Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, sustine ca vicepremierul Liviu Dragnea "s-a grabit" cand a afirmat ca deciziile se indreapta catre structura celor opt regiuni de dezvoltare, intrucat aceasta problema nu a fost "suficient de bine studiata", scrie Mediafax.

Intrebat, joi, intr-o conferinta de presa, ce parere are despre faptul ca vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat o harta cu opt regiuni, afirmand ca tara se indreapta "cu pasi seriosi¬ spre adoptarea acestora, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a raspuns ca acesta "s-a grabit putin".

"Domnul Dragnea a comandat un studiu si a venit cu rezultatele studiului, ceea ce mi s-a parut un lucru bun. S-a grabit putin cand a afirmat ca cel mai bine e asa, cu opt regiuni, fiindca aceasta chestiune nu a fost, dupa parerea noastra, suficient de bine studiata. Poate e cea mai buna varianta, dar poate nu", a raspuns Klaus Iohannis.

Acesta a adaugat ca, potrivit vicepremierului Dragnea, urmeaza sa se stabileasca de la Bucuresti ce avize vor avea voie sa dea institutiile din viitoarele regiuni.

"Daca noi vom infiinta structuri care sunt legate de Bucuresti precum actualele judete, care sunt dirijate de ministerele din Bucuresti, atunci am infiinta judete putin mai mari, lucru de care putem sa ne lipsim. Regionalizarea face sens doar in masura in care discutia este purtata si de jos in sus, nu numai de sus in jos. Regionalizarea face sens in masura in care regiunile primesc sarcini, dar si autonomia necesara pentru a le duce la bun sfarsit. Daca dorim doar sa facem structuri care administreaza judetele si tin cu totul de Guvern, mai bine nu facem regionalizarea", a afirmat Iohannis.

Intrebat daca sustine o autonomie totala a regiunilor, Iohannis a raspuns negativ.

"Eu nu sunt nicidecum adeptul autonomiei toale a regiunilor. Regiunile trebuie sa lucreze intr-un cadru legislativ. Acest cadru legislativ trebuie creat in asa fel incat regiunile se pot ocupa de domeniile de care raspund, dar fara sa ceara voie de la Bucuresti", a declarat Iohannis.

Vicepremierul Liviu Dragnea a admis, luni, ca actualul desen regional al Romaniei are argumente serioase pentru a fi adoptat, el aratand ca, desi analiza nu s-a finalizat si decizia nu a fost luata, lucrurile se indreapta "cu pasi seriosi" in aceasta directie.

Intrebat daca se va merge pe structura celor 8 regiuni de dezvoltare, Dragnea a precizat: "Trebuie sa recunosc faptul ca actualul desen regional din Romania are argumente serioase. Nu s-a finalizat analiza, mai sunt criterii care se iau in evaluare, continua dezbaterile publice, dar se pare ca ne indreptam cu pasi seriosi catre asta".

El a precizat ca, in paralel cu analiza ministerului pe care il conduce, s-a desfasurat si un sondaj care a relevat faptul ca cetatenii au "aproape" aceeasi viziune in ceea ce priveste stabilirea oraselor resedinta de regiune.