Guvernul raspunde unei obligatii asumate de Romania fata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului prin angajarea raspunderii cu privire la Legea restituirii proprietatilor, a declarat marti pentru Agerpres presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu. Acesta considera ca noul proiect poate fi o solutie echitabila si pentru chiriasi si pentru proprietari, asa cum a fost si Legea 1/2009, care a introdus principiul despagubirii prin echivalent la pretul pietei, solutie care a rezolvat foarte multe litigii.

Dan Voiculescu l-a calificat in context pe presedintele Traian Basescu "doar un pion care se imagineaza rege", care ar fi blocat legi asteptate de milioane de romani "doar pentru a se rafui cu Voiculescu": "Din pacate, aplicarea Legii 1/2009 a fost intarziata aproape un an de zile de regimul Basescu, care a refuzat sa publice normele de aplicare. Atunci Traian Basescu inca putea sa blocheze legi asteptate de milioane de romani doar pentru a se rafui cu Voiculescu. Astazi e doar un pion care se imagineaza rege, dar supravietuieste din aranjamente marunte si pacte de coabitare cersite in intalniri nocturne. Au fost multe abuzuri si multe minciuni ale domnului Basescu. Usor, usor le demontam pe toate. De altfel, in seara asta, la TVR, voi mai prezenta, in premiera absoluta, dovada unei alte mari minciuni marca Basescu. O minciuna cu efecte juridice. O minciuna care a strabatut intreaga Europa".

Guvernul isi angajeaza raspunderea miercuri pentru Legea restituirii proprietatilor, care inlocuieste toata legislatia actuala, inclusiv Legea nr. 1/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, cunoscuta drept "Legea Voiculescu".