Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, l-a desemnat joi pe economistul Plamen Oresharski, candidatul propus de partidul socialist, sa formeze noul guvern, dupa ce fostul premier Boiko Borisov, al carui partid a castigat alegerile legislative, a renuntat la mandatul sau, scrie AFP.

Fost ministru de Finante (2005-2009) in guvernul liderului socialist Serghei Stanishev, Oresharski, fara apartenenta politica, s-a angajat sa adopte masuri de urgenta impotriva saraciei si sa controleze preturile energiei. El a promis sa imbunatateasca climatul de afaceri pentru a incuraja crearea de locuri de munca si sa reformeze sanatatea publica.

"Vo face tot posibilul (...) pentru a realiza reformele necesare", a afirmat acesta.

Fostul premier bulgar Boiko Borisov, al carui partid conservator Gerb a castigat alegerile legislative din 12 mai, a renuntat joi la formarea guvernului.

"Nu avem nicio sansa sa trecem guvernul prin parlament", in conditiile in care celelalte trei partide - socialistii de la PSB, liberalii de la MDL si ultra-nationalistii din Ataka - s-au aliat impotriva Gerb, a precizat acesta.

"Renunt la mandat", a afirmat Boiko Borisov, in cadrul unei intalniri cu presedintele Rosen Plevneliev, transmisa de televiziunea bulgara.

Gerb a devenit primul partid din istoria post-comunista a Bulgariei care a castigat alegerile dupa ce a guvernat si primul invingator in alegeri care renunta la formarea guvernului.

Presedintele bulgar a precizat ca va incredinta in cursul acestei zile mandatul privind formarea guvernului "partidului urmator".