Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat luni ca pentru reducerea cheltuielilor se va renunta la hartie, iar pana la finalul lunii iunie toti deputatii vor avea asigurate drepturile prevazute in Statut.

"La Biroul Permanent, la Comisia juridica si la cea de buget avem pe an, doar pentru hartie, aproape un milion de RON. Intr-o saptamana sau doua numai eu voi avea o singura mapa (n.r. - cu proiectele pe hartie), in rest vor avea toti in fata un laptop sau un calculator, avem aceste calculatoare, nu le cumparam. Ne indreptam catre un Parlament european modern, suntem constransi. Pentru deputatii care inca stau la hotel avem o pierdere necontrolata de 13 milioane RON, suficient de mare", a declarat Zgonea, dupa sedinta conducerii Camerei, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca deocamdata 60%, adica 193 de deputati, au un autovehicul cu care se deplaseaza, iar pana la sfarsitul lunii iunie toate obligatiile prevazute in Statut vor fi indeplinite.

"Camera Deputatilor nu mai suporta cheltuielile de intretinere pentru masina si pentru reparatie, o suporta fiecare din suma forfetara. Aproape 250 de parlamentari nu au calculatoare si imprimante in teritoriu. Pana la sfarsitul lunii iunie toate obligatiile care sunt conform Statutului le voi face catre parlamentari pentru ca asta este obligatia mea. Daca nu suntem in stare sa fim consensuali cu privire la reducerea cheltuielilor atunci mergem pe aceasta varianta, urmand sa incepem un proces de reducere a cheltuielilor, sa scoatem cheltuielile legate de hartie. De saptamana viitoare sau peste 2 saptamani la Biroul Permanent, mergem apoi la comisii, functionarii publici incep un proces de modernizare ca intr-o companie privata, fiecare serviciu va avea un sistem in care isi va face un martor al documentelor pe care trebuie sa le multiplice. Restul documentelor vor fi multiplicate numai cu acordul directorului general sau al secretarului general. Noi consumam in jur de 25.000 de topuri de hartie la Camera Deputatilor, ca sa putem sa pastram angajatii institutiei obligatia noastra este sa reducem aceste cheltuieli", a precizat presedintele Camerei Deputatilor.