- Declaratiile sefului statului:
Astazi o sa pornim de la cateva formulari ale mele care mi-au adus multe critici si pe care dupa cativa ani as vrea sa le explic.
Va aduceti aminte de expresia cu Romania, "nava in furtuna, o sa o pun la cheu linistit", de "omul gras care era statul si care statea in spatale unuia slab si firav", cei care produceau in economie, cum va aduceti aminte data de 5 mai 2010, as putea spune cea mai grea zi din viata mea ca presedinte, cand am anuntat masurile de austeritate in vederea redobandirii echilibrelor macro.
Acest anunt in mare parte s-a realizat, unele din cele anuntate nu au putut fi implementate in urma deciziilor CCR, dar au fost compensate.
Este vorba deci de momentul de criza 2010 cand Romania era intr-o situatie extrem de dificila, aproape ca nu ne mai puteam imprumuta pe pietele internationale, pentru a ne acoperi cheltuielile de functionare ale statului si obligatiile sociale, pensii si ajutoare sociale, dobanzile la care ne imprumutam erau extrem de ridicate, mult peste 8-9%, la credite pe termen scurt.
De asemenea, UE era in criza, intrase in criza datoriilor, acoperirea deficitului bugetar urias era o obligatie pe care o aveam, aveam foarte multe credite pe termen scurt, care trebuiau platite la 6, 9, 12 luni si aveam probleme uriase si de cost si de credibilitate pentru a ne putea imprumuta pe piete.
Romania era in situatia in care trecea printr-o reducere brusca a investitiilor straine si remiterile romanilor care lucrau in afara tarii se redusesera aproape la jumatate. Somajul era 7,3%.
Toate cifrele utilizate in aceasta declaratie de presa sunt cifre Eurostat.
Aceasta era poza Romaniei (merge la tabla pentru a arata graficele).
Veneam dupa 2008 cu crestere de 7,3% si cu un deficit de 5,7%.
Poate acum aveti explicatia deselor mele confruntari din 2007 - 2008 cu guvernul in functie. Cum a putut fi guvernata tara in acest mod? Cat dispret pentru tara? Dispret transferat in slujba obtinerii victoriei in alegerile din 2008 cand s-au utilizat discretionar banii statului pentru a castiga voturi, cu sporuri, mariri de salarii.
Aici ne-a dus actiunea omaneilor politici care au pus interesele lor mai sus decat interesul national, sacrificand Romania.
Dupa 2008 a urmat intrarea in criza profunda: deficit de 9% in 2008. Nicio economie nu se opreste nici macar ca masina, are inertie foarte mare.
Prabusirea economica, care se inregistra inca din noiembrie, s-a manifestat violent in 2009, ducand la o crestere negativa al PIB-ului de 6,6%.
In aceasta situatie, masurile din 2010 devenisera inevitabile.
Vreau sa stiti ca acea zi de 5 mai cand am anuntat masurile convenite cu guvernul, si cu guvernatorul BNR, le discutasem si cu sefii grupurilor parlamentare si ale partidelor din arcul guvernamental, nu puteau fi anuntate decat de cineva care isi asuma raspunderea deasupra partidelor si acela nu putea fi decat presedintele. A fost o zi care ne-a adus si ura, si suparare, si pierderi politice uriase, si mie si premierului Emil Boc.
Cert este ca ceea ce noi am refuzat in acel moment a fost sa incercam echilibrarea marind taxele, fiscalitatea. O marire de fiscalitate nu face decat sa accentueze evaziunea, sa creasca numarul somerilor, sa afectam mult mai tare economia.
Masurile luate nu le mai discut, dar pot sa va spun acum, mai la rece, care au fost obiective asumate.
Obiectivele erau:reducerea deficitului bugetar, mentinerea numarului locurilor de munca, restabilirea credibilitatii Romaniei pe pietele financiare, redobandirea respectului pentru noi, pentru ca o tara care nu isi poate plati pensionarii, salariatii, decat daca imprumuta de la Fond si UE bani, isi pierde mult din credibilitate, dar si romanii in fata lor isi pierd din credibilitate cand stiu ca le depind salariile si pensiile de imprumuturi.
A fost o perioada extrem de grea din acel 5 mai si pana de curand.
Odata cu masurile de austeritate severe, ca masuri de sustinere a economiei in aceasta perioada de austeritate pentru populatie am convenit cu guvernul Boc cateva masuri esentiale: cresterea sumelor alocate pentru investitii din buget.
Daca va uitati la datele Eurostat veti constata ca Romania a alocat in 2011, pe fondul austeritatii pentru populatie, 5,8% din PIB pentru investitii.
Era una din masurile prin care sa incercam reluarea trendului de crestere sau sa diminuam cresterea negativa, sa mentinem locuri de munca.
O alta masura a fost reducerea personalului bugetar, iar acest lucru reclama sa gasim solutii, dincolo de faptul ca nu am crescut fiscalitatea pentru intreprinderi, o puternica abordare a investitiilor din buget pentru ca cei disponibilizati sa se indrepte catre zona privata sau catre investitiile create.
Au fost adoptate foarte multe masuri, unele foarte marunte, dar cu rolul de a crea oaze de locuri de munca, spre exemplu garantii pentru oamenii care voiau sa isi deschida o afacere.
Pogramul prima casa, rabla si multe altele.
Mizam ca vor crea locuri de munca pentru tineri.
Asta a fost povestea acelui moment, cam asa am gandit deciziile, protejand la maxim economia, ca singura sansa de reluare a cresterii.
Acum doua zile Eurostat a publicat cifrele anului 2012.
Este foarte important ca Romania are o datorie publica de 37,8% din PIB, deficit de 2,9%.
(merge iar la tabla)
Saltul de la -9% la -2,9% la deficit este enorm, nu exista nicio tara care sa fi reusit asta in UE.
A fost un efort urias al romanilor, care a aratat ca natiunea romana e capabila de performanta.
Sacrificul e unul pe care putine natiuni din Europa l-au facut.
Nu sunt multe tari care sa fi avut o astfel de reducere de deficit mentinand un nivel al datoriei absolut rezonabil, sub 60% cat permit criteriile de la Maastricht.
In acest moment, bazat pe datoria externa si pe deficitul public, romania revine in randul tarilor cu un deficit in parametrii acotdului de la Maastricht si redevine o tara credibila pe pietele internationale de capital.
Acest lucru se datoreaza in primul rand sacrificiilor pe care cetatenii romani le-au acceptat.
Eu le multuesc pentru acest sacrificiu enorm pe care l-au facut si pe care nu l-a facut nicio alta natiune din UE.Ma refer la timpul scurt in care reducerea deficitului s-a facut, cu mentinerea tarii in parametrii de datorie publica.
Nu noi luam decizia iesrii din procedura de deficit excesiv, acest lucru e treaba Comisiei Europene, care va face analiza functie de programul de convergenta pe 2013 - 2016 transmis de Guvern.
In primele zile ale lui mai vomn avea punctul de vedere al CE. Speranta mea e ca programul de convergenta va confirma mentinerea deficitului sub 3%, dar asta e deja o problema a Guvernului.
Eu am vrut doar sa justific actiune politica din 6 mai, pardon, nu 5 mai, si sa-mi asum ca Romania a adoptat cea mai buna solutie de revenire in parametrii macro al unui stat care e liber de CE si de Fond pentru a plati salariile si pensiile.
Ce s-a intamplat in acest interval cu omul gras, ias sa vedem.
(merge la tabla)
Ia uitati-va cat a slabit, cu vreo 210.000 salariati, si statul nu s-a prabusit.
Acest proces trebuie continuat in paralel cu crearea de locuri de munca in zona privata, autostrazi, mediu, bani europeni.
La ce trebuie trecut acum, dupa reducerea de la 1,4 la 1,2 milioane a personalului bugetar, trebuie trecut la o ajustare a locurilor de munca.
Multi au criticat ordonanta la fiecare 7 oameni se angajeaza unu. Eu le dau dreptate, numai ca ceea ce ei argumentau la televizor nu se potrivea cu realitatea economica, nu mai puteam sustine un asemenea aparat.
S-a preferat aceasta solutie, a reducerii 7-1, dar aucm se pare ca a venit momentul unei ajustari fine. Sunt spitale unde nu mai avem personal, acolo trebuie facute angajari, si inca avem multe zone in administratie cu excedent de personal.
Abia acum a venit momentul sa se treaca la un acord fin care in urmatorii doi ani sa continue procesul de slabire a omului gras, pus in spatele populatiei, si de ajustare a personalului astfel incat sa nu avem sectoare care sa sufere, in timp ce multe altele inca au excedent in zona bugetara.
Cred ca nava e la cheu, in port sigur, problema este ce urmeaza.
Nu as vrea sa vorbesc despre ce urmeaza inainte de a multumi public guvernului Boc, guvernului Ungureanu, guvernului Ponta pentru faptul ca azi am ajuns aici.
Incerc sa dau fiecarui guvern ce e al lui. Guvernul Boc are marele merit ca a pus interesul national deasupra celui politic. Practic si-a sacrificat voturile pentru a restabili ehilibrele macro, pentru a da sanse la reluarea dezvoltarii.
Multumesc si guvernului Ungureanu ca nu a afectat parcursul de recuperare a dezechilibrelor si acelasi lucru e valabil si pentru guvernul Ponta.
Mi-a fost teama, aceasta a fost perioada care mi-a dat o oarecare incredere ca se poate coabita cu guvenrul, ca guvernul Ponta ar fi putut sa ia masuri populiste excesive care sa strice din nou echilibre la alegerile din iarna. Nu a facut-o si de aceea consider ca si-a adus o contributie la atingerea rezultatelor de azi.
Am ajuns la stadiul la care nu ne mai batem pentru supravietuire ci trebuie sa reluam batalia pentru crestere economica durabila, prin gasirea unui optim intre dezvoltarea bazata pe investitii si dezvoltarea stimulata de consum.
Teoria ca stimularea excesiva a consumului e o solutie de crestere s-a dovedit falsa.
E clar ca trebuie gasit acel optim de dezvoltare prin investitii si un consum optim care sa nu ne aduca din nou in situatia din 2008, cand ajusesem la un deficit de cont curent de 14% din PIB.
Diferenta intre exporturi si importuri era de aproape 18 miliarde de euro in favoarea importurilor.
Acum acest echilibru este restabilit, suntem sub 4% ceea ce se acopera prin investitii straine directe si remiterile din strainatate.
Acum nu mai muncim ca sa rambursam dobanzi la credite pe termen scurt si putem privi serios la dezvoltqre: absosrbita banilor europeni, imprumuturi pentru dezvoltare, cu mentinerea deficitului.
(Merge iar la tabla)
Masurile pe care le-am luat s-au dovedit corecte si pe piata fortei de munca.
Avem unul din cele mai scazute niveluri ale somajului, 6,7%, in timp ce somajul mediu la nivelul UE e 10,9%.
Suntem a sasea tara ca nivel de somaj, suntem in primii sase, ne obisnuisem tot timpul sa fim ultimii.
Din punct de vedere al crizei, Romania a iesit bine.
Avem un somaj mai mic ca in 2010, cand era 7,4%.
Acum, trecerea la dezvoltare inseamna viziune.
Ce faci cu banii de la UE, cat de repede ii absorbi, cat imprumuti de la BEI si cat de bine rezista guvernul la presiunile administratiilor locale.
Daca vom trece la a deveni subordonati baronilor locali si orice mica incasare suplimentara in buget o vom dedica lucrarilor pentru cleintela din teritoriu cu siguranta nu vom reusi.
Sper ca guvernul va ramane pe linia pe care a avut-o in 2012 de guvernare responsabila si nu va face risipa. Pentru ca obiectivul ar trebui sa fie reducerea deficitului, chiar daca se incadreaza in criterii.
De ce? Orice deficit trebuie finantat iar noi trebuie sa ne propunem sa nu mai marim datoria guvernamentala.
Trei procente de deficit inseamna sa mai imprumuti inca 3,9 miliarde euro.
Obiectivul nostru trebuie sa fie sa trecem la un buget excedentar in urmatorii trei - patru ani.
Germania e singura care are acum un buget excedentar, foarte putin. Ar trebui sa le urmam exemplul.
Restabilirea echilibrelor macro s-a facut greu si ar fi un mare pacat ca din motivatii politice sau politicianiste sa dezechilibram din nou situatia macro.
Apreciez ca este datoria majoritatii parlamentare sa proejeze aceste echilibre, sa le consolideze, pentru ca ele s-au obtinut cu costuri foarte mari pentru populatie.
De regula, traznaile le fac oamneii politici dar le plateste populatia.
Lectia veseliei din 2007 - 2008 trebuie sa fie valabila si pentru oameni politici, si pentru populatie.
Cand pica bani din cer si vezi un guvern darnic trebuie sa te gandesti ca in curand vine nota de plata: inflatie, inghetarea veniturilor, cresterea costurilor de imprumut.
Finalizarea actualului acord cu UE - FMI - BM mi se pare extrem de importanta pentru consolidarea credibilitatii Romaniei, ca stat care nu mai e dispus sa revina la imprumuturi pentru salarii si pensii.
O politica de utilizare a cheltuielilor bugetare in scopul dezvoltarii tarii e solutia corecta pe care dupa aceasta lectie ar trebui sa o fi invatat.
In ce priveste cresterea economica, afirm fara retineri ca avem toate conditiile pentru o crestere economica de peste 2% anul acesta. Fara sa ma bazez neaparat pe recolta care se prefigureaza foarte buna in agricultura.
Avem bani de la UE, avem posibilitatea sa cream locuri de munca, sa micsoram deficitele, prin banii europeni si colectarea taxelor.
In ce ma priveste, vreau sa stiti ca nu am prin acordul de coabitare, de cooperare institutionala, nicio abordare in care sa dau lectii guvernului.
Guvernul va face ce va crede, cum va considera ca e mai bine, dar am dreptul sa ma exprim fara a da guvernului linii pe care sa le urmeze neaparat.
Dar lectia acestei crize care a costat 22 de mil de romani trebuie sa ramana intiparita in mintea oricarui om politic.
Cand discutam de buget, trebuie sa ne comportam ca in orice familie. Chetuiesti in functie de venituri. Imprumuti o data de la un vecin, de doua ori, dar daca nu iti platesti nici intretinerea vede lumea ca esti nechibzuit.
As incheia aceasta pledoarie pentru 6 mai 2010 si pentru o dezvoltare durabila care sa aiba in vedere si necesitatea de a avea un nou acord cu UE si FMI, nu pentru bani, ci pentru a accelera convergenta pentru intrarea in zona euro, spunand ca am sentimentul ca presedinte ca mi-am facut datoria pe 6 mai 2010, ca altfel fara aceste masuri romanii ar fi trait mult mai rau azi.
Fara solutii rapide de iesire din dezechilibrele macro azi probabil romanii ar fi fost in strada ca in Spania, Portugalia, Grecia.
Nu discut solutiile lor de iesire din criza, dar e evident ca atunci cand se creste fiscalitatea sansele de a iesi din criza sunt minime.
Faptul ca factura iesirii din criza a fost platita de romani ma face sa am tot respectul pentru efortul slor si le spun foarte deschis ca pot fi mandri, pentru ca nu sunt multe tari care au reusit sa revina in parametrii macro ai unei tari functionale intr-un timp atat de scurt.
Asa cum v-am mai spus, eu am sentimentul ca mi-am facut datoria ca presedinte si chiar daca m-au durut si injuraturile, si fluieraturile, sunt linistit, Romania este din nou capabila sa isi reia cresterea economica durabila.
Asta este ceea ce am avut de comunicat, am marea rugaminte ca inainte de a comenta, de a fi impotriva, intrati pe site-ul Eurostat, vedeti situatia somajului, a deficitelor.
Veti fi multumiti de tara noastra.
Ne-am obisnuit tot timpul sa psunem ca suntem ultimii si va asigur ca sunt foarte multe zone in care suntem departe de a fi ultimii.
Serios va spun, puteti fi mandri de Romania.
Intrebari:
Cum se va reduce sectorul bugetar?
Sunt zone in structura bugetara in care inca avem excedent de persolan in birouri si deficit in spitale. Stiu eu spitale care au cateva sute de medici in plus fata de necesar, numai ca sunt in capitala, iar la spitalul de la Vulcan, de exemplu, nu avem medici. Trebuie reasezat personalul si acum se poate face aceasta redistribuire. Se poate continua reducerea de personal la ministere si se poate angaja personal medical la Vulcan. Chiar daca s-a redus personalul cu peste 200.000 de oameni, s-a dovedit ca daca se iau masuri inteligente, e suficienta o gama larga de programe, ca cele din 2010, 2011, dar cu adresabilitate foarte larga. Eu discut de principii si ce as face daca as avea un Guvern cu care sa discut si problematica economica.
Nicio clipa nu am spus nici ca se vor taia nici mari salariile si pensiile. Aveti puna decenta, stiu politica postului, sunteti in fata presedintelui (intrebat de Antena 3 cum comenteaza ca ar fi promis in campania pentru alegerile din decembrie 2009 ca nu reduce pensiile si salariile). Cand sunteti singuri in studio si nu sunt acolo puteti sa imi puneti in gura orice.
V-ati fi dorit ca premierul Emil Boc sa fie inca in functie? (intrebare de la Antena 3)
Am stabilit ca fiecare pune o singura intrebare, ati ajuns la cateva intrebari. Fiecare la locul lui, cred ca e mai important pemntr domnul Boc dupa un mandat atat de greu ca a fost reales la Cluj.
Ati mai lua aceeasi decizie ca in 2010?
Fara ezitare, daca ar fi in interes national. Marea problema e ca oamenii au fost dezinformati, si acum mi-ar fi greu sa le arat ce s-ar fi intamplat daca nu luam acele masuri. Daca am fi din nou in situatia din mai 2010, as sacrifica fara sa ezit popularitatea, voturi si de ce nu guvernul. In situatii de cirza nu e obligatoriu sa ai un guvern patru ani, se pot schimba si la sase luni, dar sa reuseasca sa impinga lucrurile inainte. Romania nu putea produce banii pentru a plati pensiile, salariile. Nu mai vorbim ca din cauza lipsei de credibilitate Romania nu mai putea sa imprumute bani la dobanzi rezonabile.
Cand se va simti si in buzunarele romanilor aceasta crestere?
Depinde foarte mult de guvern, daca absoarbe banii europeni, dar relanseaza investitiile. Sunt convins ca domnul premier Ponta va va putea spune.
Credeti ca aceste lucruri vor ajunge sa fie realizate? Guvernul nu inseamna doar Victor Ponta iar anul viitor vin alegerile.
Care este nadejdea mea, lucru care l-a si credibilizat pe Victor Ponta si m-a facut sa fiu mai putin suspicios: In 2012 nu a deschis baierile pungii pentru alegerile parlamentare din decembrie m-a facut sa cred ca nu va face ce nu a facut in 2012 nici in 2014. Asta este speranta mea, pentru ca s-a obtinut atat de greu stabilitatea incat ar fi pacat. Am exprimat o speranta. Cel mai mult i-am multumit guvernului Boc. Emil Boc si tot cabinetului si-a asumat masurile. Guvernului Ponta i-am multumit ca nu a stricat ce si-a asumat guvernul Boc.
Inflatia face parte din aceste realizari?
Inflatia a prins bine importurilor, dar sunt convins ca va fi in jur de 3%, 3,5%. Primavara cresc preturile la legume, cartofi, Va asigur ca vom avea multe luni cu inflatie extrem de redusa. Exact va spune guvernatorul, nici el nu a nimerit-o intotdeauna.
De acum, responsabilitatea apartine exclusiv guvernului?
Intotdeauna a apartinut guvernului, numai ca au fost guverne cu care am putut face un parteneriat si pe problematica economica, dandu-le experienta acumulata, si cabinete cu care nu s-a putut lucra. Daca cineva ma intreaba, am foarte multe idei si sugestii. Colaborez foarte bine cu guvernul Ponta in limitele acordului de cooperare institutionala.
Cum decurge acordul de coabitare?
In conformitate cu cele ce am semnat amandoi. Va doresc sarbatori cu bine, un Paste fericit si un weekend prelungit in conditii cat mai bune la munte sau la mare.
Fiindca s-au prabusit importurile, nu avem bani sa cumparam nimic. Nea Base, bine ca explici tu poporului ce-ati reusit sa faceti .... asta e sg indicator care arata bine :)))
Cu cit a crescut gradul de indatorare al tarii ? Ia zi-le tu romanilor adevarul ... pe ce s-au dus banii? De ce?
BNR-ul ne vede deja in kkt, vine asta sa ne zica iar ca nu e criza ...
si da, si deficitul comercial a scazut si daca te uiti in perioada lui boc exportul cretea luna de luna la fel si importul, cu diferenta ca exporturile creteau mai mult.
iar gradul de indatorare al romanilor este "mmarea realizare" a lui tariceanu. in an de boom economic cu peste 7% crestere de buget, tariceanu a reusit "preformanta" de a pune Romania pe locul doi in europa la deficit bugetar dupa grecia. daca vezi ce inseamna deficit bugetar de 5,7% atunci ai sa vezi ca reprezinta cam ce am imprumutat de la FMI. in alta ordine de idei, o mica parte din banii de la fmi au fost platiti pe cresterile salariale data de tariceanu restul sunt in banca nationala. verifica sa vezi cat plateste anul acesta guvernul din buget si cat plateste banca nationala.
deci intreaba-l pe tariceanu pe ce s-au dus banii si banii de la bcr vreo 4 miliarde de euro. acolo o sa gasesti raspunsul.
in kkt eram in 2009 dupa ce tariceanu ne-a vandut pt procente la alegeri. acum ne-am mai revenit. nu de tot.
basescu l-a laudat prea mult pe ponta ca a tinut deficitul. in primul rand la ce procente aveau in toamna anului trecut nu trebuia sa dea nicio pomana electorala. in al doilea rand, nu avem deficit pt ca a taiat de la investitii(vezi metroul din bucuresti in santier, vezi santierele de la autostrazi care stau pe loc) si a dat unde trebuia sa dea. s-a grabit base cu laudele...
total cheltuieli 2008 : 189121.7 mil.
total cheltuieli 2009 : 193025.4 mil.
total cheltuieli 2010 : 201903.6 mil.
total cheltuieli 2011 : 205403.6 mil.
http://www.mfinante.ro/execbug.html?pagina=domenii --> in dreapta pozitionezi mouse-ul pe "Bugetul de stat" -> din lista care se deschide alegi "Informatie executie bugetara" (penultima optiune inainte de "Legislatie" si iei de acolo datele pentru fiecare an
Uniunea europeana calcula altfel deficitul asa ca pe eurostat ai sa vezi alte cifre dar trendul este acelasi : boc - basescu - pdl au cheltuit in fiecare an tot mai multi bani in timp ce noua ne goleau buzunarele. Uite aici si sursa eurostat (pg. 31)
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-EK-12-001/EN/KS-EK-12-001-EN.PDF
:
vreau sa vad cum a scazut guvernul boc-basescu cheltuielile dupa ce au taiat salariile pentru ca "nu erau bani"
multumesc.
acum cine are dreptate? :)
tu vrei mura in gura de la basescu ? ia de la basescu ... :)
si investiile scad luna de luna.
investitiile au adus locuri de munca in perioada lui boc.
dar tu degeaba ai mura in gura ca nici macar nu esti capabil sa chitezsti datele de acolo :)
nu este suficient sa tai salarii si posturi in administratie, trebuie sa bagi bani in investitii sa recuperezi oamenii disponibilizati. ori in ciuda taierilor si disponibilizarilor, nu am vazut cresteri de somaj importante si nici scaderea salariului mediu pe economie foarte tare.
poate iti explicit si cresterea cheltuielilor
si mai vezi si deficitul bugetar.
adica, diferenta dintre venituri si cheltuieli.
atunci vei sti daca s'a cheltuit mult
vezi deficitul din 2007, vezi cum s'a cheltuit banul public, pe darurile electorale.
inainte de alegeri, dragnea a fost unul din marii beneficiari a risipei lui varu jan.
azi, livius franciscul primus(inter pares !)
are obligatii mari fatza de colegii galbeni-cacarau.
pai ce ?! vroiai sa-i cheltuie udrea-boc-basescu ?!
sau niculescu si constantinescu si mazare.
asa, da
bine ca n'a pus mana pe ei base, sau boc. :)
dar este greu pt voi sa intelegeti lucrurile astea simple. voi aveti doar obsesii si frustrari...
Si lasa-l pe moliceanu. ca si astia au ajuns de la aprox 75 mld Eur la 97 mld Eur cam tot atit cit a facut prapad si ala.
nu inteleg ce reprezinta sumele scrise de tine? vorbest de datoria toatala a Romaniei in care intra si datoriile firmelor?
acum, cand Rimania este pe un fel de plus, basistii incearca sa ne explice ca nu guvernul actual a produs plusul ci ala pe care il idolatrizau ei pe vremea lui base. nu basistilor. ideea este ca base guverna (pentru ca asta facea) atat de prost incat lucrurile mergeau mai rau decat pe vremea unor comunisti ca pesedistii. vai de voi si de noi
daruri de sus, aaaa ?
mru n'a prea avut timp, dar, sa ne amintim ca menistru' sau de finante a reusit sa lanseze bonuri ro pe piata financiara americana, cea, mai mare din lume.
de aici si ieftenirea, la imprumuturi, de care se bucura regimul ...doctoral plagiator.
pana si;in guvernare, dottore nu foloseste ..ghilimele.
a luat lucrarea profesorului boc si'si mai da un doctorat, in guvernare ...cinstita !
love ro !
plusul intr-o economie nu vine de la o luna la alta. vine in timp in functie de masuri.
spune-mi o singura masura luata de ponta care a produs plusul de care vorbesti. esti capabil?
singura "realizare" a lui ponta este ca a tinut deficitul bugetar sub control pt ca a taiat de la investitii. a lasat cartierul drumul taberei intr-un santier dar nu are deficit mare. niciun bloc anvelopat de la alegerile localae de anul trecut. niciun loc de joaca modernizat. nimic nu se mai intampla. asta a reusit ponta. a taiat de unde tu nu simti si-l vezi acum performant. habar nu ai despre ce vorbesti...
bazele cardasiei rosh-galbene au fost puse de tarliceanu si geoiana.
ca sa poata guverna fara frica de base, tarliceanu a facut pactul cu diavolul, a amestecat galbenul cu rosul si'a iesit ce vedem azi, o cacareala a la cacarau.
ca ce altceva poate iesi din galben si rosu ?!
in rest, ai dovedit mari calitati de economist, ecomunist...
poate te angajeaza dottore, ca preci si mata ai un doctorat, un master la catania sau la standfort.
pana una alta, ne scarpinam la dosul capului si zicem vechea vorba de mirare romaneasca: cum p.. m*sii sa ai crestere economica mare si deficit bugetar abisal ?
cum ziceam, tariceanu si varu jan ar trebui ..felicitati.
apropos, tariceanu, marele om de stat (pe motocicleta), la fel ca ...omologu' fost aliat, geoiana, ridica pretentii pentru cotrocesti.
vom trai si vom vota, patria vom apara !
usl'am for ever !
love ro !
Statele cu cele mai ridicate deficite bugetare 1. Spania 10,6% din PIB 2. Grecia 10% din PIB 3. Irlanda 7,6% din PIB 4. Portugaia 6,4% din PIB 5. Cipru 6,3% din PIB Marea Britanie 6,3% din PIB 6. Franţa 4,8% din PIB 7. Cehia 4,4% din PIB 8. Slovacia 4,3% din PIB 9. Olanda 4,1% din PIB 10. Danemarca 4% din PIB Slovenia 4% din PIB 11. Belgia 3,9% din PIB Polonia 3,9% din PIB 12. Malta 3,3% din PIB 13. Lituania 3,2% din PIB 14. Italia 3% din PIB
Statele cu cele mai mici deficite bugetare 1. Estonia 0,3% din PIB 2. Suedia 0,5% din PIB 3. Bulgaria 0,8% din PIB Luxemburg 0,8% din PIB 4. Letonia 1,2% din PIB 5. Finlanda 1,9% din PIB 6. Austria 2,5% din PIB 7. România 2,9% din PIB
Du-te frate la munca ca n-o sa mai traiesti mult din banii mafiei.
Ce spun eu este ca pe "coama" unor evenimente si informatii s-a gandit ca e momentul sa lanseze un mesaj. In timp ce mesajul ca atare e discutabil sincronizarea e iarasi de apreciat.
principalul motiv de suspendare ! :))
si ca de'acum, gata, totul e la dottore, ca nu se mai baga, ca pentru tot ce se va intampla de acum in colo, numai coalitia ros-galben/cacarita este responsabila, guvernul de cinstiti.
ca, la alegerile prezidentiale din 14, ei sunt cei care vor plati scadenta, sau vor primi profitul, dupa caz. l
a fost spalatul pe maini, pe dumbovitza.
si ca laudele ridicate, spre dr.tonta, au fost pentru urechi cacaresti.
iar in ce priveste economia, acest om a dovedit in perioada 2008 - 2012 ca este incapabil sa inteleaga ceva. din punct de vedere economic romania a fost dusa la dezastru de guvernul boc-basescu si doar cresterea salariilor in 2012 ne-a adus intr-o situatie mai buna. ideea excedentului bugetar in situatia romaniei este o prostie !
salariul minim in romania trebuie sa ajunga rapid la 500 eur, chiar daca si asa va ramane cel mai mic din europa, exceptand bulgaria. cel putin asa se vede pe site-ul eurostat.
habar nu ai de economie dar te apuci de etichetari... varza sunteti :)
sunt aceste tari in faliment ?!
ei au bani si noi nu, asta este singura diferenta. trebuie sa marim salariul minim.
Ei o fac cu capul, noi o facem cu muschii, ei plimba mingea pe teren, noi fugim dupa minge pe tot terenul. Asta e de fapt diferenta majora intre "ei" si noi.
si altfel : daca este asa bine la ei in tara (au productivitate mare) ce cauta in romania unde este productivitate mica ?
oricum si la 500 eur am avea salariile de 2 ori mai mici ca la nemti.
daca ai inteles acest lucru trecem la pasul urmator : daca in 25 de tari din uniunea europeana salariul minim este de 600 eur si in romanai va fi de 500 eur, nu ramanem in continuare cea mai atractiva tara din europa dupa bulgaria ? si, in plus, daca exista investitii in tari care au salariul minim de 1000 eur de ce n-ar exista in tara care are salariul minim la jumatate ?!
si da, vezi cum multi isi reloca fabricile din tarile acestea in zone cu salariu mai mic.
ford anul trecut a inchis o fabrica in anglia si una in belgia in timp ce la noi decat ce au deschis-o. si mai sunt exemple daca ai rabdare sa cauti si sa te informezi corect.
un neamt obisnuit habar n-are sa schimbe un intrerupator daca nu este de meserie.
iar modelul "stati cu salarii mici ca sa nu plece investitorii" ar insemna ca nu o s-o ducem niciodata bine : cum ne-ar creste nivelul de trai cum ar fugi investitorii.
e prost acest model ! vreau sa castigam mai putin ca ei dar nu sa fim sclavi cu 150 eur in timp ce ei castiga 2-3000.
noi romanii trebuie sa castigam bani si sa facem ce fac ei : sa investim ! la noi in tara sau unde ne este mai convenabil. asta este modelul lor de success ! austriecii investesc in romania si astfel o duc mai bine la ei in tara, batandu-si joc de noi.
Mentalitatea trebuie prima data schimbata, nu salariul. Salariul se modifica in functie de mentalitatea si productivitatea in munca.
deci salariul schimba mentalitatea si nu invers.
nu cumva esti un investotir strain si ai nevoie de sclavi ?!!
Vin si ma angajez la tine.
Pana una-alta, se pare ca noi plangem dupa ei, nu ei dupa noi.
de aceea spun ca trebuie marit salariul minim rapid.
pentru restul : orice elev de liceu stie ca in pib se ia in calcul si salariile bugetarului, deci prin cresterea salariilor va creste si pib-ul, doar aplicand formula.
in plus cei 500 de eur vor fi cheltuiti (poate chiar pe dacii ! ) si vor aduce incasari la buget din tva. incasarile la buget cresc si datorita cresterii CAS-ului platiti de angajat si angajator, a impozitului de 16 % si altele.
totodata creste consumul de 3 ori ceea ce automat duce la crestere economica. consumul crescand.
in ce priveste deficitul de 3% impus de ue, acesta nu este respectat decat de cateva tari, ba chiar au existat si derogari in acest sens (cazul spaniei).
sunt mandru ca la congresul celui mai reprezentativ partid (momentan) PSD un infractor a fost aplaudat de mii de oameni (membrii PSD).
in curand somajul va ajunge la 0% pentru ca nu vor mai ramane decat batranii!
2. creșterea de 2% este un basm atâta vreme cât germania este cu ”minusul” în buzunar iar alte țri care cumpărau produse românești nu stau pe roze;
3. crede cineva că produsele se vor ieftini până la finele anului ori salariile vor crește astfel încât să avem un plus de 2%? nu s-a întâmplat în România așa ceva până acum și nici nu se va întâmpla; nu mă credeți?verificați ”harta” activităților din România și speriați-vă;
4. se va întâmpla ceva foarte nasol pentru români...
2. in primul rand faptul ca germania nu creste nu inseamna ca alte statenu cresc. vezi cazul letoniei care de vreo 2 ani are cresteri mai mari decat germania. deci o comparatie stupida, in al doilea rand a spus ca acestea sunt previziuni si ca se poate insela, si isarescu s-a inselat :)
3. avem 2 ani la rand care au mers pe sablonul acesta. deci avem exemple. ca nu vrei tu sa crezi e una, ca se va intampla sau nu e alta. nu a spus niciodata ca sunt certitudini.
4. esti nostradamus? :) aici cred ca ponta te poate ajuta foarte usor :)
base n-a vrut decat sa dea un ton optimist in piata. o declaratia ca nu stam bine arunca investitorii. basescu incearca sa induca opttimismul in piata romaneasca.
2. toti tiganii care nu muncesc numara-i la someri
3. toti la care li s-a terminat ajutorul de somaj numara-i la someri
18.5 milioane cu drept de vot
- 5 milioane pensionari
- 1.2 milioane bugetari
- 4.5 milioane muncitori la privati
=================================
10.7 Milioane
restul pana la 18 milioane sunt someri
dintre care 4 milioane au plecat in afara ca sa nu moara aici de foame
Somerii sunt 18 - 14.7 = 4.3 milioane
adica aproape 25% somaj
dar pe cei care nu pot sa muncesca din cauze medicale tot acolo? dar pe cei care muncesc la negru si nu platesc dari la stat ?
vrei sa refaci calculul ca sa stam de vorba pe ceva mai apropiat de realitate? :)
eu ”dau cu sapa” de vreo 20 ani și nu am văzut vreun țigan să transpire..
în rest, foarte de acord cu tine =))
sărbători fericite.
Doua vorbe iti spun:
1. I-ai bagat pe minori la someri - o prostie mai mare nu am auzit
2. Ai pus si casnicele tot la someri
Pe scurt, habar n-ai... era sa arunci in aer Romania cu somajul tau de 25%. Patetic.
2. vorbesc despre țări care ne cumpără produsele în cantități semnificative; afirmația ca ”previziune” este o plasă de siguranță pentru băsescu: dacă se întâmplă să iasă cum spune el, la sfârșitul anului vom auzi ceva de genul ”eu v-am spus că așa va fi”; în caz că acei 2% nu se vor întâmpla, toată lumea va fi cu ochii pe Isărescu; și ce spune Iăsărescu nu poate fi contestat pentru că omul se pricepe;
3. mai ieși din casă să vezi prețul produselor; e bine să începi cu motorina pt că acest combustibil este folosit de transportatorii de marfă; ca exemplu, salata verde are preț variabil: într-un loc costă 1 leu, în alt loc 2.5 lei; dacă faci o medie, te sperie evoluția prețurilor; dar tu ești neînfricat; de asta se spune ”fericiți cei sărăci cu duhul”; nu este un miști ce îți spun pentru că nu mă deranjezi cu ceva în ce spui sau ce faci;
4. nu e treaba mea să te fac inteligent, însă vine Paștele și mă simt obligat: important este să înțelegi ce auzi pe stradă, la tv sau la prieteni; în toate este un pic de adevăr, un pic de minciună și un pic de nimicuri; pentru polliticeni este foarte important să simtă ”piața” pentru a pune accentul în discursul lor exact pe ce vrea să audă electorul, adică tu; mai clar, dacă abia îți ajung banii de mâncare tu vei fi foarte fericit să auzi că vom avea creștere de 2%; din același discurs, alți auditori vor înțelege altceva; întreabă un patron ce părere are despre vorba lui băsescu, sau întreabă un fotbalist, etc; băsescu a acoperit, în discursul lui, cam tot ce se putea acoperi mai puțin foarta tristă realitate că s-au făcut zero investitții; ce ai înțeles din ce a spus Băse? că totul e frumos în țară; e clar că nu vb de aceeași țară;
5. apropo de criză; IMM-urile ar fi putut prelua parte din șocul crizei(exPolonia) dar pt asta ambasadorii trebuiau să sprijine logistic aceste imm-uri; dar dacă bugetarii ar munci, când ar mai fi avut timp să se ocupe de stocul de mentă?
1. alex a bagat si copii la someri asa ca vorbim discutii cu amatori :)
2. statele care nu stau bine de multe ori inseamna ca mai mult importa decat exporta. de aici si cresterea exporturilor de lanoi.
3. da, inflatia la produse agricole a fost mai mare anul acesta decat tot mandatul lui boc. cauza este in alta parte. dar cu toate astea, am mai spus, in fiecare an in primavara au crescut preturile ca apoi sa scada. asta e tendinta. ca tu banuiesti altceva fara sa ai exemple anterioare nu inseamna ca eu ar trebui sa devin mai inteligent. eu ma bazez pe logica, tu pe insinuari :)
4. vorbesc datorita meseriei cu destui patroni si multi apreciaza mai degraba tonul optimist decat cel pesimist cand se vorbeste despe economie. toti stiu ca nu te poti baza pe cifrele date de un politician, dar cand se vorbeste optimist in baza unor cifre bune cum este deficitul sau somajul. era altceva cand vorbea despre optimism cand aveam cifrele din spania.
da, de cand a venit usl-ul sunt zero investitii. cand se faceau pe vremea lui boc iar nu era bine. poate ne dai tu solutia mitraculoasa si care te multumeste si pe tine.
scaderea investitiilor este lucrul care ma ingrijoreaza cel mai mult. in curand santierele oprite or sa disponibilizeze oameni si creste somajul. dar aici trebuie sa-l intrebi pe ponta de ce.
5. din punctul 5 n-am inteles nimic. vorbim de imm-uri, ambasadori (?!?!) si bugetari in aceiasi fraza. poate reformulezi mai inteligent asa cum vrei sa arati ca esti in comparatie cu mine :)
pe viitor abtine-te de la metafore si eptete cu tente de denigrare in sperana ca asa iti impui punctul de vedere. daca nu te poti abtine, du-te la latrine, acolo este sport national si esti in elementul tau :)
2. știam definiția deficitului bugetar; nu era nevoie să o adaptezi; vezi că ai uitat ceva;
3. primăvara cește prețul la salată, varala pepeni, toamna la porumb, iarna la cartofi, etc; alte chestii absolut interesante mai poți?
4. aprecierea de care zici tu, este ecoul spuselor Președintelui; în viața reală, dacă nu ai lichidități, mediul economic este fracturat (ca la noi), și în dosarul clientului ai multe OP neacoperite, ești pa; prin lichidități nu mă refer la apa dela genunchi, deși pusă în context, tot acolo ajungi;
5. exportul produselor venite din imm-uri ar fi adus bani frumoși bugetului de Stat dar și forței de muncă; poate genera un consum sufucient încât privații să nu fie impozitați așa cum sunt acum; poate nu ești la curent cu unele acțiuni ale camerelor de comerț sau târguri de profil; ca idee, oricare piață are nevoie de ”încălzire”, de prezentare a unor produse sau servicii; nu contează că vorbești de UE, SUA, China, India sau Rusia; cineva trebuie să te ”prezinte” fie că vinzi vin, textile, etc;
6. ca bază de pornire în discuția noastră, trebuie să consideri că nu apreciez criminalii, jefuitorii de morminte, trădătorii, turnătorii, etc; din fericire, destinul i-a adunat într-un singur loc: USL;
7. se spune că limbajul ne deosebește de celelalte animale; dacă umbli îmbrăcat și încălțat, cel mai probabil înseamnă că ești un bun imitator, ori un foarte bun plagiator; când știi să asortezi hainele deja ”comunici” foarte bine; când te îmbraci cum trebuie și simți bine în hainele tale, ești deja un expert;
8. omule, fă și tu un efort.
1. poate ne luminezi tu cu intelepciunea de la rasaritul soarelui. observ ca reinventezi matematica... o asociezi cu soarele. vine cumva de la iliescu soarele nostru? sechele cumva? :)
2. ce vorbeam eu mai sus era deficitul comercial nu bugetar. se vede ce bine stii definitia. mai incearca o data. poate reusesti :)
3. si ce ai spus nou? :)
4. vorbeam de discursul presedintelui optimist fata de piata si efectele lui. nu vorbeam de lichiditati. mai ai un pic si ajungi si la chirii... ca exemplu, cauta pe google ce inseamna declaratii pesimiste in piata. cum se vede in busrsa imediat. dar cred ca vorbesc limbi straine pt tine.
5. daca vorbim de export, acesta a crescut an de an in timpul lui boc. ca in final anul acesta sa avem cel mai bun raport import vs export de la revolutie. daca nici asta nu s-a vazut, atunci nu inteleg ce vrei.
6. atunci avem aceiasi baza de pornire. usl si pt mine este raul absolut dar inca suntem minoritari.
7. asta se vrea o lectie sau doar umplutura la comentariu?
8. sa fiu ilogic? nu pot. tu reusesti prin efort? :)
"Germania a fost singurul stat comunitar care a înregistra, în 2012, excedent bugetar, echivalent cu 0,2% din PIB."
Citeste mai mult: adev.ro/mlnqn0
acum este neconstitutional sa lauzi un colaborator sau sa vorbesti despre crestere economica?
da-ne si noua linkul cu constitutia despre care vorbesti.
nu mai bine te uiti tu cum guvernul ponta incalca constitutia prin neargumentarea urgentei in cazul ordonantelor de urgenta?
(1) Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. (2) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate
Uite si rolul guvernului :
ARTICOLUL 102
Rolul si structura (1) Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat
de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.
Deci de programe de guvernare (deficit, cheltuieli, investiitii, bugetari ) se ocupa guvernul nu presedintele. Dar Basescu se baga in treaba altora, ca intotdeauna de cand este pe scena politica. In schimb nu-si vede de treaba lui sau isi vede prost.
Greu cu propaganda cind datele oficiale va contrazic . E si jenant pentru functia de presedinte a unei natiuni sa nu cititi datele cu care va laudati .
Presedintele vorbeste de intervalul 2010 (de cand s-au luat masurile de reforma), nu din 2009.
Poate va refaceti calculele in noua lumina a lucrurilor...
Mai studiati baieti , mai studiati ca matematica nu e imposibila .
Este exact statistica la care se referea domnul presedinte . Daca nici macar evidenta cifrelor oficiale nu va convince , continuati sa bateti din palme .
- daca inchidem toate Spitale
- daca inchidem toate Scolile
- daca dam afara tot Politistii
- daca dam afara tot Parlamentul
aatunci TRECEM SIGUR PE PLUS...dupa logica lui Basescu
2. Pai cand Ceausescu a platit datoriile a fost rau dupa logica lui Iliescu , care l-a si impuscat ca pe un caine chiar in ziua de Craciun
Acuma cica ii bine, cand strangem iarasi cureaua, dupa ce Iliescu,Basescusi Ponta au vandut toata Tara,
ca asa zice Merkel si Basescu se executa
Pai datoriile Tarii tot cresc si cresc deci se pare ca degeaba am starns cureaua...ca avem 100 de miliarde datorii
Ceausescu care a platit toate datoriile si a ajuns la +3 miliarde cheltuite de Roman cat ai zice peste,
Merita o Statuie, Nu?
3. Mare-i demagogia mincinosilor....astora
daca tu nu te prinzi ...imi pare rau
cu asta incepe comentariul tau.
acum vorbesti de 2004 - 2008 si spui ca esti la subiect ?!
atunci continua singur !
q.e.d.
tu spui ca tariceanu a crescut cheltuielile, ceea ce, cel putin in cazul pensiilor este adevarat. dar impozitul forfetar a scazut veniturile cu 7% in primul an si asta a distrus economia, dupa care in 2010 au taiat salariile si au marit tva-ul, alta prostie : au actionat in acelasi timp si in sens deflationist si in sens inflationis, adica o struto camila romaneasca.
surse : min. de finante si euostat
dar o fi cum zici tu : este doar o coincidenta si este vorba de criza inceputa in america la mijlocul lui 2008 si care a lovit germania in anul ... in anul ... in ce an a lovit germania criza care a lovit pe toata lumea cum zici tu ?
de fapt criza din america nu a lovit europa. europa a fost lovita de criza datoriilor suverane in iunie 2011, cand unii s-au trezit ca trebuie lovita si europa si s-au legat brusc de datoria greciei fata de pib (160-170%) de parca aia o facusera cu cateva zile mai inainte.
au uitat sa zica ca cea mai mare datorie raporatat la pib o avea, si o are, japonia : 233% ! o sa zica la momentul potrivit.
Eu nu am gasit decat informatiile legate de "sa marim cu 50% salariile profesorilor" care merg fix impotriva a ceea ce zice (adica minte de ingheata apele).
Si, bazandu-se pe infinita prostie si lipsa de memorie a romanului mediu zice "acum aveti explicatia deselor mele confruntari din 2007 - 2008 cu guvernul in functie". Prietene Basescu, aveai confruntari ca te-a scos Tariceanu de la guvernare, ca nu a vrut sa ofere PNL-ul pe tava PD-ului, ca nu facea ce voiai tu ... absolut nici o legatura cu masurile din domeniul economic. Chiar ne crezi pe toti prosti?
Cand ai venit in 2009 inainte de alegerile prezidentiale in Parlament si ne spuneai "in timpul mandatului meu au crescut salariile, pensile etc etc" minteai/ te laudai ca prostu sau miniti acum? Avem si noi o opinie care sa dureze mai mult de 5 minute? Sau reevaluam si ne razgandim non stop?
Ce mincinosi ordinari! Sa-l ia Base pe Boc de manutza - si sa se duca impreuna acolo unde le urez eu! Si sa traiasca de acum incolo din ce vor fi produs "investitiile" lor!!
dar nici tu si nic basescu nu stie ce inseamna "dreapta".
statul care face investitii este un stat de stanga. la extrema este comunist.
un guvern de dreapta incurajeaza investitiile private nu cele de stat.
prietene, daca nu stii ce inseamna ce ai scris, si anume ca "boc a alocat investitii ..." ... ei bine ... atunci ... inseamna ca nu stii ce ai scris.
treci la scoala !
Echilibru precar atita timp cit chinezul pornit nu-i de oprit cu una cu doua,iar pe de alta parte nu-i de neglijat alta troica Brazilia Rusia India care au pus de-o unitate monetara de un nou FMI sau BM cu care o sa le sufle tortul americanilor ,se prefigureaza noi centre de putere economica-financiara si automa politica ,a venit vremea ca america sa se duca pe topoganul istoriei.
Tu Traiane, nu mai cinti pentru noi,deja esti depasit de problema -cinti fals,ai luat o nota prea sus.
2. - În total, statul va împrumuta în 2013 circa 60,5 miliarde de lei, echivalentul a 13,8 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,37 lei/euro estimat de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pentru anul viitor, bani ce vor fi folosiţi şi pentru finanţarea deficitului bugetar, dar şi pentru "rostogolirea" unor datorii mai vechi ajunse la scadenţă, care vor fi înlocuite de noi credite.
3. - Statul român va împrumuta in anul 2013 câte 439 de euro pe secundă, urmând ca ritmul de îndatorare să ajungă la 478 de euro pe secundă în 2014, reiese din calculele gândul, pe baza informaţiilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
4. - Executia bugetului general consolidat pe primul trimestru din 2013 s-a incheiat cu un deficit de 4,18 miliarde lei, respectiv 0,67% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu un deficit bugetar de 3,38 miliarde lei, respectiv 0,58% din PIB, la aceeasi data a anului precedent(2012), potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
5. - In 2013 România trebuie să efectueze plăţi în valoare totală de peste 1,164 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaţionali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. Vârful de plată în cadrul acestui pachet este în anul 2015, când ţara trebuie să efectueze plăţi totale de 1,826 miliarde de euro.
6. - De unde atâţia bani de dat?
În anul 2009, România a luat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE şi BM.