Presedintele Consiliului Director al Initiativei Romania Liberala, Vlad Moisescu, sustine ca la europarlamentarele din 2014 formatiunile de dreapta din Romania trebuie sa aiba o lista comuna de candidati, sub sigla PPE. "In alegerile europarlamentare trebuie avuta in vedere o platforma unica de dreapta, cu sustinerea PPE. PPE este singurul partid de dreapta din Parlamentul European", a declarat Moisescu, duminica, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca saluta ideea exprimata recent de presedintele Fortei Civice, Mihai-Razvan Ungureanu, privind necesitatea coagularii acestei platforme de dreapta la europarlamentare.

Moisescu a reiterat ca IRL este deschisa discutiilor cu orice formatiune de dreapta, inclusiv PDL si Miscarea Populara, insa intrebat daca organizatia sa va accepta sa sustina candidaturile Monicai Macovei sau Elenei Basescu, el a spus ca nu poate da un raspuns acum, insa intrebarea este "foarte buna". "Discutia despre oameni trebuie sa vina mai tarziu", a spus el.

Liderul Initiativei Romania Liberala a aratat ca si la alegerile prezidentiale IRL poate sprijini un anumit candidat de dreapta, adaugand ca daca activitatile fundatiei se vor diversifica si va avea un numar semnificativ de membri, nu este exclusa nici infiintarea unui partid.

Pe de alta parte, Moisescu a recunoscut ca in ultimele trei saptamani de la lansarea IRL nu au existat discutii cu niciuna dintre formatiunile de dreapta privind colaborari viitoare.

In prezent IRL a primit peste 2.600 de cereri de adeziune, sunt in curs de infiintare 11 filiale teritoriale, iar in perioada urmatoare se va urmari lansarea oficiala a unora dintre acestea, indeosebi la Timisoara, Constanta, Vrancea, Prahova, Neamt si Paris, in Franta, precum si prezentarea unui program economic adresat mediului de afaceri.

Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, a afirmat pe 27 aprilie ca dreapta romanesca este fragmentata, iar pentru a avea sanse trebuie sa stabileasca liste comune la alegerile europarlamentare, un candidat unic la prezidentiale si sa formeze un partid pana in 2016.

"Trebuie inteles ca pentru dreapta romanesca, pentru a avea sanse, exista doua proiecte pe termen scurt si unul pe termen mediu. Pe termen scurt, adica 2014, trebuie sa avem lista comuna a formatiunilor politice ale dreptei pentru europarlamentare", a spus Ungureanu, care a precizat ca pe acesta lista vrea sa se regasesca nume atat din Alianta Dreptate si Adevar (FC + PNTCD), cat si din PDL, Initiativa Romania Liberala sau din alte partide si organizatii de dreapta, cum ar fi Miscarea Populara.

Pe de alta parte, presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ca el crede ca reprezentantii PDL "vor merge singuri la europarlamentare". Vasile Blaga a fost intrebat de ziaristi daca PDL va avea liste comune cu alte formatiuni de dreapta la alegerile europarlamentare din 2014, liderul democrat-liberal aratand ca acest lucru "este foarte complicat".