Delegatii prezenti sambata la Consiliul National de Coordonare al PDL si-au ales si cei 16 vicepresedinti ai partidului, printre acestia numarandu-se Roberta Anastase, Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Alexandru Nazare, Radu F.Alexandru, Bogdan Cantaragiu, Romeo Raicu, Ioan Oltean, Ioan Balan, Alin Popoviciu si Mircea Hava, potrivit Agerpres.

Anca Boagiu, Liviu Negoita, Dorin Florea si Andreea Paul au fost alesi, simbata, la CNC al PDL, prim-vicepresedinti ai partidului, iar Gheorghe Flutur, secretar general, potrivit Mediafax.

Ion Ariton nu a reusit sa obtina postul de vicepresedinte al PDL, el primind doar 161de voturi, in timp ce contracandidatul sau, Andreea Paul a a avut 401 de voturi "pentru" functia de prim-vicepresedinte pentru mediu de afaceri.

Anca Boagiu, Liviu Negoita si Dorin Florea au fost alesi prim-vicepresedinti, in favoarea lor votand peste 500 de delegati.

Presedintele comisiei de numarare a voturilor, Daniel Buda, a anuntat lista celor opt vicepresedinti pe domenii de activitate: Alin Tise (politici in administratie publica, justitie); Gheorghe Stefan (politici in agricultura); Alexandru Nazare (politici in economie, mediul de afaceri); Sulfina Barbu (politici sociale, relatia cu sindicatele); Cristina Dobre (politici in sanatate); Radu F. Alexandru (strategii, relatii politice, relatii internationale); Raluca Turcan (politici in educatie, cercetare, cultura, culte); Roberta Anastase (departament imagine, comunicare, mass-media si purtator de cuvant).

Pentru ocuparea celor opt functii de vicepresedinti regionali au fost alesi: Romeo Marius Raicu (regiunea Bucuresti - Ilfov); Ioan Balan (regiunea Nord-Est); Marian Jean Marinescu (regiunea Sud-Vest Oltenia); Cezar Florin Preda (regiunea Sud-Est); Bogdan Cantaragiu (regiunea Sud); Alin Popoviciu (regiunea Vest); Mircea Hava (regiunea Centru); Ioan Oltean (regiunea Nord-Vest).

Scrutinul din cadrul CNC al PDL continua cu alegerea celor doua functii de secretar general adjunct si a celor 16 functii de secretar executiv, opt pentru comisiile de specialitate si opt pe regiuni de dezvoltare, unde, initial, s-au inregistrat 39 de candidaturi. In aceeasi runda de alegeri vor fi desemnati si membrii in comisiile permanente ale PDL, CNISL si CNRC.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, in deschiderea lucrarilor CNC, ca reuniunea este la fel de importanta precum Conventia Nationala din 23 martie pentru ca vor fi alese "creierul" si "vocea" Partidului Democrat Liberal.

"As vrea sa le multumesc celor care m-au sustinut in urma cu doua saptamani la Conventia Nationala Extraordinara a PDL, dar si celorlalti colegi care au sustinut cu ardoare celelalte motiuni. In programul cu care am fost ales, 'Romania Dreapta. PDL-Politica dincolo de lozinci', am spus ca avem de nevoie de un PDL unit, puternic si cu solutii pentru Romania de astazi. (...) Reuniunea de astazi este la fel de importanta, pentru ca astazi alegem echipa PDL care va trebui sa fie 'creierul', dar si 'vocea' Partidului Democrat Liberal", a afirmat Blaga.

El a facut apel la delegati sa aleaga "oameni suta la suta PDL, nu partial PDL, oameni care sa nu considere functia in BPN doar ca un trofeu al lor".

"Sunt pentru un partid unit, pentru un partid in care sa dezvoltam democratia interna. Nimeni nu are dreptul, nici macar presedintele partidului, sa se considere mai important decat partidul. Nimeni nu poate fi si in partid si in afara partidului", a subliniat Blaga.

Democrat-liberalii au tinut si un moment de reculegere in memoria lui Teodor Muresan, fost membru in BPN al organizatiei de pensionari.

Lucrarile au fost deschise de liderul PDL, Vasile Blaga, reales presedinte al partidului la Conventia Nationala Extraordinara din 23 martie.

Delegatii sunt chemati sa aleaga dintre 123 de candidati inscrisi in cursa pentru ocuparea celor 54 de functii din conducerea centrala a partidului, cele de prim-vicepresedinti, vicepresedinti, secretar general, secretari generali-adjuncti, secretari executivi, precum si membrii celor doua comisii permanente ale PDL - Comisia Nationala de Integritate, Statut si Litigii si Comisia Nationala de Revizie si Control.

  • Surse din interiorul PDL au declarat in cursul saptamanii pentru Hotnews.ro ca pentru cele patru functii de prim-vicepresedinti intentioneaza sa candideze Liviu Negoita, Anca Boagiu, Andreea Paul Vass si Dorin Florea, iar pentru functia de secretar general - Gheorghe Flutur. Aceleasi surse sustin ca Elena Udrea nu va candida la nici o functie din BPN, dar sustinatorii acesteia vor intra in competitia interna. Printre acestia se numara Florin Popescu, George Scripcaru, Roberta Anastase, Ion Ariton, Ioan Oltean si Lucian Bode.

Functiile de vicepresedinte sunt vizate de Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Ioan Oltean, Cezar Preda, Mircea Hava, Roberta Anastase, Lucian Bode, Ioan Balan, Teodor Paleologu potrivit surselor citate. Totodata, reformistii Monica Macovei si Cristian Preda nu vor candida la nicio functie in partid.

Cei 4 prim-vicepresedinti ai partidului vor fi alesi pe domenii: strategii politice, comunicare, mediul de afaceri si societate civila si, respectiv, politici publice.

De altfel, presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat intru-un interviu acordat agentiei Agerpres ca isi doreste ca doua din cele patru functii de prim-vicepresedinte al PDL sa fie ocupate de femei, precizand ca Anca Boagiu, Andreea Paul, Raluca Turcan si Valeria Schelean sunt "foarte bine pregatite profesional si politic".

UPDATE Deputatul Theodor Paleologu a anuntat ca isi retrage candidatura la functia de prim-vicepresedinte al PDL pe domeniul politici publice. El i-a incurajat pe delegatii din sala sa-l voteze pentru acest post pe contracandidatul sau Dorin Florea, primarul municipiului Targu Mures.

Paleologu a precizat ca isi va mentine candidatura la functia de vicepresedinte al PDL pe domeniul strategii, relatii politice, relatii internationale.

Cei mai multi dintre candidati provin dintre sustinatorii motiunilor propuse de Vasile Blaga si Elena Udrea, potrivit listelor puse la dispozitia mass-media.

Conform agendei reuniunii, in primul tur de scrutin urmeaza sa fie alesi cei patru prim-vicepresedinti pe domenii, secretarul general si trezorierul partidului.

La reuniune sunt prezenti 472 de delegati, din 619 asteptati initial, a anuntat Vasile Blaga.

Presedintele Comisiei de numarare si validare a voturilor este Daniel Buda, care este si seful Comisiei Nationale de Integritate, Statut si Litigii.