Este primul sondaj in multi, multi ani de zile in care Crin Antonescu este pe locul doi in cadrul preferintelor la prezidentiale. Evident, acest lucru are loc doar in contextul ruperii USL. De asemenea, Crin Antonescu este la cel mai scazut scor inregistrat de la ultimele prezidentiale si pana acum. Practic ... e la nivelul din 2009, din turul unu, de dinainte de criza, scrie Bogdan Mateescu, pe blogul lui, Sociollogica.

Reamintesc ca analiza pe acest blog a unui sondaj nu reprezinta o garantie ca acel sondaj a fost facut corect sau ca e veridic. Nu sunt un "politist" al sondajelor. Daca un element imi atrage atentia ca fiind atipic, semnalez acest lucru. Poate reprezenta un inceput de trend, efectul unor fenomene bruste necuprinse de alte sondaje, o manipulare sau o eroare neintentionata.

Sondajul Geopol a fost realizat la sfarsitul lui aprilie si inceputul lui mai. Scorurile sunt aici sau, in caz ca link-ul isi da duhul, pot fi citite in continuare. Denumirile din paranteze sau lipsa acestor denumiri in cazul anumitor candidati se datoreaza Geopol.

  • Ponta (PSD) 24,5%
  • Antonescu (PNL) 20,2%
  • Isarescu 13,5%
  • MRU (ADA) 10%
  • Dan Diaconescu (PPDD) 6,7%
  • Blaga (PDL) 5,1%
  • Vadim (PRM) 5,0%
  • Kelemen Hunor (UDMR) 2,9%
  • Adrian Nastase 2,1%
  • Dan Voiculescu (PC) 1,3%
  • Marian Preda (Miscarea Populara) 1,3%
  • George Maior 0,5%
  • Alti candidati 5,0%

Observatie generala: 71% din respondenti si-au exprimat o optiune. Un lucru normal pentru sondajele din aceasta perioada. Daca aceasta ar fi prezenta la vot, luand in calcul cati romani sunt plecati, am avea aproximativ 11 milioane de votanti la turul unu, cu 1 milion mai multi decat la alegerile precedente.

Luand in calcul si postarea de acum doua saptamani trecem la detaliile cu adevarat interesante:

1. Primul sondaj in multi, multi ani de zile in care Crin Antonescu este pe locul doi in cadrul preferintelor la prezidentiale. Evident, acest lucru are loc doar in contextul ruperii USL.

De asemenea, Crin Antonescu este la cel mai scazut scor inregistrat de la ultimele prezidentiale si pana acum. Practic ... e la nivelul din 2009, din turul unu, de dinainte de criza. Explicatii posibile:

  • a. sondajul Geopol insusi (eroare, manipulare, etc.)
  • b. din cauza congresului PSD sau a coabitarii la care Antonescu s-a opus verbal, votantii social-democratilor renunta sa-l mai sustina pe presedintele PNL, acesta ajungand pe la scorul partidului sau.
  • c. prezenta in scenariu a lui Mugur Isarescu a "deraiat discul", facand ca unii simpatizanti ai presedintelui PNL sa se reorienteze spre actualul guvernator al Bancii Nationale. Voi reveni asupra subiectului "Isarescu" ceva mai jos.

2. La scorul lui Ponta poate fi adaugat scorul lui Adrian Nastase (24,5 + 2,1 = 26,7%). La scorul lui Antonescu poate fi adaugat scorul lui Dan Voiculescu (20,2 + 1,3 = 21,5%). O astfel de aproximare total nestiintifica nu scade diferenta dintre Ponta si Antonescu, ci o mareste.

3. Ponta, Antonescu si alti lideri din USL intrunesc aproximativ 50% din optiuni.

Unde sunt celelalte 50%?

  • 16% in triunghiul MRU - Blaga - MP (Marian Preda / Miscarea Populara).
  • 13,5% la Mugur Isarescu.
  • 12% la Dan Diaconescu si Vadim.
  • Restul de 9% la Kelemen Hunor (UDMR) si la altii.

Ceea ce ma conduce la punctul urmator:

4. Prezenta lui Mugur Isarescu in sondaj dauneaza scorurilor candidatilor opozitiei. Scriam acum doua saptamani: "In restul opozitiei, voturile se impart intre prezidentiabilul cel mai vizibil (MRU), vectorul principal de legitimare (Traian Basescu) si partidul cel mai puternic (PDL). Aria despre care vorbim: minim 19%, maxim 30%."

In sondajul Geopol, MRU + Blaga + Marian Preda = 16,4%

Dar:

MRU + Blaga + Marian Preda + Isarescu = 30%.

Nu toti cei care au exprimat intentie de vot pentru Isarescu apartineau ADA, PDL sau erau sustinatori ai lui Traian Basescu. De aceea, daca Isarescu n-ar fi existat in sondaj, "MRU+Blaga+M.Preda" ar fi insemnat mai putin de 30%, dar mai mult de 19%. Ipoteza de acum doua saptamani e sustinuta de sondajul Geopol.

In cazul ruperii USL, un candidat unic al opozitiei non-PPDD-iste are sanse sa duca scena politica la un tur unu de infarct (ceea ce in Romania n-am prea avut), cu trei candidati intre 21% si 28%. In masura in care acest aspect se confirma, voi reveni asupra lui in lunile viitoare...

5. ... dar (deocamdata) opozitia non-PPDD-ista n-are candidat unic. Scriam: "MRU intre 6% si 15%" - asa este si in sondajul Geopol.

6. La Dan Diaconescu precizam: "Scadere dupa alegeri semnalata de toate institutele. Actualmente intre 9% si 15%. Un factor important este posibila participare a lui Vadim la prezidentiale, care ii va sufla cateva procente".

Conform Geopol, prabusirea se accentueaza. DD=6,7%.

Din punct de vedere mediatic, DD si mai ales Vadim sunt "rezervoare utile" pentru USL, candidati spre care sa se indrepte votantii dezamagiti de guvernarea Ponta dar [candidati] care nu prezinta un mare pericol strategic.

7. "Vadim. Oriunde intre 3% si 8%, in functie de momentul politic."

In sondajul Geopol: 5%.

8. "Un bazin electoral pentru triada Dan Diaconescu-Vadim-Becali care, in functie de circumstante, variaza intre 14% si 25%."

In sondajul Geopol: 12%, sub limita inferioara a analizei de acum doua saptamani. Fie lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, fie vorbim de un efect al listei de candidati.

9. "Vasile Blaga, Elena Udrea. Masurati rar in sondajele privind prezidentialele si niciodata simultan. 6% pentru fiecare."

In sondajul Geopol: Vasile Blaga la 5,1%, in partea de jos a marjei.

Daca lasam la o parte elementul de senzational ('Ponta > Antonescu' / 'presedintele PNL pe locul doi'), acest sondaj da nastere mai multor intrebari interesante, in special datorita deciziei de a introduce in lista optiunea Isarescu. In mare, insa, imaginea este la fel ca in alte sondaje din ultimele luni: candidatul/candidatii USL domina scena (45-50%), celelalte procente fiind divizate intre mai multi prezidentiabili.

Comenteaza pe Sociollogica.