Sorin Rosca Stanescu, fostul ziarist si om de afaceri acuzat ca a generat cea mai mare criza din USL, s-a mai aflat in centrul unui scandal similar si in anul 2005, si care s-a incheiat in cele din urma cu ruperea Aliantei D.A. In iulie 2005, premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, anunta ca demisioneaza pentru a organiza alegeri anticipate. Cateva zile mai tarziu, s-a razgandit. Presedintele Traian Basescu i-a acuzat indirect atunci pe Sorin Rosca Stanescu, Dinu Patriciu si Peter Imre ca l-au convins pe Tariceanu sa renunte la decizie.

Sorin Rosca Stanescu, cand USL era in opozitieFoto: Agerpres

"Stiu despre intalnirea premergatoare anularii (demisiei - n.r.) cu un important om de afaceri, cu un foarte important ziarist care are si el afaceri legate de omul de afaceri si cu un foarte important reprezentant al unui trust de tigari, care a avut loc la doua zile dupa intalnirea dintre ziarist si omul de afaceri. Acolo s-au schimbat deciziile.

Or, schimbarea deciziei politice in alte structuri decat in structurile politice nu are nimic comun cu democratia si, mai mult decat atat, desi respectivul ziarist vorbeste ca in toate tarile sunt grupuri de interese care influenteaza decizia politica, raspunsul meu la campania pe care o duce este unul singur: da, dar grupurile mafiote nu", spunea atunci Traian Basescu (sursa).

Calin Popescu-Tariceanu a recunoscut ca s-a intalnit la un restaurant din Snagov cu Dinu Patriciu si Sorin Rosca Stanescu. "Tot atunci am invitat sa ia loc alaturi de noi si un important consilier prezidential, care era impreuna cu sotul", preciza premierul, intr-un comunicat de presa, citat de EVZ. Tariceanu a negat insa ca la acea intanire s-ar fi discutat chestiuni politice.

"Sunt onorat ca presedintele Traian Basescu este convins ca eu si inca doi oameni de afaceri suntem mai puternici decat PNL. Si ca am anulat anticipatele. Care oricum erau o prostie", a fost reactia lui Rosca Stanescu, dupa acuzatiile lansate de seful statului.

Atunci, Traian Basescu ii cerea lui Tariceanu sa aleaga "daca vrea sa-l aiba partener la guvernare pe presedintele Romaniei sau grupuri din afara guvernului si din afara partidelor".

Tot atunci, Traian Basescu a vorbit despre faptul ca fost amenintat de un ziarist.

"Este un ziarist care avea acces la mine de multa vreme, dar care si-a permis in ziua in care Parchetul ancheta un oarecare personaj sa sune si sa ameninte. Deci s-a ajuns pana acolo incat un ziarist isi permite sa sune la presedintele Romaniei, si asta e sistemul mafiot care reactioneaza, si sa ameninte - 'in toate ziarele pe care le controlez, si o sa vezi ce o sa fac, te termin, te...'.

Asa gandeste un ziarist, iar eu nu spun prostii", spunea atunci Basescu, intr-un interviu la postul public de raidio, fara a rosti vreun nume.

Evenimentul Zilei nota atunci ca "un ziarist apropiat presedintelui Traian Basescu a fost Sorin Rosca Stanescu, al carui fiu Mircea Stanescu a candidat si a fost ales parlamentar pe listele Partidului Democrat, supervizate chiar de actualul presedinte al Romaniei, la acea vreme lider al democratilor". Reamintim ca fiul lui SR Stanescu s-a sinucis cativa ani mai tarziu, dupa ce a fost implicat intr-un accident de masina.

Episodul santajului de la ANI

In 2009, izbucneste scandalul stenogramelor ANI, in urma caruia seful de atunci al Agentiei, Catalin Macovei, l-a acuzat direct pe Sorin Rosca Stanescu de santaj. In stenograme apare si numele unui alt fost ziarist, Bogdan Chirieac. Si aici apare o intalnire pe malul lacului Snagov.

Intrebat, in interviul acordat ziarului "Gandul", daca a fost vorba de un santaj, Catalin Macovei a raspuns: "Santaj". "Rosca m-a santajat cu publicarea documentului si a raportului Curtii de Conturi", a adaugat el. Solicitat sa precizeze daca aceasta ar insemna ca, daca nu ii dadea informatii despre anumite dosare, acesta ar fi publicat documentul si raportul, el a spus: "Da, si eu i-am zis: 'Publica-l!'". (sursa)

Si iata si reactia lui Rosca Stanescu la aceste acuzatii: "Adica eu. Credeam ca doar pana ieri-alaltaieri. Dar iata ca ma insel. Cineva doreste sa fiu santajistul perpetuu. Cine? De ce? In urma cu mai bine de patru ani, la cateva luni dupa ce i-am comunicat telefonic presedintelui Traian Basescu faptul ca nu mai putem fi prieteni, explicandu-i si de ce, acesta s-a razbunat", scria Sorin Rosca Stanescu. Si acum, Sorin Rosca Stanescu a acuzat o manipulare a presedintelui Traian Basescu in scandalul izbucnit in USL.

Sorin Rosca Stanescu s-a nascut in 8 septembrie 1949 in Brasov si imediat dupa 1989 Sorin Rosca Stanescu a lucrat la "Libertatea" si la "Romania libera", de unde a fost concediat din cauza trecutului sau de colaborator al Securitatii, Stanescu a trecut la "Expres Magazin", apoi a fondat "Ziua", ziar pe care l-a condus pana in 2008.

SRS a recunoscut ca a colaborat din 1973 cu Securitatea, sub numele conspirative "Deleanu" si "H15", dar a afirmat ca a facut-o in scop antiterorist, dand informatii doar Brigazii Antiteroriste a Securitatii. (sursa)

Cotidianul a fost acuzat, in repetate randuri, ca a practicat santajul cu informatii la adresa unor personaje din lumea economica si politica. Mai mult, de pe urma "amicitiei" cu Dinu Patriciu, SRS s-a ales cu acuzatii penale: aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat, in dosarul "Rompetrol".

Relatia cu Sorin Ovidiu Vintu

SRS are o relatie apropiata cu Sorin Ovidiu Vintu, pe care de altfel l-a vizitat si cand se afla in inchisoare, declarand public ca doreste sa promoveze un proiect de lege pentru aministierea acestuia si a fostului premier Adrian Nastase: "Intrucat am avut sansa, prin statutul pe care il am de senator si de secretar al Comisiei pentru drepturile omului, sa fac un prim tur de orizont legat de situatia detinutilor, imi voi asuma sarcina - recunosc, riscanta - de a promova proiectele de lege pentru cele doua amnistii". (sursa)

Numele lui Sorin Rosca Stanescu a aparut si in scandalul scurgerii de informatii despre paradisurile financiare OffshoreLeaks.

Comisia Birsan si atacurile la PSD

Actuala tensiune din USL a pornit de la o serie de acuzatii lansata de Sorin Rosca Stanescu impotriva PSD. Senatorul liberal a fost cel care a initiat o controversata comisie parlamentara de ancheta in cazul interceptarilor judecatorului CEDO Corneliu Birsan. Ulterior, toti liberalii din aceasta comisie au demisionat, acuzand PSD ca a "ingropat" subiectul.

Liberalul a scris ulterior ca a reusit sa formeze o noua majoritate la Senat, formata din PNL-PPDD-UDMR.