Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca PSD va prelua ministerul Justitiei, dupa ce a propus miercuri PNL sa isi asume un alt minister, in schimb, iar liberalii au fost de acord, fara a solicita insa un alt portofoliu in guvern. Liderul liberal Crin Antonescu a declarat la randul sau ca PSD si Victor Ponta isi asuma ministerul si ca liberalii au respins propunerea unui schimb, spunand ca "posibilitatea de a nu iti fi rusine de tine este mai pretioasa decat orice minister".

Victor Ponta si Crin AntonescuFoto: Agerpres

Intrebat pe cine va propune ministru al Justitiei, Victor Ponta a precizat ca "optiunea de principiu" a sa este o persoana care sa nu fie membru de partid, care sa aiba experienta in magistratura si "daca are experienta si in relatiile internationale, cu atat mai bune",

"Am propus PNL, pentru a nu mai exista subiect de disputa, sa asum din partea PSD ministerul Justitiei si evident pentru a pastra echilibrul la nivel guvernului PNL sa ocupe un alt portofoliu", a explicat Victor Ponta, dupa o reuniune de urgenta a conducerii Uniunii Social-Liberale, la Palatul Parlamentului.

Liderii PNL "au acceptat asumarea de catre PSD a portofoliul Justitiei si nu au cerut in schimb niciun fel de minister", a adaugat acesta.

"Azi nu au vrut niciun fel de minister. Au spus ca nu vor sa faca un schimb, sa fie acuzati de presa ca au dat justitia ca sa obtina nu stiu ce, chiar nu au cerut absolut nimic in schimb, eu am oferit, nu concret, si eu au spus 'Nu vrem nimic in schimb'", a spus Victor Ponta, afirmand a initiativa privind schimbul de ministere i-a apartinut.

Premierul a sustinut ca in acest fel au fost inchise toate discutiile si disputele din USL.

Victor Ponta a precizat ca liberalii "nu au fost fericiti" in urma disputelor din ultimele zile, asa cum nici el nu este fericit: "Nu a fost nimeni pana la urma fericit, nici eu nu sunt pana la urma foarte fericit, pentru ca sunt constient de responsabilitatea pe care mi-o asum".

Presedintele PSD a sustinut ca este dispus sa gaseasca orice solutie prin care sa fie mentinuta unitatea USL.

Intrebat de ziaristi daca Dan Voiculescu si-a exprimat vreo optiune in cadrul sedintei, Ponta a precizat ca presedintele fondator al PC "nu a avut nicio opinie, nu a discutat despre justitie".

Dan Voiculescu a parasit Palatul Parlamentului in timp ce Victor Ponta facea declaratii si nu a dorit sa raspunda la intrebarile presei.

Crin Antonescu: Tema justitiei ramane in activitatea exclusiva a domnului Ponta si dl Basescu

Dupa declaratiile lui Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, a confirmat ca liberalii renunta la ministerul Justitiei si nu solicita un alt portofoliu in schimb: "Mentinandu-ne fiecare pozitia pe care o cunoasteti deja care nu s-a schimbat pe tema numirilor de procurori am decis urmatoarele: tema justitiei din aceste moment ramane in activitatea exclusiva a domnului Ponta si a departamentului pe care il conduce si a dlui Basescu, in functie de intelegerile care s-au facut sau nu s-au facut".

Acesta a precizat ca Victor Ponta le-a propus liberalilor un alt minister, in schimb, dar "optiunea mea si a colegilor a fost aceea de a nu face acest schimb".

"Miza unei guvernari nu este numarul de ministere pe care il detii, ci coerenta si consecventa fata de angajamentele luate. Premierul a optat pentru alta solutie si din acest moment este responsabilitatea sa. Posibilitatea de a nu iti fi rusine de tine este mai pretioasa decat orice minister", a mai spus Crin Antonescu.

Cu cateva ore inainte, Crin Antonescu sustinuse ca "PNL e dispus in continuare sa-si asume in continuare responsabilitatea ministerului Justitiei, care sa rezolve cele mai importante probleme din acest moment, dar in baza standardelor pe care corpul magistratilor din Romania le solicita, CE le confirma si pe care noi le-am angajat fata de cetatenii romani".