Anul 2012 a fost anul esecului dreptei in Romania. Principalele partide de centru-dreapta au pierdut increderea electoratului. In urma guvernarii, PDL a intrat in deriva, iar PNL - in alianta cu PSD - si-a pierdut tot mai mult din identitatea de dreapta si risca sa fie scos de la guvernare de social democrati. In acest context politic se lanseza pe banda rulanta platforme si aliante formate din dizidentii din cele doua partide. O intrebare majora planeaza asupra tuturor acestor initiative: cine va fi candidatul la presedintie capabil sa se bata in 2014 cu Crin Antonescu si un eventual candidat al PSD?

Liderii de centru dreapta Foto: Colaj HotNews.ro
  • Vezi mai jos tabloul complet al initiativelor de dreapta

Miscarea Populara si dizidentul nr. 1 din PDL - Traian Basescu

25 martie.Consilierul prezidential Cristian Diaconescu anunta, pe site-ul lui, infiintarea Fundatiei "Miscarea Populara". La putin timp, consilierii prezidentiali Sebastian Lazaroiu, Daniel Funeriu, Bogdan Oprea au anuntat pe Facebook ca se inscriu in noua miscare.

  • "Nu asteptam politicieni cu carnet. Vor figura in randul membrilor fondatori cei care au ceva de spus si care nu sunt toate ziua pe televizoare si prin parlament. Fundatia nu are nici o legatura cu politicul", a explicat, pentru HotNews.ro, consilierul prezidential, Cristian Diaconescu,la o zi dupa ce a anuntat pe blogul personal infiintarea Fundatiei Miscarea Populara. 

Diaconescu nu exclude ca miscarea sa-si ia, dupa un timp, "un angajament politic", insa sustine ca "in acest moment va fi fara politicieni, fara dezmembrari de partide". Potrivit acestuia, Miscarea Populara se adreseaza unei zone din societate "care nu se regaseste azi in partidele de centru dreapta" si care contribuie in mod substantial la buget. "Daca cadrul de dezbatere va duce intr-o anumita directie, nu ne ferim sa recunoastem un angajament politic. Dar in acest moment fara politicieni, fara dezmembrari de partide", a mai explicat Diaconescu.

Obiectivele:modernizarea Romaniei, pastrarea orientarii proeuropene si proatlantice ca unica solutie pentru Romania, reforma constitutionala, stimularea clasei de mijloc, locuri de munca pentru tineret, criterii de integritate pentru o clasa politica adaptata la valorile Uniunii Europene, reformarea sistemului de educatie orientat spre performanta, stat de drept eficient bazat pe principii constitutionale solide, etc

7 aprilie. Fundatia Miscarea Populara se lanseaza oficial in cadrul unei conferinte de presa la care a luat cuvantul Marian Preda, presedinte al fundatiei. La eveniment au participat, printre altii, si consilierii prezidentiali Cristian Diaconescu, cel care a anuntat infiintarea fundatiei, Daniel Funeriu sau Sebastian Lazaroiu.

Dupa ce fundatia s-a lansat oficial, presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu cei din echipa de conducere, la un restaurant din Bucuresti. Presedintele a declarat ca spera ca organizatia il va primi in randurile sale, dupa incheierea mandatului la Cotroceni.

  • Traian Basescu: "Eu am convingerea ca aceasta fundatie va reusi sa creeze presiune chiar pe partidele politice. Daca la un moment dat va fi o fundatie in care membrii ei ajung la concluzia ca este bine sa se transforme in partid politic, de ce nu? ... Aici discutam despre o fundatie care vrea sa antreneze alte categorii de oameni decat pe cei care sunt in actualele partide. Sper ca Miscarea Populara sa ma primeasca. Oricand ma vor chema pentru conferinte, intalniri, voi participa. Voi fi implicat in tematica fundatiei". 

In toamna anului 2011, fiica cea mai mare a presedintelui Traian Basescu, Ioana, a inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci marca Miscarea Populara.

CONTEXT Intrat intr-un con de umbra si cu activitate redusa ca partid de opozitie, dupa alegerile din 2012, PDL se confrunta si cu plecari ale propriilor oameni. Infrangerea dizidentilor condusi de Elena Udrea in lupta pentru sefia PDL si reconfirmarea lui Vasile Blaga a fracturat partidul si a dus la despartirea de Traian Basescu.

Imediat dupa contestarea votului la Congresul PDL din 23 martie, presedintele Traian Basescu a anuntat printr-un filmulet postat pe Facebook ca drumurile sale se despart de cele ale PDL. Presedintele Traian Basescu afirma ca a vazut finalul Conventiei PDL, iar modul in care acestia "nu au inteles sa fie democrati" il face sa spuna "definitiv si pentru totdeauna, adio Partid Democrat, astazi ne-am despartit!".

De precizat este ca anuntul privind infiintarea Fundatiei Miscarea Populara a fost facut la doua zile dupa ce presedintele Traian Basescu a spus "Adio PDL".

Totodata, a doua zi dupa anuntarea rezultatului alegerilor din PDL, au aparut informatii neoficiale ca Elena Udrea va rupe PDL si isi va face un partid. Refuzul lui Emil Boc de a parasi PDL a da insa peste cap toate planurile si Elena Udrea a anuntat ca va ramane in partid.

Ce spun pedelistii despre Miscarea Populara

  • Elena Udrea: "Eu sunt un sustinator al ideii ca PDL sa-si continue toate proiectele pe care le-a inceput pentru Romania impreuna cu Traian Basescu. Daca s-ar transforma in partid politic, cred ca m-as alatura Miscarii Populare, dar nu stim daca se transforma si nici ce viziune au cei de acolo despre intrarea oamenilor politici in fundatie. Pe de pe alta parte, eu raman membru PDL deocamdata. Nu ma refer strict la mine, dar stiu ca sunt multi colegi din PDL care vor sa se alature Miscarii Populare mai ales in teritoriu, in conditiile in care ar incepe sa faca politica". (Romania TV)
  • Vasile Blaga: "Pentru mine, Miscarea Populara este o tema falsa pentru ca problema mea este PDL, obiectivul meu si al echipei mele este sa reconstituim acest partid. Nu am ce sa ma raportez la Miscarea Populara, este o fundatie ca toate celelalte, sigur, nu ca ISP" (B1TV)

Initiativa Romania Liberala si dizidentii din PNL

19 aprilie. Printr-un comunicat de presa este anuntata infiintarea platforma Initativa Romania Liberala. Potrivit comunicatului de presa, Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tusa, Bogdan Duca, Dan Cristian Popescu si Iulian Craciun se numara printre membrii fondatori ai platformei politico-civice.

  • Manifest: "Intr-o societate romaneasca, marcata de criza economica, institutionala si morala, intr-o societate in care oamenii care produc cel mai mult sunt cel mai putin reprezentati politic, 'Initiativa Romania Liberala' promoveaza valorile liberalismului clasic: libertatea politica a individului, libertatea de initiativa economica, proprietatea privata, responsabilitatea personala, conservatorismul moral si statul de drept. De asemenea, in contextul crizei pe care o traverseaza dreapta romaneasca, 'Initiativa Romania Liberala' propune initierea unui dialog intre oamenii cu valori autentic liberal-conservatoare, din mediul politic, civic sau inca neimplicati politic, in scopul identificarii celor mai bune solutii de construire a unei oferte politice credibile pentru romanii liberali (...) Constituim Initiativa 'Romania Liberala' (IRL) ca platforma politica al carui scop este promovarea acestor valori"

Obiectivele: revizuirea Constitutiei, regionalizarea Romaniei, reindustrializarea tarii, deschiderea politicii prin schimbarea modului de organizare a partidelor si a relatiei partid politic - cetatean, dupa modelul consacrat in statele occidentale, precum si respectarea criteriilor de integritate in exercitarea functiilor si a demnitatilor publice.

22 aprilie. Liberalii Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tusa, Bogdan Duca, impreuna cu membrii Fortei Civice (partidul lui Mihai Razvan Ungureanu) Dan Cristian Popescu si Iulian Craciun lanseaza platforma politico-civica "Initiativa Romania Liberala". La eveniment au participat seful Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, presedintele partidului Forta Civica, Mihai-Razvan Ungureanu si democrat-liberalii Toader Paleologu si Sever Voinescu.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost intrebat de jurnalisti, daca este posibil ca Initiativa Romania Liberala sa fuzioneze cu Miscarea Populara, in conditiile in care ambele miscari sunt pe zona de dreapta, el precizand: "Sunt convins ca putem gasi cai de colaborare", potrivit agentiei Mediafax.

CONTEXT

PNL-ul condus autoritar de Crin Antonescu a reusit sa ajunga la guvernare, dar si-a pierdut electoratul de centru dreapta. Dizidentii din PNL - Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Calin Popescu Tariceanu - au criticat in nenumarate randuri alianta cu PSD, dar si modul in care Crin Antonescu a condus partidul. De precizat este ca la congresul PNL Andrei Chiliman a refuzat sa faca parte din echipa de conducere a partidului.

Ce spun liberalii despre Initiativa Romania Liberala

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca platforma politico-civica "Initiativa Romania Liberala", care urmeaza sa fie lansata la inceputul saptamanii viitoare, reprezinta un fel de "politica de tomberon". Chiar in ziua lansarii platformei, Crin Antonescu i-a amenintat pe initiatori cu excluderea din partid.

  • Crin Antonescu: "Este inacceptabil si nu va fi tolerat ca membri ai partidului sa se asocieze cu "un grup de oameni al carui document fondator este indreptat impotriva PNL (...) Acest tip de bigamie politica inseamna promiscuitate politica si nu va fi tolerat. Politic daca este inacceptabil inseamna ca nu va mai fi membru al PNL. Ori va fi o decizie demna de demisie din PNL si, daca nu are aceasta demnitate, va fi exclus un astfel de membru", a declarat Antonescu, intr-o conferinta de presa.
  • Calin Popescu Tariceanu: "Mi se pare deplorabila atitudinea presedintelui partidului fata de o initiativa care este esentialmente democratica si liberala si care se refera la generarea unui cerc de discutii si de dezbateri in care abordarea sa fie principial dintr-o perspectiva liberala, abordare care vizeaza problemele, banuiesc, care framanta astazi societatea romaneasca si in care PNL ar trebui sa dovedeasca identitatea sa liberala fara niciun fel de echivoc" (Mediafax)
  • Andrei Chiliman: "Din pacate, domnul Crin Antonescu a exclus liberalismul din PNL. Asa ca, daca vrea sa ma excluda si pe mine, e liber sa o faca. Eu insa nu plec din PNL (...) Nu cred ca este cineva dispus azi sa demisioneze si nu vad de ce o platforma de dezbatere a ideilor, a principiilor liberale, sperie asa de tare pe Crin Antonescu. Nu stiam ca e atat de sperios".  (Mediafax)

Alianta Dreptate si Adevar

Pe 16 martie Alianta Dreptate si Adevar este refacuta de catre Mihai Razvan Ungureanu si Aurelian Pavelescu.

Forta Civica, partidul condus de Mihai Razvan Ungureanu, si PNTCD-ul lui Aurelian Pavelescu au semnat protocolul pentru Alnata Dreptate si Adevar. Conform unui comunicat de presa al celor doua partide, alianta doreste "sa puna bazele principalului pol de dreapta din Romania".

  • Mihai Razvan Ungureanu: "Alianta DA nu este un brand epuizat, nu este o denumire epuizata, nu reprezinta o amintire neplacuta. Este denumirea sub care deapta, s-au daca vreti toti cei care erau impotriva PSD, au inteles sa se uneasca in 2004, constientizand pericolul. La randul nostru, astazi constientizam pericolul, si intre noi si cei care se afla la putere este o prapastie de netrecut: ei arunca Romania in trecut, noi privim spre Romania viitoare. Acesta este motivul pentru care am adoptat denumirea Alianta Dreptate si Adevar".

Alianta Dreptate si Adevar (D.A.) a fost denumirea aliantei dintre PNL si PD, care a candidat la alegerile din 2004.

De precizat este ca Forta Civica si PNTCD au facut parte din alianta electorala ARD (Alianta Romania Dreapta), alaturi de PDL, sub sigla careia au candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2012.

Dreapta si candidatii la prezidentialele din 2014:

  • Miscarea Populara: inca nu se stie. Traian Basescu a spus intr-un interviu la B1 ca nu este exclus ca Miscarea Populara sa sustina un candidat la prezidentialele din 2014.
  • PDL: inca nu stie, urmeaza sa fie stabilit in urma unei competitii in partid. Liderii PDL nu au exclus sprijin pentru o persoana din afara vietii politice
  • Initiativa Romania Liberala: nu se stie
  • PNL: Crin Antonescu a fost confirmat in repetate rinduri drept candidat
  • ADA: Mihai Razvan Ungureanu nutreste ambitii prezidentiale, dar nu a fost desemnat in mod oficial