CEuroparlamentarul PDL Cristian Preda anunta, intr-o postare pe blogul personal, ca a decis sa demisioneze din board-ul Institutului de Studii Populare (ISP), "fundatia oficiala a PDL". Preda precizeaza ca decizia sa este motivata de faptul ca echipa executiva a ISP a blocat cooperarea cu Fundatia Konrad Adenauer si "a opus un veto categoric" prezentei presedintele Traian Basescu la o conferinta despre Constitutie, organizata de Institut.

Europarlamentaru precizeaza ca demisia sa trebuie inteleaza "exclusiv ca un protest".

"Doua sunt motivele care m-au impins la acest gest, ce trebuie inteles exclusiv ca un protest. Este vorba, in primul rand, despre deteriorarea relatiilor cu Fundatia Konrad Adenauer, care a fost ani de-a randul principalul partener al ISP. Am colaborat mai bine de un deceniu cu KAS, atat la Bucuresti, cat si la Bruxelles. In ultimul an, echipa executiva a ISP a adoptat o strategie dezastruoasa in relatia cu Konrad Adenauer Stiftung, blocand efectiv cooperarea, distrugand programe valoroase si anuland eforturi importante din trecut", scrie Cristian Preda, pe blog.

"In al doilea rand, ma desolidarizez de decizia luata de echipa executiva a ISP in privinta ciclului de conferinte si dezbateri constitutionale, pe care l-am initiat ca o contra-pondere la Forumul Constitutional, instrument al USL care mimeaza dialogul civic. Ei bine, am avut in vedere ca ultima conferinta din acest ciclu de la ISP sa fie sustinuta de Traian Basescu. Presedintele isi daduse acordul si urma sa stabilim detaliile. Sefia Institutului a opus un veto categoric fata de prezenta lui Traian Basescu in discutiile despre revizuire de la ISP. La mijloc - rafuieli politice", arata europarlamentarul.

Preda precizeaza ca va incerca sa se afilieze la Miscarii Populare si va colabora, de asemenea, cu Fundatia Crestin-Democrata, condusa de Teodor Baconschi. Europarlamentarul a precizat ca, in calitate de membru PDL, solicita Biroului Permanent National al partidului sa isi exprime pozitia fata de deciziile luate de echipa executiva a ISP in ultimul an in privinta colaborarii cu Konrad Adenauer Stiftung"

"Nu pot accepta nici compromiterea relatiei cu partenerii germani ai PDL, nici sfidarea presedintelui.Regret foarte mult situatia in care ma aflu. Am facut eforturi importante pentru a construi ISP ca un think tank respectat, alaturi de Valeriu Stoica si Sever Voinescu, membri la randul lor in board, ca si alaturi de consiliul academic, alcatuit din distinsi profesori si intelectuali critici. Raman solidar cu toti acestia, dar ma despart de ISP", scrie Preda pe blog.