Propunere pentru revizuirea Constitutiei: ​30 de ONG-uri doresc autonomia cultelor religioase fata de stat 

de L.P.     HotNews.ro
Miercuri, 8 mai 2013, 13:14 Actualitate | Politic


30 de ONG-uri au propus miercuri Forumului Constitutional introducerea in Constitutie a sintagmei "Romania stat laic".  Totodata,  acestia propun introducere in viitoarea Constitutie a unei prevederi care sa stipuleze autonomia cultelor religioase fata de stat. Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) precizeaza, intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro ca aceste propuneri au ca scop intarirea si extinderea drepturilor tuturor cetatenilor, din perspectiva religiei, fara deosebire de confesiune sau credinte individuale.

Reprezentantii ASUR spun ca, in contextul dezbaterilor publice actuale privind revizuirea Constitutiei, ONG-urile semnatare isi reafirma sustinerea pentru laicitatea statului si fac un apel catre toate fortele politice implicate in procesul revizuirii Constitutiei sa sustina ideea unei Romanii laice. 

Propunere de modificare a articolului 1 din Constitutie: Statul roman
 • "Romania este stat de drept, democratic, laic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate".
In expunerea de motive, reprezentantii ONG-urilor spun ca aceasta completare aduce o clarificare necesara prin care se garanteaza caracterul secular al statului si se intareste separarea intre stat si cultele religioase, fara a aduce in nici un fel atingere drepturilor deja afirmate.

Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR: "Laicitatea statului este o problema in Romania, in momentul de fata. Desi majoritatea oamenilor, inclusiv politicienii, cred ca Romania este definita ca stat laic in Constitutie, acest lucru nu e adevarat. Prin urmare, una din propunerile noastre este exact enuntarea laicitatii statului, iar celelalte propuneri deriva din aceasta. La redactarea materialului trimis Forumului Constitutional am luat in calcul si prevederile tratatelor internationale la care Romania a aderat, in privinta laicitatii si a libertatii de constiinta".

Propunere de modificare articolul 29: Libertatea constiintei
 • "(4) Sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de invrajbire religioasa.
 • (5) Cultele religioase sunt autonome fata de stat. Activitatile cu caracter social ale cultelor sunt eligibile pentru finantare din bani publici prin competitii de proiecte, conform legii.
 • (51) Statul asigura accesul la asistenta religioasa in armata, in spitale, in penitenciare, in aziluri si in orfelinate, conform legii.
 • (6) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine, in conformitate cu principiul interesului superior al copilului".
Acestia spun ca modificarea propusa largeste sfera de aplicare la toate interactiunile sociale si nu doar la cele dintre culte, imbunatatind astfel cadrul de aparare a libertatii de constiinta.

In ceea ce priveste asistenta religioasa in anumite situatii, modificarea intareste dreptul indivizilor prin obligatia statului nu doar de a inlesni, ci chiar de a asigura astfel de servicii.

Propunerile sunt sustinute de 30 de organizatii non guvernamentale printre care ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH, Asociatia Accept, Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR),  Centrul de Studii in Idei Politice, Centrul de Studii Internationale, Fundatia Soros etc.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1555 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  atentie vin alegerile. (Miercuri, 8 mai 2013, 13:29)

  bogdanlungu [utilizator]

  tinand cont de faptul ca anul viitor este an electoral, nu cred ca ponta va avea curajul sa introduca aceasta prevedere. biserica este unul dintre cei mai buni agenti electorali.
 • 0 (0 voturi)    
  Sunt (Joi, 9 mai 2013, 11:52)

  Gabi M [utilizator]

  perfect de acord cu propunerea.
 • 0 (0 voturi)    
  Modificarile la Constitutia Romaniei (Vineri, 10 mai 2013, 15:35)

  Viban [utilizator]

  Sustin propunerea de modificare a Constitutiei din continutul materialului prezentat spre studiu si in plus mai adaug urmatoarele sase puncte de reflcetie :
  1.Important este ca la nivel institutional sa se elimine paralelismele intre organisme loco-regionale , nationale, agentii, institutii, care servesc acelasi scop, folosesc aceeasi metodologie, formularistica, pentru a simplifica si eficientiza actele birocratice.
  2. Deasemeni, contributia cetateanului la evolutia comunitatii trebuie reevaluata prin concentrarea taxelor si impozitelor, concomitent cu reducerea acestora pentru a nu impovara prea mult dezvoltarea normala a indivizilor, familiilor, comunitatilor.
  3. Drepturile si obligatiile cetatenilor incep si se manifesta de la nivel de constiinta civica, morala sociala, etica comunitara, si trebuie sa fie echilibrate pentru a sprijinii dezvoltarea comunitatilor umane.
  4. Administratiile locale ar trebuii sa aibe responsabilitati dispersate in teritoriu si 2/3 din aparatul administrativ sa fie relocat pe proiecte implementate iar activitatea salariatilor sa fie strict legata de proiectele in desfasurare.
  5. Prin Constitutie cetatenii Statului au dreptul sa traiasca intr-un mediu ambiental optimizat in conditii de confort si civilizatie la standarde continental-europene.
  6. Exista un exces de infractionalitate la nivelul comunitatilor care altereaza profund viata de relatie, existenta umana. Cred ca ar fii un act de justitie sociala inroducerea principiului excomunicarii pentru cei care nu consimt sa traiasca respectand normele sociale general admise .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by