Propunerea lui Ponta pentru sefia Parchetului General in persoana lui Tiberiu Nitu este inacceptabila, considera fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, care considera ca actualul prim ministru "isi pozitioneaza oamenii in sistem in ideea ca va fi presedintele Romaniei in 2014".

Monica MacoveiFoto: Hotnews

"Pentru calea europeana a Romaniei, DNA trebuie condusa de un procuror anticoruptie din DNA", afirma actualul europarlamentar al PDL, pe blogul ei, care se intreaba pe ce criterii si-a ales Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, nominalizarile pentru sefia parchetelor: "Pe criterii de profesionalism, experienta, putere si integritate? Sau i-a scos din palarie ori de la partide?".

In opinia sa, procurorul Tiberiu Nitu, propus pentru functia de procuror general, ar fi trebuit sa parasesca Parchetul General dupa "prestatia jalnica la sedinta CSM din noiembrie 2012", cand fusese numit de Mona Pivniceru.

"CSM a aratat ca in perioada in care domnul Nitu a coordonat activitatea Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului ICCJ, 'nu s-a inregistrat niciun dosar finalizat prin rechizitoriu in materia conflictului de interese, coruptiei sau evaziunii fiscale, domenii considerate prioritar majore ale Ministerului Public'. Concluzia CSM a fost ca Tiberiu Nitu 'nu intruneste conditiile si exigentele necesare functiei de procuror general'. Acum, Victor Ponta il propune din nou ca si cum nu ar exista deja o evaluare negativa a abilitatilor sale de a conduce PICCJ si a competentelor sale de procuror", argumenteaza Monica Macovei.

Fostul ministru considera ca este "impartiva" numirea la sefia DNA a unui "procuror anticoruptie care a performat in ultimii ani, care a lucrat in dosare de mare coruptie, a anchetat fara frica politicieni si alti oficiali, a dovedit profesionalism, curaj si independenta si care cunoaste cum functioneaza institutia".

"Si mai este ceva: va aduceti aminte cum vorbeau cele doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti arestate preventiv sub acuzatii de coruptie despre procurorii DNA care lucreaza independent si impartial? "(¬) Pai, nu vezi ca nu conteaza ca a venit U.S.L.-ul la putere¬Pentru spaga te leaga (¬) Tre¬ sa aveti grija! Aveti grija, ca D.N.A.-u¬ e in foc continuu!"(aici)

Asta ne arata ca USL este privit de multi ca "salvatorul" coruptilor si franarul anchetelor anticoruptie. Ponta isi pozitioneaza oamenii in sistem in ideea ca va fi presedintele Romaniei in 2014", adauga aceasta, inainte de a incheia:

"Nu exista nici o alta explicatie de ce Ponta nu a propus pentru sefia DNA un procuror anticoruptie. Dar pentru mine, pentru toti oamenii cinstiti din Romania si pentru Europa, asta este DNA si asa trebuie sa ramina: o institutie 'in foc continuu' de care se teme toata lumea care incalca legea - politicieni, magistrati, functionari. Si pentru asta este nevoie ca DNA sa fie condusa de un procuror cu experienta anticoruptie dovedita".