Ministrul roman al afacerilor externe Titus Corlatean efectueaza, in perioada 25-26 aprilie 2013, o vizita oficiala in Republica Azerbaidjan, la invitatia omologului azer, ministrul Elmar Mammadiarov, informeaza MAE, intr-un comunicat. Vizita se inscrie pe linia demersurilor pentru consolidarea relatiilor bilaterale romano-azere si are ca obiectiv general evaluarea stadiului de realizare a Planului de Actiune din 2011 pentru implementarea Parteneriatului Strategic intre Romania si Republica Azerbaidjan, lansat la cel mai inalt nivel in 2009, precum si stabilirea masurilor concrete pentru extinderea acestui Parteneriat.

Cu aceasta ocazie, vor fi discutate caile de aprofundare a dialogului politic bilateral, a cooperarii in domeniul economic si energetic, precum si cooperarea romano-azera la nivelul organizatiilor regionale si internationale, inclusiv modalitati de sustinere a agendei de cooperare a Azerbaidjanului cu NATO si UE.

Programul prevede consultari intre ministrul Titus Corlatean si ministrul Elmar Mammadiarov, primirea ministrului Titus Corlatean de catre presedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliev, respectiv primirea de catre prim-ministrul azer Artur Rasizade.

In 2012, Romania si Republica Azerbaidjan au aniversat 20 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice bilaterale. In cadrul vizitei oficiale in Romania (28-29 septembrie 2009) a presedintelui azer, Ilham Aliev, a fost semnata Declaratia privind stabilirea unui Parteneriat Strategic, cu accent pe domeniul energetic. Planul de Actiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic a fost semnat cu ocazia vizitei oficiale in Azerbaidjan a presedintelui roman (18-19 aprilie 2011).

Din 2009 pana in 2014, ambasada Romaniei la Baku exercita pentru a treia oara consecutiv mandatul de Ambasada Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy - CPE).