Premierul Victor Ponta a declarat, in timpul sedintei de guvern de miercuri, comentand scrisoarea adresata Consiliului Superior al Magistraturii in care face propunerile la parchete, ca nu a putut "asista pasiv" dupa ce a constatat ca Daniel Morar, procuror general si membru in comisia de procurori a CSM, detine un "monopol absolut si discretionar" si ca "dansul spune pe cine numeste, cum numeste".

"Am constatat doua lucruri extrem de grave. Unul, in mod legal de astazi nu mai avem procuror general numit in mod legal, e o mare problema de stabilitate a sistemului judiciar.

In al doilea rand am constat aseara dupa o discutie zic eu civilizata la CSM ca Parchetul a devenit mosia dlui Morar si ca dansul spune pe cine numeste, cum numeste, si practic constatam un monopol in Romania care apartine dlui Daniel Morar. Nu pot sa asist pasiv la aceste lucruri, in baza legii aflate in vigoare am facut 6 propuneri pentur functiile de conducere iar CSM-ul trebuie sa se intalneasca sa dea aviz. Dar nu cred ca putem accepta ca cineva, o singura persoana sa incalce sau sa rescrie legea ca sa isi pastreze un monopol. Actiunea mea de astazi este in acest sens, cred ca am facut ce este bine pentru guvern pentru stabilitatea politica, stabilitatea a sistemului de justitie," le-a spus Ponta ministrilor, in prezenta presei.

Daniel Morar a declarat marti seara, la Romania TV, ca nu il intereseaza intelegerile intre actorii politici si ca i se pare inadmisibil sa fie propus la DNA un om care nu a lucrat in DNA, fie el si dna Kovesi.

Daniel Morar, despre intalnirea de marti dintre CSM si premierul Victor Ponta in calitate de ministru al Justitiei: Am fost intrebati in ce masura agreem o solutie pentru a ajunge la ocuparea acestor functii atat de discutate la varful Parchetului General, DNA si DIICOT.

La Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) am hotarat ca trebuie respectata o procedura, ca trebuie sa avem o procedura de selectie de genul celei pe care a urmat-o fostul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, si care s-a soldat cu respingerea propunerilor pe care le-a facut. Dar asta nu inseamna ca procedura nu trebuie luata de la capat, ca nu trebuie data o sansa procurorilor bine pregatiti si care vor sa se inscrie intr-o asemenea competitie de a merge in aceasta procedura.

Nu ne intereseaza intelegerile intre actorii politici, daca CSM-ul are un rol in aceasat procedura a inteles astazi sa si-l exercite.

Am fost consecventi cu ceea ce s-a intamplat si in urma cu doua luni, am spus ca trebuie sa aiba o procedura publica de selectie si transparenta. Acelasi lucru i l-am spus si astazi premierului Ponta.