Presedintele Asociatiei Sociologilor din Romania, Catalin Zamfir, ii cere rectorului Universitatii din Bucuresti sa il demita pe Marian Preda - presedintele Fundatiei Miscarea Populara - din functia de decan al Facultatii de Sociologie. "Consider ca este un gest absolut necesar ca dl Marian Preda sa paraseasca pozitia de decan sau sa fie demis din functia de conducere de catre Unviersitatea Bucuresti", scrie Catalin Zamfir intr-o scrisoare deschisa adresata profesorului Mircea Dumitru, rector al Universitatii Bucuresti, facand referire la optiunea lui Preda "de a deveni un lider politic".

Scrisoarea deschisa integrala a presedintelui Asociatiei Sociologilor din Romania:

"Stimate Domnule Prof. Dr. Mircea Dumitru, Rector al Universitatii Bucuresti

In conjunctura actuala ma simt obligat sa fac aceasta declaratie publica.

Am fost unul dintre cei care au relansat sociologia romaneasca dupa 1989.

Am fost unul dintre cei care au construit Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (sectia de sociologie) a Universitatii Bucuresti.

In calitate de decan timp de 8 ani a acestei facultati am contribuit la dezvoltarea acestei institutii una dintre cele mai importante cu profil sociologic din Romania.

Faptul ca Dl. Marian Preda, actualul decan al Facultatii, este un sociolog de o mediocritate si incompetenta profesionala probata prin scrierile si declaratiile sale publice jenante nu este doar problema sa personala.

Ca decan al celei mai importante Facultati de Sociologie si Asistenta Sociala din Romania a devenit o problema pentru Universitatea Bucuresti, dar si pentru intreaga comunitate academica sociologica.

Faptul ca a fost tolerata de Conducerea Universitatii Bucuresti actiunea sa violenta de politizare a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala poate fi, intr-o oarecare masura, explicabila in contextul politic trecut. Politica sa de politizare a Facultatii continua insa si in prezent.

Dar optiunea sa de a deveni un lider politic, nu discut aici ciudatenia platformei sale ideologice, este incompatibila cu pozitia de conducere ca decan al unei Facultati de Sociologie si Asistenta Sociala. Cu siguranta din aceasta pozitie va continua politizarea facultatii.

Ma simt responsabil pentru profesia de sociolog si de soarta Facultatii pentru care am investit cu pasiune cea mai mare parte a activitatii mele de cercetare in sociologie.

Consider ca este un gest absolut necesar ca dl Marian Preda sa paraseasca pozitia de decan sau sa fie demis din functia de conducere de catre Unviersitatea Bucuresti.

Domnule Rector, consider ca este responsabilitatea Dumneavoastra de a declansa o analiza a situatiei critice actuale a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala pentru a pune lucrurile pe un fagas normal. Si cred ca la aceasta analiza este normal sa includeti pe toti profesorii care au contribuit la construirea acestei Institutii academice de invatamant.

Cu stima,

Prof. Dr. Catalin Zamfir, Presedinte al Asociatiei Sociologilor din Romania"

Catalin Zamfir este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest din Timisoara, a fondat Asociatia Sociologilor din Romania al carui presedinte este din 1990, este fondatorul si directorul Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii din cadrul Academiei Romane (Sursa). In perioada 2000-2008 a fost decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti, in 2001-2004 a fost consilier de stat al primului ministru pe probleme sociale si coordonator tehnic al Comisiei Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale (Sursa). In perioada 1990-1991 a fost ministru al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (Sursa)

In 2009 Jurnalul.ro scria ca profesorul Catalin Zamfir a demisionat de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii din Bucuresti, "dezamagit de actualul decan al facultatii din Bucuresti, Marian Preda, pe care il acuza ca a scindat institutia de invatamant". "Decanul Marian Preda mi-a fost student si doctorand, insa, odata ajuns intr-o functie de conducere, a uitat sa mai ceara sfaturi si sa discute profesional, impunandu-si opiniile in mod dictatorial. Fiind sustinut de un grup care se afla in jurul presedintelui Traian Basescu, grup din care fac parte profesori ca Lazar Vlasceanu, actualul decan a scindat facultatea si a transformat-o intr-un spatiu al intereselor politice", declara atunci Catalin Zamfir.

In 2011, acesta l-a acuzat pe Marian Preda, atunci presedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice din Romania, ca a adus prejudicii grave profesiei atunci cand a propus legalizarea drogurilor usoare si a prostitutiei, relateaza Realitatea.net.

Citeste si: