Crin Antonescu a declarat miercuri, dupa sedinta conducerii PNL, ca ar fi intelept din partea lui primului ministru sa retraga propunerile facute pentru sefia Parchetelor, vorbind despre un "cuplu" sau "binom" Ponta-Basescu. In cazul in care Victor Ponta renunta la aceste numiri, PNL este dispus in continuare sa-si asume ministerul Justitiei, iar in caz contrar ii poate sugera premierului cateva nume pentru aceasta functie, precum Daniel Morar sau Monica Macovei.Surse liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca vicepresedintele Mircea Diaconu ar fi cerut iesirea PNL de la guvernare insa liderii PNL nu au dorit sa-si asume ruperea USL.

Conform surselor citate, Crin Antonescu le-ar fi spus liberalilor ca daca doresc iesirea de la guvernare sa si-i asume si sa voteze in consecinta. Propunerea lui Diaconu nu a avut insa adepti in randurile liderilor PNL.

"Cred ca un lucru intelept ar fi retragerea acestor propuneri, numirea unui ministru al Justitiei si asumarea unor proceduri normale, la capatul careia sa nu fie o intelegere politica", a spus Antonescu, subliniind insa ca nu s-a discutat in conducerea PNL despre ruperea aliantei.

"Suntem gata oricand sa preluam responsabilitatea si portofoliul ministerului Justitiei in conditiile in care se desfasoara toata procedura de propunere din parte ministerului Justitiei in conformitate cu solicitarile Asociatiei Magistratilor din Romania, ale Uniunii Judecatorilor din Romania, ale Consiliului Superior al Magistraturii si ale Comisiei Europene, nu in urma unei intelegeri politice cu Traian Basescu", a afirmat seful PNL.

In caz contrar, liberalii nu se vor amesteca in nominalizarea viitorului ministru al Justitiei: "Ministerul este in responsabilitatea PSD, pot pune pe oricine, pot face chiar niste sugestii, ca doar nu s-a terminat lumea cu doamna Kovesi, e dl Morar liber, sau doamna Macovei".

In cazul in care Victor Ponta isi va mentine nominalizarile, PNL nu va solicita un alt minister in schimbul Justitiei pentru a mentine "in continuare guvernarea in stare functionala".

"Pentru a nu crea o criza de guvern, pentru a ramane in respectarea angajamentelor fata de alegatori, mergem in continuare cu guvernarea, dar fara nicio raspundere fata de justitie, care este in responsabilitatea cuplului, binomului, cum vreti sa-i ziceti, Ponta-Basescu", a comentat Crin Antonescu.

Presedintele PNL a sustinut ca in cadrul conducerii partidului "nu s-a pus problema iesirii de la guvernare": "Toti colegii mei, chiar si cei care au nemultumiri, niciunul nu a pus problema ruperii USL. Sunt optimist ca va dura cel putin patru ani", a adaugat Antonescu.

Ulterior, insa, el a fost contrazis de colegul sau de partid, ministrul Culturii, Daniel Barbu, care, intrebat la Romania TV daca s-a discutat despre posibilitatea iesirii de la guvernare, a raspuns: "Evident ca a fost si aceasta ipoteza".

Au fost trei ipoteze: iesirea de la guvenare, sprijinirea guvernului din Parlament si ramanerea in USL, a adaugat Daniel Barbu.