30 de ONG-uri au propus miercuri Forumului Constitutional introducerea in Constitutie a sintagmei "Romania stat laic". Totodata, acestia propun introducere in viitoarea Constitutie a unei prevederi care sa stipuleze autonomia cultelor religioase fata de stat. Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) precizeaza, intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro ca aceste propuneri au ca scop intarirea si extinderea drepturilor tuturor cetatenilor, din perspectiva religiei, fara deosebire de confesiune sau credinte individuale.

Reprezentantii ASUR spun ca, in contextul dezbaterilor publice actuale privind revizuirea Constitutiei, ONG-urile semnatare isi reafirma sustinerea pentru laicitatea statului si fac un apel catre toate fortele politice implicate in procesul revizuirii Constitutiei sa sustina ideea unei Romanii laice.

Propunere de modificare a articolului 1 din Constitutie: Statul roman

  • "Romania este stat de drept, democratic, laic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate".

In expunerea de motive, reprezentantii ONG-urilor spun ca aceasta completare aduce o clarificare necesara prin care se garanteaza caracterul secular al statului si se intareste separarea intre stat si cultele religioase, fara a aduce in nici un fel atingere drepturilor deja afirmate.

Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR: "Laicitatea statului este o problema in Romania, in momentul de fata. Desi majoritatea oamenilor, inclusiv politicienii, cred ca Romania este definita ca stat laic in Constitutie, acest lucru nu e adevarat. Prin urmare, una din propunerile noastre este exact enuntarea laicitatii statului, iar celelalte propuneri deriva din aceasta. La redactarea materialului trimis Forumului Constitutional am luat in calcul si prevederile tratatelor internationale la care Romania a aderat, in privinta laicitatii si a libertatii de constiinta".

Propunere de modificare articolul 29: Libertatea constiintei

  • "(4) Sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de invrajbire religioasa.
  • (5) Cultele religioase sunt autonome fata de stat. Activitatile cu caracter social ale cultelor sunt eligibile pentru finantare din bani publici prin competitii de proiecte, conform legii.
  • (51) Statul asigura accesul la asistenta religioasa in armata, in spitale, in penitenciare, in aziluri si in orfelinate, conform legii.
  • (6) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine, in conformitate cu principiul interesului superior al copilului".

Acestia spun ca modificarea propusa largeste sfera de aplicare la toate interactiunile sociale si nu doar la cele dintre culte, imbunatatind astfel cadrul de aparare a libertatii de constiinta.

In ceea ce priveste asistenta religioasa in anumite situatii, modificarea intareste dreptul indivizilor prin obligatia statului nu doar de a inlesni, ci chiar de a asigura astfel de servicii.

Propunerile sunt sustinute de 30 de organizatii non guvernamentale printre care ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH, Asociatia Accept, Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR), Centrul de Studii in Idei Politice, Centrul de Studii Internationale, Fundatia Soros etc.