Marea provocare a momentului o constituie capacitatea oamenilor politici de a-i convinge pe cetateni ca proiectul european este, in continuare, singurul care le garanteaza traiul in pace si prosperitate, iar continuarea integrarii in UE trebuie sa se realizeze chiar daca presupune un transfer suplimentar de suveranitate nationala, sustine presedintele Traian Basescu, in mesajul transmis de Ziua Europei, citeaza Agerpres.

"Anul acesta, Ziua Europei se celebreaza intr-o atmosfera incarcata de tensiuni sociale in multe dintre statele membre ale Uniunii Europene si, in acelasi timp, intr-o atmosfera de neincredere din partea cetatenilor in capacitatea Uniunii de a raspunde asteptarilor lor legitime de siguranta a locurilor de munca si bunastare. Marea provocare a momentului o constituie capacitatea oamenilor politici de a-i convinge pe cetateni ca proiectul european este, in continuare, singurul care le garanteaza traiul in pace si prosperitate. Recastigarea increderii cetatenilor in cel mai de succes proiect politic al Europei, incredere puternic erodata de criza economica prelungita, trebuie sa se intemeieze pe consolidarea si accelerarea proceselor de integrare si pe realizarea cat mai curand posibil a uniunii politice'', arata seful statului in mesajul sau, postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

In opinia acestuia, continuarea integrarii europene, si nu replierea pe pozitii nationaliste, constituie solutia pentru depasirea acestui moment de cumpana si controverse din viata europenilor.

"Robert Schuman afirma, in discursul sau vizionar din 1950, ca 'Europa nu va fi construita dintr-odata sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizari concrete care sa creeze, in primul rand, o solidaritate de fapt'. Conditia esentiala pentru parcurgerea acestui drum ramane, insa, mobilizarea vointelor politice ale statelor membre", precizeaza presedintele.

El le transmite romanilor si celorlalti europeni ca, "in aceasta importanta zi din istoria procesului de unificare europeana", "sa aiba forta de a-i stimula pe politicieni sa se intoarca la intelepciunea parintilor fondatori ai Uniunii Europene".

"Forta inseamna unitate, iar aceasta isi va dovedi, din nou, valabilitatea in actiunile de relansare economica. De asemenea, ii indemn pe cetatenii europeni sa le arate politicienilor europeni ca aceasta grea incercare, criza economica, trebuie sa devina un factor de consolidare a unitatii, astfel incat constructia europeana sa ajunga intr-un orizont mai apropiat decat am fi prevazut, o Uniune tot mai puternica a popoarelor si tot mai slaba a statelor. Nu evit, totodata, sa le adresez cetatenilor europeni si indemnul de a imbratisa cu putere ideea crearii unei autentice uniuni politice", a transmis seful statului.

Totodata, el le cere romanilor sa aiba increderea ca apartenenta tarii la o Uniune Europeana tot mai integrata, tot mai puternica "va aduce cu sine garantia de a avea un viitor sigur in pace si bunastare".

"Pentru romani, ziua de 9 Mai are o tripla semnificatie. Pe de o parte celebram Ziua Europei Unite, pe de alta parte sarbatorim Ziua Independentei, independenta castigata cu jertfa de sange a Armatei Romane pe campurile de batalie la 9 mai 1877 si, nu in ultimul rand, marcam incheierea celui mai devastator razboi ce a avut loc pe pamantul Europei. Asta ne face ca astazi sa fim mai mult ca oricand sustinatori loiali ai unei Uniuni puternice, consolidate, Uniune care a asigurat, prin existenta ei, cea mai indelungata perioada de pace pe continentul european. In aceasta zi de sarbatoare, le urez romanilor sa aiba increderea ca apartenenta Romaniei la o Uniune Europeana tot mai integrata, tot mai puternica, va aduce cu sine garantia pe care o cautam cu totii de a avea un viitor sigur in pace si bunastare. La multi ani, Europa! La multi ani, romani!", afirma presedintele in mesajul transmis de 9 mai.