Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca "in acest moment, nu se pune problema unui sprijin politic" pentru propunerile legislative ale deputatului Remus Cernea, avand in vedere "cat de pregatita este societatea romaneasca sa dezbata niste subiecte care in alte tari sunt deja dezbatute si adoptate". Ponta a mai mentionat ca nu este "nici socat, nici mai pudibond decat e cazul" de initiativele lui Cernea, intrucat ii cunostea opiniile inca de cand l-a sustinut sa fie parlamentar, si a apreciat totodata faptul ca cineva are "curajul" sa ridice asemenea probleme.

"Propunerea dlui Cernea este o propunere a sa individuala, ca deputat, nu a fost discutata in USL si nu s-a pus problema sprijinului USL. Pe de alta parte, eu atunci cand l-am sustinut pe dl Cernea sa fie parlamentar, membru al Partidului Verde, ii cunosteam opiniile. Si nu sunt nici socat, nu sunt nici mai pudibond decat e cazul, ma uit doar la cat de pregatita este societatea romaneasca sa dezbata niste subiecte care in alte tari sunt deja dezbatute si adoptate. In acest moment, sigur, nu se pune problema unui sprijin politic pentru aceste propuneri, dar nu va ascund faptul ca eu cred ca e bine ca cineva are curajul sa le ridice macar", a afirmat premierul.

"Repet, daca va uitati la multe alte tari, si vorbesc de tari civilizate, discutia este mult mai putin pasionala. N-am stiut ca sediul moralitatii omenirii se afla in Romania si nu putem nici macar sa discutam despre niste lucruri pe care altii le-au rezolvat legislativ. Nu are sprijinul USL, dar din punctul meu de vedere nici nu voi participa absolut deloc la lapidarea dlui Cernea pentru aceste idei", a mai subliniat Ponta.

La randul sau, liderul liberal si copresedintele USL Crin Antonescu a declarat ca nu sustine initiativele legislative ale deputatului Remus Cernea, dar ca sustine dreptul acestuia "de a spune ce crede si de a propune ce crede", cum apara si dreptul senatorului Puiu Hasotti "de a avea pareri".

"Va pot spune din capul locului ca nu sustin propunerile dlui Remus Cernea. Pe de alta parte, mi se pare corect - in calitate de parlamentar, de lider politic si de presedinte al uneia dintre camerele Parlamentului - sa spun ca fiecare dintre parlamanentarii Romaniei are dreptul sa propuna orice: ca e sustinut, ca nu e sustinut, ca e constitutional, ca nu e constitutional, ca e legal, ca-i ilegal, nu are importanta; parlamentarii de asta exista, dreptul la initiativa parlamentara de asta este prevazut si le este acordat prin Constitutie, cetatenii Romaniei aleg parlamentarii, intre altele, si pentru a avea acest drept", a spus Antonescu.

"Ne scandalizam prea usor atunci cand nu suntem de acord cu o propunere si eu cred ca orice astfel de propunere, chiar daca nu sunt de acord cu ea, trebuie tratata cu decenta, cu calm si intr-un spirit democratic. Eu, de pilda, cred in Dumnezeu, dar asta nu-mi da niciun drept sa sar la scandal la un om care se declara ateu. Traim intr-un stat laic, intr-un stat care protejeaza pentru fiecare dintre noi dreptul la aceste optiuni (...) Nu sustin initiativele dlui Cernea, dar sustin dreptul domniei sale de a spune ce crede si de a propune ce crede. Apar si dreptul dlui Hasotti de a avea pareri", a mai afirmat presedintele Senatului, intr-o declaratie acordata jurnalistilor la Palatul Parlamentului, impreuna cu premierul Victor Ponta.

Deputatul USL Remus Cernea a anuntat, vineri, ca vrea sa initieze un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil intre heterosexuali si intre persoanele de acelasi sex, sustinand ca acest model este aplicat in mai multe tari europene.

Comentand initiativa lui Cernea, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat ca nu are "absolut nimic" sa le reproseze homosexualilor, pe care ii considera "doar niste oameni bolnavi".

Remus Cernea a mai anuntat saptamana trecuta ca pregateste impreuna cu un grup de parlamentari o initiativa legislativa care sa vizeze o alta forma de finantare a cultelor decat cea de la bugetul de stat. Acesta a declarat ca proiectul va fi lansat in dezbatere publica la sfarsitul lunii aprilie si vizeaza o finantare a cultelor bazata pe directionarea de catre fiecare contribuabil a unei parti a impozitului pe venit catre cultul de care apartine.