Ministrul Sanatatii, ​Eugen Nicolaescu, a anuntat ca Institutul Cantacuzino va primi 1 milion de Euro pentru ca productia sa poata fi reluata, conform unui interviu publicat in Viata Medicala. In prezent, majoritatea licentelor de productie de vaccinuri ale Institutului Cantacuzino nu mai sunt valabile, in contextul ingrijorarilor referitoare la aparitia unor noi epidemii cu coronavirus in Europa si cu virusul gripal A(H7N9) in Asia.

"Dupa cum stiti, de cativa ani de zile Institutul Cantacuzino e la pamant. Unii au avut interesul, si o spun cu mare regret, sa distruga aceasta unitate pe care eu o consider strategica pentru Romania. Aproape ca au reusit. Majoritatea licentelor de productie pe care le-a avut Institutul Cantacuzino au incetat sa mai fie valabile pentru ca, la vremea respectiva, conducerea Institutului a anuntat Agentia Nationala a Medicamentului ca renunta la ele", a declarat ministrul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii va oferi circa 1 milion de Euro pentru ca Institutul Cantacuzino sa-si poata relua productia: "Nu sunt bani multi pentru Romania. Dar pentru Ministerul Sanatatii sunt bani multi, la saracia in care se scalda. in luna octombrie putem spera sa avem vaccinul gripal gata. Deocamdata, noi am reusit sa reasezam fluxul de productie pentru vaccinul gripal. Cel mai inalt functionar public din Minister se ocupa de asta cu prioritate. Probabil saptamana viitoare, vom iesi cu o ordonanta prin care vom aproba un plan strategic si vom putea oferi niste bani Institutului Cantacuzino, fara ca acestia sa fie ajutor de stat, si Institutul sa-si poata cumpara ce are nevoie pentru reluarea productiei".

Eugen Nicolaescu a mai vorbit, in interviul din Viata Medicala, si despre relatia sa cu media: "Exista o campanie mediatica impotriva mea. Le e frica de faptul ca vreau sa schimb sistemul care functioneaza bine pentru cei care fura."

"Stiu precis cine fura", a declarat ministrul Sanatatii. "Dar noi trebuie sa facem acum proceduri si legislatie ca sa-i impiedicam sa mai fure. Uneori sunt atat de subtile metodele lor incat ne-ar trebui cativa ani ca sa ajungem la faptuitor. Iar Ministerul Sanatatii nu este organ de ancheta. Sigur, eu am mai sesizat diverse organe ale statului, caci asa e firesc. Dar nu e treaba mea sa fac ancheta."