Deputatii PNL Dan Motreanu si Octavian Popa au depus joi la Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei un amendament care are in vedere combaterea traseismului politic. Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, acest amendament prevede instituirea unui mecanism de revocare a parlamentarilor prin referendum daca acestia parasesc formatiunea pe listele careia au fost alesi.

"Calitatea de deputat sau de senator inceteaza la data intrunirii legale a Camerelor nou alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate, de deces ori ca urmare a rezultatului unui referendum initiat de Prefectura prin Hotarare de Guvern, la solicitarea a 25% din electorii din colegiu, in cazul parasirii formatiunii pe listele careia a candidat si a obtinut mandatul", se arata in comunicat.

Cei doi argumenteaza ca cetatenii care au votat un parlamentar au si dreptul de a-i retrage increderea.

"Revocarea prin referendum a demnitarului ales se bazeaza pe un principiu simplu: cetatenii care l-au votat au si dreptul de a-i retrage increderea in cazul in care parlamentarul care este astazi intr-un partid maine pleaca la altul. Combaterea traseismului politic este o promisiune electorala cuprinsa in programul de guvernare al USL, iar depunerea acestui amendament reprezinta oportunitatea perfecta de a o duce la indeplinire", sustin cei doi parlamentari.