Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sambata, ca saluta decizia Guvernului de a majora venitul minim garantat de la 1 iulie, el aratand ca este vorba de o decizie asupra careia "s-a cazut" de acord, informeaza Mediafax.

Solicitat sa comenteze masura Guvernului de a mari venitul minim garantat de la 1 iulie, Antonescu a precizat: "Intotdeuna poti face lucrurile altfel, intotdeuna pot exista nuante si pareri diferite. Important e sa faci ceva. Or, este o decizie asupra careia am cazut de acord si salut faptul ca Guvernul a luat-o".

Venitul minim garantat (VMG) ar putea fi majotar cu 8,5 la suta, incepand din luna iulie, si cu 4,5 la suta, din ianuarie anul viitor, potrivit unui proiect de act normativ, publicat, vineri, pe site-ul Ministerului Muncii.

Guvernul va majora cuantumul ajutoarelor sociale, incepand cu 1 iulie, pentru a compensa cresterea preturilor la energie, a anuntat premierul Victor Ponta.

El a precizat ca suma venitului minim garantat va creste in medie cu 13%, in doua transe, iar alocatia de sustinere a familiei va fi majorata in medie cu 30%.

In luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta prin care propune reglementarea masurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social si de alocatie pentru sustinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrica si cresterea pretului la energie electrica si gaze naturale.

Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrica si gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei, diferentiat in functie de veniturile familiei/persoanei singure, respectiv 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei care au venituri pe membru de familie de pana la 200 lei si 18 lei pentru beneficiarii alocatiei pentru sustinerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse intre 201 si 370 lei.

Conform unor estimari realizate de expertii Bancii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si a celor furnizate de Institutul National de Statistica, cresterea cheltuielilor cu energia electrica pentru categoriile vulnerabile se situeaza intre 14 lei si 20 de lei, la care se adauga o crestere medie de 3 lei a pretului la gazele naturale.