PSD: Traian Basescu incearca sa-si asume rezultatele guvernarii USL si bilantul anului de guvernare
"Este evident pentru toata lumea ca presedintele Traian Basescu incearca sa-si asume rezultatele guvernarii USL, la fel cum este evident faptul ca Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu au lasat un adevarat dezastru in urma lor. Practic, presedintele incearca sa-si asume bilantul unui an de guvernare a USL. PDL nu a stiut decat sa taie, sa faca disponibilizari si sa ceara solidaritate din partea oamenilor. S-a taiat doar de la populatie, in timp ce clientela politica a PDL a prosperat. Noi am demonstrat intr-un an de zile ca politica pe care a impus-o Traian Basescu prin Guvernul Boc a fost gresita, ca lucrurile se puteau face si altfel. Am pastrat echilibrele economice, am reusit o ajustare fiscala, am atras noi investitori, crescand in acelasi timp salariile si dand inapoi banii pensionarilor", sustine Ivan intr-un comunicat citat de Mediafax.
Purtatorul de cuvant al PSD precizeaza ca inclusiv seful statului, prin declaratiile de vineri, confirma faptul ca "guvernarea USL a produs rezultate bune, spre deosebire de guvernarile anterioare".
"Intr-un moment in care falimentul austeritatii este recunoscut de tot mai multe voci, inclusiv din partea popularilor europeni, Traian Basescu continua sa apere austeritatea, doar pentru a nu recunoaste ca a gresit (...) In timp ce presedintele sustine ca ar mai fi loc de disponibilizari, noi, cei din USL, consideram ca - dimpotriva - trebuie facute angajari in mai multe domenii esentiale, cum ar fi cel al sanatatii sau cel al invatamantului", a mai sustinut Catalin Ivan.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, referindu-se la situatia economica a Romaniei, ca "nava e la cheu, in port sigur", el multumind pentru ca s-a ajuns aici guvernelor Boc, Ungureanu si Ponta.
"Am trait cu toate cele trei guverne si incerc sa dau fiecaruia ce-i al lui. Guvernul Boc a pus interesul national deasupra interesului de partid si practic si-a sacrificat voturile pentru a restabili echilibrul macroeconomic al tarii, pentru a da sanse la reluarea dezvoltarii, pentru a reda romanilor demnitatea. O tara care imprumuta bani de la Fond ca sa-si plateasca salariile cu pensiile nu e o tara cu cea mai buna reputatie", a afirmat Basescu.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
***Fragmentul important: "...spre deosebire de guvernele anterioare (!)".
Cateva randuri mai jos:
"Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, referindu-se la situatia economica a Romaniei, ca «nava e la cheu, in port sigur», el multumind pentru ca s-a ajuns aici guvernelor Boc, Ungureanu si Ponta.
***Fragmentul important: "el multumind pentru ca s-a ajuns aici guvernelor Boc, Ungureanu si Ponta."
De unde naiba rezulta din declaratiile Presedintelui ca USL a produs rezultate mai bune decat guvernele anterioare?
Din declaratiile Presedintelui rezulta ca masurile guvernelor Boc, Ungureanu si Ponta au dus tara "la cheu, in port sigur." Sa fim seriosi, totusi. Ungureanu a cazut dupa 70 de zile si nu a avut timp de masuri foarte importante, iar pe Ponta il baga in enumerare din cauza pactului de coabitare.
Bàsescu si dumneavoastrà nu sunteti de acord (noroc cà ati ràmas doar citiva).
Ceva mai putinà contrabandà si evaziune fiscalà, mai putine contracte pàguboase cu "bàietii destepti", ceva mai putinà càpusalà si ar fi fost bani pentru salarii, pensii si investitii.
Solutia adoptatà de nepriceputul TB, a convenit Guvernului, pentru cà nu-l mai obliga sà MUNCEASCA, sà GASEASCA SOLUTII si sà LOVEASCA IN PRIETENI.
Majoritatea romanilor au inteles aceastà reavointà si au sanctionat-o. S-au gàsit voci (DT), care i-au numit, la gràmadà, pe acesti multi romani responsabili, BORFASI.
2. - În total, statul va împrumuta în 2013 circa 60,5 miliarde de lei, echivalentul a 13,8 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,37 lei/euro estimat de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pentru anul viitor, bani ce vor fi folosiţi şi pentru finanţarea deficitului bugetar, dar şi pentru "rostogolirea" unor datorii mai vechi ajunse la scadenţă, care vor fi înlocuite de noi credite.
3. - Statul român va împrumuta in anul 2013 câte 439 de euro pe secundă, urmând ca ritmul de îndatorare să ajungă la 478 de euro pe secundă în 2014, reiese din calculele gândul, pe baza informaţiilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
4. - Executia bugetului general consolidat pe primul trimestru din 2013 s-a incheiat cu un deficit de 4,18 miliarde lei, respectiv 0,67% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu un deficit bugetar de 3,38 miliarde lei, respectiv 0,58% din PIB, la aceeasi data a anului precedent(2012), potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
5. - In 2013 România trebuie să efectueze plăţi în valoare totală de peste 1,164 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaţionali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. Vârful de plată în cadrul acestui pachet este în anul 2015, când ţara trebuie să efectueze plăţi totale de 1,826 miliarde de euro.
6. - De unde atâţia bani de dat?
În anul 2009, România a luat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE şi BM.