Camera Deputatilor a aprobat, marti, ordonanta care prevede scutirea partiala de la norma didactica a persoanelor din conducerea institutiilor de invatamant si a liderilor de sindicat, in favoarea acestei ordonante pronuntandu-se 269 deputati, 42 au fost impotriva si 17 s-au abtinut, transmite Mediafax.

Ordonanta 14/2013 modifica Legea educatiei nationale in sensul ca personalul de conducere, indrumare si de control sa poata fi degrevat partial de norma didactica pe baza reglementarilor stabilite prin ordin al ministrului Educatiei nationale, elaborate cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative din invatamant.

Persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant, vor fi degrevate partial de norma didactica, se arata in ordonanta.

Deputatul PDL Raluca Turcan a criticat, in plen, aceasta ordonanta, aratand ca reprezinta "o modificare pe furis" a legii educatiei nationale si ca prin prevederile acesteia se acorda favoruri sindicatelor.

"Ne intoarcem la o veche perioada de trista amintire in care liderii de sindicat pretindeau ca apara interesele persoanelor aflate la catedra, insa erau departe de realitatea si profesionalismul celor care isi desfasoara activitatea la catedra. De aceea, va rog sa tineti cont ca liderii de sindicat nu trebuie degrevati de norma didactica, ei trebuie sa ramana aproape de elevi, aproape de profesori, cunoscandu-le interesele si preocuparile", a spus Turcan.

Camera Deputatilor este primul for sesizat in acest caz, Senatul fiind Camera decizionala.