismului unguresc, amfitrionul meu mi-a arătat articolul “Afront adus românilor pe bani europeni” apărut în ziarul Dvs. Totodată mi-a relatat câteva evenimente recente de acest gen:
  - fenomenul Csibi Barna, un degenerat care îşi permite să dea foc în centrul României unei păpuşi reprezentând un erou naţional al românilor (n.r. Avram Iancu), autorităţile române ignorând acest gest.
  Vă propun un exerciţiu de imaginaţie: Ce s-ar fi întâmplat dacă:
  - un român ar fi dat foc la Budapesta unei păpuşi reprezentându-l pe Kosuth Lajos
  - un turist german ar fi incendiat la Tel Aviv o păpuşă reprezentându-l pe David Ben Gurion (n.r. primul premier al Israelului) sau pe Golda Meir (n.r. de asemenea premier al Israelului)
  - un ungur din Vojvodina ar fi incendiat la Novi Sad o păpuşă reprezentându-l pe Milos Obilic, eroul naţional al sârbilor de la Kosovopolje.
  Meciul Steaua – Ujpest de acum 3 ani: la intrarea în România, suporterii unguri aflaţi în tren au afişat “Transilvania aparţine Ungariei”, iar pe stadionul Steaua din Bucureşti au afişat românii = ţigani.
  • +1 (1 vot)    
   Durere.... (Duminică, 26 mai 2013, 16:50)

   ioil [utilizator] i-a raspuns lui tigan2012

   Un profesor sarb are ochi si urechi pentru romani !Adevaratii tradatori de tara sant stabii autoritatilor romane care au lasat terfelirea neamului romanesc,a simbolurilor sacre incepand cu ignorarea gestului nesabiut si provocator acelui Csibi Barna care trebuia sa stea macar 20 de ani dupa gratii.Cu asemenea politicieni care ne conduc in curand vom fi obligati sa invatam ungureste in propria noastra tara.Vai de copii nostri!!!.
 • +2 (2 voturi)    
  Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc (Duminică, 26 mai 2013, 13:38)

  Meghi [utilizator]

  Cu ce drept vicepremierul Ungariei ne da noua lectii si sustine modificarea art.1 din constitutie? Mai fratilor, nu va convine regimul plecati peste granita si sa va intretina si sa va acorde mai multe drepturi vicepremierul impreuna cu „cetatenii romani” care au impresia ca fac legea in aceasta tara in frunte cu Kelemen Hunor si colegii lui. Ca ei sint cei care agita apele pe aceasta tema de prea mult timp. Iar „liderii” care sint la putere se cam înclina in fata lor. Nu e bine. Daca traiau in Rusia, le „dadea” Putin de nu puteau duce. Ala lider nu „înclinatii” astia.
 • +1 (1 vot)    
  toarsu Ponta... (Duminică, 26 mai 2013, 17:55)

  luci30 [utilizator]

  v-a durut in basca cind RO a fost pusa ,,la zid,, anul trecut de UE, va doare in basca ca suntem stigmatizati din cauza tiganilor,dar deveniti suspect de scrululos cind vine vorba de udmr si maghiari....si cam citi sunt?un milion si ceva,si care din minoritate a ajuns cu tupeul sa dicteze majoritatii.Ce democratie este asta-nem irtem!
 • -2 (2 voturi)    
  Curat murdar (Duminică, 26 mai 2013, 19:37)

  Gilberto [utilizator]

  Eu am tras concluziile din comentarii. Minoritarii Ungurii să nu se bage în constituția României pentru că ei sunt Unguri, dar în schimb trebuie să respecte constituția pentru că și ei sunt de fapt Români, curat murdar.
  • 0 (0 voturi)    
   numele tau zice tot (Duminică, 26 mai 2013, 23:50)

   un dac [utilizator] i-a raspuns lui Gilberto

   Decebal.(punct)
   Attila utilizator.
   Acum ai inteles?
  • +1 (1 vot)    
   sa "se bage.".....si in constitutie, dar.......... (Luni, 27 mai 2013, 0:08)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Gilberto

   cat le permit majoritarii........asa e democratic., majoritatea decide.

   p.s. nu confunda etnia cu cetatenia., sper ca ma intelegi...
 • +2 (2 voturi)    
  Miorita reloaded (Luni, 27 mai 2013, 0:03)

  un dac [utilizator]

  La MIercurea Ciuc maghiarii si ungurii mai aveau putin si-i ardeau pe rug pe romani.
  Primii oameni in stat stateau "ciuci", intorceau obrazul, ba chiar isi mai trageau si singuri palme, facand glumitze de salon de 2 bani.

  Cum isi permite vicepremierul ungur sa faca astfel de declaratii in Romania? Cum isi permite sa instige la autonomie teritoriala intr-un stat membru UE? Avem curajul macar sa ne imaginam situatia in oglinda?

  Realitatea este deja anticonstitutionala si de netolerat. Romanii din Har-Cov DEJA nu mai au acces la posturi publice pentru ca nu cunosc limba maghiara. Limba romana este singura limba oficiala din stat. Trebuie urgent introdusa obligativitatea testului de romana la nivel de macar clasa a IX-a pentru accesul la posturile din administratia publica.

  Pentru mortii Unirii avem obligatia sa aparam romanii din interiorul granitelor de aceste abuzuri. Pentru mortii de la Revolutie care au facut posibil accesul in UE, avem obligatia de a apara romanii din Ungaria si de a cere reciprocitate in toata Uniunea Europeana unde exista comunitati de romani.

  Inchei cu un exemplu absurd care se intampla in Romania 2013. De la olimpiada de limba romana din Covasna merge la faza pe tara copilul care a iesit pe locul 1, dar si copilul de etnie maghiara care a iesit pe locul 30 in judet. Unde ne vom opri?
 • 0 (0 voturi)    
  Autonomie (Luni, 27 mai 2013, 20:32)

  ily [utilizator]

  Se pare ca nimeni nu vrea sa invete din istorie.
  Eu sunt roman cu cel mai bun prieten ungur, plecati departe de tariile noastre.
  Am plecat amandoi din doua tari corupte . Sa nu creada nimeni ca Autotnmia va aduce bunastare maghiariilor, ci doar o punga de galbeni slugiilor sistemului .
  Asa ca sa lasam fratiilor tampeniile si sa gandim sa ne fie mai bine la toti , ca nu suntem diferiti.
  Cine nu vede ca tariile mici nu se mai conduc singure, suntem toti sub un singur conducator, si ala nu e nici in Ungaria nici in Romania.
  As vrea sa vad cinste si curatatenie in ambele tari ca oricum granite nu mai exista.
  Astea sunt facute doar ca unii sa isi faca mendrele cu nervii oameniilor.
  Eu va respect pe toti , romani sau maghiari !


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by