Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, inainte de a intra la intalnirea de urgenta a USL, ca le va explica colegilor de alianta ca in privinta numirii procurorilor-sefi a aplicat legea. "Eu am aplicat legea pe baza careia a fost numit si dl Morar", a spus Ponta, insistand totodata ca actualul prim-adjunct al procurorului general "nu mai are nicio baza legala ca sa mai conduca Ministerul Public".

Premierul a precizat ca nu a discutat cu presedintele Traian Basescu, in cadrul intalnirii de la Cotroceni de miercuri, despre numirile de procurori, ci despre "subiectele de la CSAT".

Declaratiile lui Victor Ponta:

  • O sa avem o sedinta USL, eu o sa le explic colegilor din USL modul in care vad lucrurile, si anume in primul rand faptul ca de astazi noi nu mai avem procuror general, dl Daniel Morar nu mai are nicio baza legala ca sa mai conduca Ministerul Public. Si e foarte grav, va dati seama, practic toate documentele, toate actele semnate de dl Morar incepand de astazi pot fi atacate in instanta.
  • In al doilea rand ca, dupa tot ceea ce s-a intamplat ieri, eu am crezut in buna intentie si credinta a celor cu care am discutat, insa s-a dovedit ca dl Morar considera ca toate unitatile de parchet sunt monopolul personal al domniei sale, or asa ceva nu pot sa accept.
  • Si in al treilea rand ca o sa continui sa fac nominalizari pentru functii care de un an de zile cel putin sunt vacante si sunt ocupate de persoane pe care sigur le apreciaza dl Morar dar eu cred ca pot fi ocupate si de alte persoane.
  • (CSM intinde foarte mult aceasta procedura, pana la 3 iunie...) Pe de o parte, e foarte bine ca toate lucrurile sa se desfasoare transparent si toti cei pe care i-am numit nu sunt veniti de pe strada sau de nu stiu unde, sunt procurori care au mai indeplinit functii de conducere. Sigur, orice o sa le faca CSM-ul, nu au ce sa gaseasca altceva decat ca au fost colegii lor si au fost foarte buni sa ocupe functii pana acum, deci sunt buni si in continuare.
  • In al doilea rand, repet, avem o mare problema de stabilitate si de predictibilitate a Ministerului Public, prin faptul ca in acest moment conducerea este asigurata intr-un mod care nu are sustinere in prevederile legale. Si din acest punct de vedere, daca fac un efort foarte mare cei de la CSM - si nu le trebuie chiar doua luni ca sa-i cunoasca pe cei care le-au fost colegi pana de curand - cu atat mai bine, dar pana la urma e decizia lor.
  • Dl Morar considera ca in afara de domnia sa si de cei pe care i-a nominalizat aseara la televizor - lucru cu totul si cu totul fara precedent; noi oamenii politici putem vorbi la televizor, un procuror general in functie care vorbeste la televizor, spune cine sa decida el sa conduca parchetele, trebuie sa recunoasteti ca e un lucru care nu s-a mai intamplat niciodata si nu trebuie sa se mai intample in parchetele din Romania. Ori esti om politic si vii si participi la alegeri, ori esti procuror si nu stai la tv sa spui pe cine vrei tu si pe cine nu vrei tu sa fie in functii, ca nu-ti intra in atributii.
  • Eu am aplicat legea, legea pe baza careia a fost numit si Morar. Ca dl Morar nici nu era de la DNA cand a fost numit sef, era de la alta unitate de parchet, nici n-avea vreun foarte bun record personal. Avea un condamnat definitiv, de fapt un inculpat achitat definitiv si pentru care Romania a platit despagubiri la CEDO. El a fost numit in functie prin aceasta procedura prevazuta de lege, lege modificata chiar de Monica Macovei, ca nu noi am schimbat-o.
  • Am vazut pozitia - dincolo de pozitia din interior, pe care ati vazut ca n-am comentat-o, ce discut intr-un cadru informal eu nu ma apuc sa vorbesc la televizor - dar pozitia din interior a dlui Morar a fost in acelasi fel "domnule, eu decid, eu am facut si criteriile". Eu o sa-i informez pe colegii mei liberali care nu stiu: Dl Morar a si facut criteriile, ei pot sa puna ministru la Justitie pe cine vor, ca Morar a zis "nu domnule, criteriile mele, eu va spun pe cine puneti". Or, vazand si aseara acea interventie, mi-am dat seama ca lucrurile merg intr-o directie total gresita si mi-am exercitat dreptul legal.
  • Ba da, stiam ca dlui Morar ii va expira azi mandatul. Nu studiasem ieri dupa-amiaza. Dupa ce am vazut pozitia dlui Morar, care ma anunta ca de altfel nici dupa 8 iunie nu vrea sa plece de acolo, pentru ca eu am intrebat: "Si ce se intampla daca nu se termina procedurile pana pe 8 iunie?" - "Ramane acolo, procuror general". Probabil ca nu se considera in incompatibilitate, doar dna Pivniceru si cu dl Dorneanu erau si si-au dat demisia, dar asta e o alta discutie. Dupa care, m-am uitat pe temeiul legal, am cerut punctul de vedere juridic de la Ministerul Justitiei si lucrurile sunt foarte clare: delegarea dlui Morar a incetat si nu putea decat daca dorea domnia sa sa delege pe altcineva. Dar, nedorind sa delege pe altcineva in functia de adjunct al procurorului general, printr-un artificiu juridic care nu exista in lege si care poate fi atacat de absolut oricine, discutand cu dna Haineala l-a numit CSM-ul, ceea ce nu se poate intampla din punct de vedere legal.

Procurorul general interimar Daniel Morar a declarat marti seara, la Romania TV, ca nu il intereseaza intelegerile intre actorii politici si ca i se pare inadmisibil sa fie propusa la sefia DNA o persoana care nu a lucrat in DNA, fie ea si dna Kovesi. Fostul sef al DNA a precizat ca in sedinta de marti din CSM s-a aprobat o hotarare in care sunt stabilite anumite standarde de evaluare a celor care candideaza pentru functiile de procuror general, procuror sef al DNA si pentru sefia DIICOT.

"Nimic nu impiedica ministrul de Justitie sa faca o procedura de selectie a celor pe care urmeaza sa ii propuna. Ca urmare a discutiilor cu Comisia Europeana s-a agreat, pentru a evita orice surprize, pentru a evita intelegeri oculte intre actorii politici, ca aceasta procedura sa fie una de selectie reala, una transparenta in care procurorii doritori sa isi depuna aplicatiile, sa se duca in procedura, sa ii vada lumea si apoi sa exista o justificare, sa nu ii dam dreptul ministrului Justitiei sa propuna pe cine vrea el", a mai declarat Morar, subliniind ca "nu ne intereseaza intelegerile intre actorii politici, daca CSM-ul are un rol in aceasat procedura a inteles astazi sa si-l exercite".

Miercuri dimineata, premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o scrisoare cu propunerile pentru procurorii sefi: Tiberiu Nitu pe functia de procuror general, Bogdan Licu in pozitia de prim-adjunct si Codrut Olaru pe functia de adjunct al procurorului general, la sefia DIICOT Alina Bica si Elena Giorgiana Hosu in functia de adjunct al procurorului sef al DIICOT, iar la sefia DNA - Laura Codruta Kovesi.

"Avand in vedere faptul ca, in data de 3 aprilie 2013, expira mandatul interimar al domnului Daniel Morar, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de catre CSM, situatie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum inainte catre Ministerul Public, (...), in baza mandatului strict limitat pe care mi l-am asumat, avand ca obiectiv rezolvarea situatiei de instabilitate a Ministerului Public si identificarea unor solutii de asigurare a stabilitatii si predictibilitatii Ministerului Public, precum si de a asigura respectarea angajamentelor externe ale Romaniei si de a intari independenta justitiei, doresc sa va inaintez urmatoarele propuneri", scrie premierul.

Ulterior, in timpul sedintei de guvern, premierul Victor Ponta a declarat ca nu a putut "asista pasiv" dupa ce a constatat ca Daniel Morar, procuror general si membru in sectia de procurori a CSM, detine un "monopol absolut si discretionar" si ca "dansul spune pe cine numeste, cum numeste".