Europarlamentarul Tokes Laszlo a acuzat, sambata, "nomenclatura UDMR" ca "abuzeaza" de increderea comunitatii maghiare si ca Uniunea este folosita de "puterea Ponta" precum niste "elevi cuminti", pentru a demonstra ca in Romania s-a rezolvat problema minoritatilor, informeaza Mediafax.

Tokes Laszlo a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, la Adunarea Generala a Delegatilor PPMT, ca reprezentantii conducerii UDMR "ridica glasul numai atunci cand le este ingaduit si apoi continua jocurile lor meschine in Bucuresti".

"Nomenclatura UDMR abuzeaza de increderea comunitatii maghiare si de sentimentul comunitatii maghiare, care este indusa in eroare de demagogia de unitate a UDMR. UDMR este folosita de puterea Ponta si de post-comunisti ca o minoritate comoda prin care se poate demonstra ca in Romania s-a rezolvat problema minoritatilor. Ei sunt elevi cuminti, ridica glasul numai atunci cand le este ingaduit si apoi continua jocurile lor meschine in Bucuresti. Aceasta este politica de tip bizantin a maghiarilor din Romania", a spus Tokes, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, premierul Victor Ponta a declarat in mai multe randuri "ca nu sta de vorba cu alti maghiari decat cu UDMR", singura formatiune maghiara care este binevenita in Parlamentul Romaniei.

Tokes a acuzat UDMR ca a primit finantari din partea guvernelor socialiste de la Budapesta in conditiile in care era si partid si reprezentant al minoritatii maghiare din Romania.

"UDMR a profitat in mod dublu pentru a primi bani pentru partid, fonduri banesti semilegale, deoarece un partid nu poate trage in acelasi timp bani din doua surse, ca partid si ca reprezentant al unei minoritati. UDMR a fost beneficiara sprijinului material al regimurilor Medgyessy-Gyurcsany intre 2002 si 2010", a afirmat Tokes.

La Adunarea Nationala a Delegatilor PPMT participa, printre altii, secretarul de stat in Ministerul de Externe al Ungariei Nemeth Zsolt si consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos, lideri ai unor formatiuni maghiare din alte tari vecine Ungariei, dar si parlamentari ungari.

In cadrul manifestarii, PPMT isi va alege structurile de conducere si va inainta mai multe propuneri privind regionalizarea Romaniei.

Singurul candidat pentru functia de presedinte al formatiunii este actual lider, Toro T. Tibor.