Presedintele Romanian Greek-Catholic Association din SUA, pr. Chris Terhes, a adresat, duminica, o scrisoare deschisa lui Ioan Oltean, initiatorul unui proiect legislativ privind cultele, acuzandu-l pe acesta ca s-a pozitionat ca fiind "cel mai extremist membru din Parlamentul Romaniei", transmite Mediafax.

In scrisoarea deschisa se arata ca initiativa vicepresedintelui PDL deputatul Ioan Oltean privind proprietatile cultelor este "anti greco-catolica", ceea ce va avea "repercusiuni de imagine negativa" nu numai asupra PDL, ci si asupra Romaniei.

Scrisoarea cuprinde si o solicitare adresata liderului PDL Ioan Oltean de a-si cere "scuze publice de la tribuna Parlamentului" pentru faptul ca l-a "insultat" pe Cardinalul Lucian Muresan numindu-l "lipsit de eleganta". "Greco-catolicii din Romania si din jurul lumii au aflat cu ingrijorare despre un nou proiect de lege (253/2013) pe care l-ati initiat impotriva comunitatii greco-catolice si se alatura pe aceasta cale protestului Cardinalului Lucian Muresan in a-l condamna fara echivoc.

Actiunile dumneavoastra impotriva comunitatii greco-catolice din Romania nu sunt la prima manifestare de acest gen. Un proiect similar anti greco-catolic ati mai initiat si in 2007 (PL368/2007), la scurt timp dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, prin care ati cautat sa legiferati furtul si crimele facute de comunisti impotriva Bisericii Greco-Catolice in 1948", se arata in scrisoarea deschisa transmisa vicepresedintelui PDL.

Tot aici se face referire si la unele declaratii ale vicepresedintelui PDL facute, vineri, la Bistrita, cand Ioan Oltean a spus ca initiativa legislativa nu poate fi atribuita PDL, fiind facuta in nume personal. "Dumneavoastra nu ati fost ales candidand independent, ci pe lista unui partid in care si aveti o functie de conducere, ca atare nu vorbiti numai in nume propriu. De asemenea, conferinta de presa ati facut-o avand insemnele PDL in spate.

Prin aceasta noua initiativa legislativa anti greco-catolica pe care ati facut-o v-ati pozitionat ca cel mai extremist membru din Parlamentul Romaniei, lucru ce va avea repercusiuni de imagine negativa nu numai asupra partidului al carui vicepresedinte sunteti, dar si asupra Romaniei", se mai arata in scrisoare. In acelasi document se mentioneaza faptul ca precedentul proiect de lege pe care l-a initiat Ioan Oltean in 2009 a starnit "reactii internationale de condamnare si valuri de proteste interne si externe la adresa Romaniei fara precedent".

De asemenea, pr. Chris Terhes, semnatarul documentului, face referire si la cele 180 de procese intre Bisericile Greco-Catolice si Ortodoxe care nu ar trebui sa aiba loc, opinia sa fiind aceea ca dialogul sa aiba prioritate, iar "instanta sa fie doar o cale exceptionala de atac". Pr. Chris Terhes aminteste ca inclusiv dupa 2004 Biserica Greco-Catolica a ramas "mereu deschisa la dialog", insa faptul ca acesta nu poate reincepe este cauzat de refuzul Bisericii Ortodoxe Romane de a accepta "slujirea alternativa" in bisericile greco-catolice.

In acelasi document, Ioan Oltean este intrebat cine i-a cerut sa initieze "proiectul de lege anti greco-catolic", care a fost implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in elaborarea acestui proiect de lege, cine sunt juristii cu care a lucrat mai bine de o luna la elaborarea acestui proiect de lege, si altele. "Nu in ultimul rand, va solicitam sa adresati scuze publice de la tribuna Parlamentului pentru faptul ca l-ati insultat pe Cardinalul Lucian Muresan numindu-l "lipsit de eleganta".

Afirmatia dumneavoastra a fost insultatoare nu doar la adresa Cardinalului, ci la adresa fiecarui greco-catolic din tara si strainatate. Daca discursul si pozitiile dumneavoastra continua in acest ritm, ne putem astepta ca maine sa va adresati cu "banditule", cum se adresau comunistii primului Cardinal al Romaniei, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, inchis la Sighet si apoi in manastirea ortodoxa Dragoslavele" se mai arata in scrisoare.

Potrivit pr. Chris Terhes, intrucat initiativa lui Ioan Oltean are un caracter "vadit anti greco-catolic" si cauta "sa consfinteasca abuzurile comise impotriva acestei comunitati de catre comunisti", greco-catolicii isi rezerva dreptul sa expuna lumii intregi "continuarea actiunilor de epurare culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice in Romania". Potrivit site-ului Camerei Deputatilor, vicepresedintele PDL Ioan Oltean a depus in Parlament o initiativa legislativa prin care propune o serie de modificari si completari la Decretul-Lege nr.126 din 24 aprilie 1990 privind unele masuri referitoare la Biserica Romana Unita cu Roma (greco-catolica). Una dintre cele mai importante modificari propusa de parlamentar prevede ca situatia juridica a bunurilor care au apartinut Bisericii Romane Unite cu Roma si au fost preluate de Biserica Ortodoxa Romana sa fie stabilita de o comisie mixta formata din reprezentantii celor doua culte, dar care "sa tina seama de dorinta credinciosilor din comunitatile care detin aceste bunuri".

Initiativa legislativa a fost prezentata in 8 mai Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si in aceeasi zi a fost inaintata Senatului pentru dezbatere. Seful Bisericii Greco-Catolice din Romania, cardinalul Lucian Muresan, i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui PDL, Vasile Blaga, in care ii solicita sa retraga un proiect legislativ privind retrocedarea proprietatilor cultelor initiat de vicepresedintele PDL Ioan Oltean.

Cardinalul Lucian Muresan afirma, in scrisoarea transmisa, joi, liderului PDL, Vasile Blaga, ca Ioan Oltean a initiat un proiect legislativ care "starneste deosebita ingrijorare si neliniste" in randul comunitatii greco-catolice. Vineri, vicepresedintele PDL Ioan Oltean a declarat ca "nimeni in afara de Cel de Sus" nu ii poate cere sa-si retraga proiectul legislativ privind retrocedarea proprietatilor cultelor, insa nu exclude sa renunte din proprie initiativa la el, intrucat nu vrea sa creeze tensiuni intre biserici.