Patru deputati PP-DD si-au anuntat marti, in plenul Camerei, demisia din partid, acestia urmand sa activeze ca independenti. Surse politice arata ca cei patru, fideli ai fostului lider de grup Radu Popa, se vor indrepta catre PSD (fie prin aderare, fie prin sustinerea din Parlament), in timp ce alti aproximativ 20 de parlamentarii PPDD vor face in scurt timp aceeasi miscare.

Cei patru parlamentari care au parasit marti partidul lui Dan Diaconescu sunt Viorel Blajut (Iasi), Ion Scheau (Arad), Ovidiu-Ioan Dumitru (Bucuresti), Mihai Aurelian (diaspora).

UPDATE Valeriu Zgonea a anuntat in plen ca inca un deputat PP-DD, Marian Cristinel, a demisionat.

Miscarile din PPDD vin pe fondul disputelor din USL, existind informatii convergente ca PSD incearca sa-si creioneze o noua majoritate in Parlament in cazul ruperii de PNL.

Calculele simple arata ca daca PSD coopteaza intr-o coalitie PP-DD, UDMR si Minoritatile (altele decat cea maghiara) poate forma o majoritate de conjunctura pentru sustinerea legilor si a Guvernului. Astfel, la Camera Deputatilor (CD), PSD are 160 de mandate, PP-DD 44 mandate, UDMR are 18 mandate si Minoritatile alte 18 mandate. La un calcul simplu, sunt in total 240 de mandate, adica mai mult decat majoritatea simpla de 207 voturi.

La Senat situatia este tot in favoarea PSD. Mai exact, PSD are 64 senatori, in timp ce PNL are 50 de senatori. Daca PSD ar coopta PP-DD (21 membri) si UDMR cu 9 membri, ar contabiliza 94 de mandate. De precizat este ca Senatul are 176 mandate, iar majoritatea simpla este de 89 mandate.